Werken aan je bedrijf – ik weet niet of ik het wel zo’n goed idee vind

Schoenmaker
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Het lijkt wel de nieuwste hype. Tenminste, in mijn filterbubbel doet men niet anders meer. Iedereen werkt net zo vaak “aan” als “in” hun bedrijf. Je weet wel: marketing, bloggen, social media updaten. Klanten binnenhalen. Grootboekrekeningen uitpluizen. Ik snap het wel (niet die grootboekrekeningen hoor, ik heb ‘t over de hype)… en toch vraag ik me af of werken aan je bedrijf wel zo’n goed idee is als iedereen het laat lijken. 

Een kleine Google-ronde verder kan ik je vertellen dat sommige mensen het zien als de grootste blunder ooit – niet vaak genoeg “aan” hun bedrijf gewerkt en daardoor nu game over. Anderen leggen je in prachtige online programma’s haarfijn uit hoe je dat nou doet, aan je bedrijf werken. Want belangrijk. Zo belangrijk dat je er zelfs op gecoacht kan worden!

Waarom moet je werken aan je bedrijf?

Resumé: wanneer je werkt aan je bedrijf houd je je bezig met alle taken die niet direct met klanten te maken hebben. Stel, je bent een copywriter (hoi). Voor klanten schrijf ik dus teksten of help ik ze met het maken van een contentkalender. Dit noemen we voor het gemak even declarabele uren. Tijd = geld. Wanneer ik voor klanten werk, werk ik “in” mijn bedrijf.

Maar ik moet die ook klanten ergens vandaan halen. Dus blog ik, ben ik een soort van actief op social media, ga ik weleens naar een netwerkevenement of schrijf ik een (e)boek (whut)Deze tijd kan ik niet direct factureren aan m’n klanten, maar dragen er wel aan bij dat die klanten er zijn.

Ook mijn administratie doen en toekomstplannen uitwerken horen bij de laatste categorie. De tijd die ik hierin steek – voor de oplettende kijker: in het werken “aan” mijn bedrijf dus – zie ik als een investering in mijn toekomst. Zodat ik ooit een huis kan pinnen, bijvoorbeeld #goals

So far, so good

Klinkt als een prima idee, nietwaar? Is het ook. Zonder al die dingen die je doet wanneer je “aan” je bedrijf werkt, kan het zomaar gebeuren dat je bedrijf niet zo heel lang blijft bestaan. Immers: geen klanten = geen geld. Geen geld = no bueno. Ik snap de trend, als we het al zo mogen noemen, dan ook wel.

MAAR.

via GIPHY

Hier komt het gevaar (wie hoort nog meer die van de Grote Meneer Kaktus Show?!): niet iedereen kan blogs schrijven. Of de administratie doen. Marketing, ook zo’n ding wat je beter aan de professionals kan overlaten. Snap je waar ik heen wil?

Waarom werd je ook alweer ondernemer?

Het lijkt wel alsof de zzp’er van vandaag alles in z’n uppie moet willen doen. Je bent natuurlijk niet voor niets “zonder personeel” maar dat betekent toch nog niet dat je ineens magischer wijze alle aspecten van het runnen van een succesvol bedrijf onder de knie hebt? Of – belangrijker misschien nog – dat je dat moet willen?

De meeste ondernemers (of zzp’ers) die ik ken, kunnen één ding heel goed (sommigen kunnen meerdere dingen heel goed maar meestal zit er wel een Rode Draad in). Ze zijn keigoed in coachen, maken de lekkerste taarten, schieten de mooiste foto’s of bouwen de meest ingewikkelde robots. Whatever floats your goat. “Ja maar Merel, een beetje multipassionate kan toch alles”. Eh, nee. En al zou ik dat kunnen – I don’t want to.

Iets met een schoenmaker en een leest

Want het is natuurlijk een beetje jammer als je die dingen die je graag doet – waarom je voor jezelf begon – minder (of, erger nog, helemaal niet meer) kunt doen omdat je in deze b(iz)arre tijden ook een online presence moet hebben. Inclusief spetterende – zelfgebouwde – website en (zelfgeschreven) superconverterende teksten. Laten we eerlijk zijn: die shit is moeilijk. Om het maar niet te hebben over het consequent schrijven van blogs. Mijn laatste blog dateert van ruim anderhalve maand geleden. And I do this for a living.

Er is niks lastigers dan die balans tussen “zelf doen” en “doen waar je goed in bent”. Het één schiet er makkelijk bij in wanneer je lekker gaat op het ander – welke kant op dan ook. Hoe ik dat oplos? Uitbesteden.

There’s no shame in dingen uitbesteden

Het voelt misschien een beetje gek, maar er is geen shame in dingen uitbesteden. Ik laat met heel veel liefde het designen van mijn website over aan Eline. Het doen van mijn boekhouding aan Tom. En zodra ik serieus weet welke kant ik op wil met mijn bedrijf, huur ik iemand in om m’n blogs te schrijven. Niet omdat ik het zelf niet kan, maar omdat er soms gewoon makkelijker is als iemand anders het doet. (Ja maar Merel, wordt het dan niet minder persoonlijk? Eh, nee.)

Niet alleen speel ik dan mezelf vrij om te doen wat ik het beste kan, kan ik me richten op het ondersteunen van mijn klanten én help ik ook nog eens een andere ondernemer doen waar die goed in is. Zo win-win-winnen we allemaal, amirite?

Foto: Alex Artx (Shutterstock)

Werk jij regelmatig aan je bedrijf, of alleen er in? Ik ben benieuwd! Leuk als je jouw ervaring hiermee deelt in de comments. 

Geef een reactie

Populaire posts