Positionering is een super abstract begrip. Als je een bedrijf begint, komt het vroeg of laat een keer ter sprake, maar wat betekent het nou eigenlijk? In dit artikel leg ik het je uit – een deel ik mijn visie op positionering. Leuker, makkelijker, en met een hilarisch voorbeeld dat AI voor me bedacht.
De textbook definition van positionering is:
de positie die een organisatie/merk wil innemen in het brein (perceptie) van zijn doelgroepen, ten opzichte van andere organisaties/merken.
Pfew. Veel grote woorden, maar wat betekenen die nou eigenlijk? Volgens mij zit het zo:
Je wil dat mensen snappen waar ze je voor mogen bellen én dat ze dat doen wanneer ze je nodig hebben.
Als je dat voor elkaar hebt, neem je automatisch een zogenaamde “positie” in, in het brein van je ideale klant. Je wil dat ze meteen aan jou denken, als ze daartegen aan lopen waar jij “op zit”.
Nu, da’s voor ondernemers die één ding doen al lastig. De uitdaging wordt 232357x moeilijker als je veel (verschillende en/of uiteenlopende) dingen kunt, doet en wil. Want hoe leg je dan goed uit waar mensen jou voor mogen bellen?
De ingrediënten voor een kraakheldere positionering
Om je positionering – met andere woorden: waar mensen jou voor mogen bellen – te bepalen, wil je een paar dingen helder hebben. Namelijk:
- WIE mag jou bellen (en wie ook vooral liever niet)?
- WANNEER wil je dat ze jou bellen?
- WAT GEBEURT ER wanneer ze jou bellen?
- En voor een extra uitdaging: WAAROM bellen ze jou, en niet iemand anders?
Als Multimens is het daarnaast belangrijk om te bedenken of je per dienst, of skill, een andere positionering wil. Of maak je een overkoepelende, waar al jouw diensten en skills onder vallen? Hiervoor kan het handig zijn om te weten welk type multimensen je bent. Doe de test op www.multimensen.nl/test!
Maar this is where the magic happens…
Als je de vragen hierboven kunt beantwoorden én verpakken in een beetje een lekker verhaal, kom je een heel eind met je positionering. Zeker als je deze boodschap(pen) consequent gaat doorvoeren in je content, in je pitches, in je verhaal in het algemeen.
Want content en positionering gaan hand in hand. Je kunt nog zo’n mooie positionering bedenken, als je wil dat mensen je ook echt gaan bellen, zul je ze (HEEL VAAK) moeten vertellen waarom en waarvoor. En zonder positionering is je content als schieten met hagel en hopen dat er iemand komt kijken waar dat vandaan komt. No bueno.
Heb je hulp nodig om je positionering en/of je content helemaal aan te laten sluiten op wat jij doet, kunt en wil? Trek dan effe aan m’n belletje! Hier zit ik op, namelijk 😉
Je had nog een geniale analogie van me tegoed – met de groeten van de AI van CastMagic* (geniale tool als je audio wil omzetten naar tekst).
Stel je voor dat je een superheld bent in stad vol superhelden. Jij wilt dat mensen jou bellen wanneer ze hulp nodig hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat ze jou kiezen, en niet een andere superheld? Dat is waar positionering om draait.
Vergelijk het met een reclame voor een superkrachtige schoonmaakrobot. De reclame laat zien dat de robot heel goed is in het opruimen van rommel op de vloer. Mensen die dat belangrijk vinden, bellen de schoonmaakrobot wanneer ze een rommeltje hebben. Zo weet de robot dat hij de juiste doelgroep aanspreekt en dat mensen hem bellen voor zijn expertise.
Nu, als jij de superheld bent, moet je bedenken wie jou moet bellen. Misschien ben jij heel goed in mensen redden uit hoge gebouwen. Dan wil je dat mensen die hulp nodig hebben bij hoogtes jou bellen, en niet een andere superheld. Dus je zorgt ervoor dat je dit duidelijk communiceert in je website, social media en als je jezelf voorstelt op een evenement. Zo weten mensen wat jouw expertise is en waar ze jou voor mogen bellen.
Dus, positionering draait eigenlijk om ervoor zorgen dat mensen weten wie je bent, waar je goed in bent en waar ze je voor kunnen bereiken. Het is als een superheld die zijn speciale krachten laat zien, zodat mensen precies weten wie ze moeten bellen als ze hulp nodig hebben.
Conclusie
Eigenlijk is positionering dus zowel een beginpunt, als een doel. Je begint ermee, omdat je moet weten waar je voor wil staan, maar het is pas “klaar” (dat is het nooit, maar daar kom ik later nog wel eens op terug) als mensen weten waar ze je voor mogen bellen. Da’s wel weer een mooi haakje naar die content: je moet dus actief aan de slag, als je je positionering wil sturen.
Ready to be a superheld? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij me in!
*Dit is een affiliate link. Als je klant wordt bij CastMagic, krijg ik een kleine vergoeding voor het koppelen van jullie. Kost jou niks extra’s!