Wat is het verschil tussen een multipassionate en een multipotentialite?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Over het verschil tussen multipassionates en multipotentialites is online precies niks te vinden. Zo, vraag beantwoord. Of toch niet? Want voor mij zit er wel degelijk een verschil in. Hoe en wat lees je in dit artikel!

Wanneer ik mensen vertel dat ik Multipassionate Storyteller ben, zie ik altijd de radartjes even draaien. Soms heeft de ander helemaal geen idee wat ik bedoel, andere keren hebben ze duidelijk weleens gehoord over iets met multi… “Is dat iets anders dan multipotentialite?” vragen ze dan. Hmmmmja. En nee. Toch wel. Vind ik.

Vaak worden de termen multipassionate en multipotentialite (en/of Renaissance Soul, Scanner, Polymath) in één adem genoemd. Ze gaan allemaal over mensen die niet één “roeping” hebben, zoals specialists. Het zijn mensen die het goed doen wanneer ze veel kunnen leren, ontdekken en zichzelf nieuwe skills kunnen aanmeten.*

Wat is dan het verschil tussen een multipassionate en een multipotentialite?

Goeie vraag. Het is waarschijnlijk puur een gevoelskwestie: het woord multipassionate voelt voor mij lekkerder dan multipotentialite. Ik heb geprobeerd te achterhalen waar dat door komt, want na jaren in de persoonlijke-ontwikkelings-wereld krijg ik behoorlijk de kriebels van het woord “passie” (lees hier waarom ik het niet altijd toejuich als mensen van hun passie hun werk maken). Toch kies ik ervoor om mezelf geen multipotentialite te noemen. Ik vind het namelijk zo weinig zeggen.

Letterlijk vertaald is het iemand die meerdere potenties heeft. Potentie vind ik een nog leger woord dan passie. Dat zegt alleen maar iets over wat er in je zit, niet wat je ermee doet. Bij passie weten mensen wel meteen dat het je in vuur en vlam zet: het doet iets met je.

Typisch wel…

Het is natuurlijk wel tekenend en typisch voor ons multi-whatevers dat we niet één naam kunnen bedenken waar we ons allemaal lekker bij voelen. Vind ik echt hilarisch. Want ook hier komt het neer op lekker doen wat voor jou goed voelt. Jezelf noemen zoals je jezelf wil noemen. Boeien. Het is maar een labeltje (waarom we die toch vaak fijn vinden lees je hier). Je kunt het altijd uitleggen als mensen je niet snappen – dat ben je inmiddels toch wel gewend 😉

Hoe identificeer jij jezelf: als multipassionate, multipotentialite of iets anders? Laat het me weten in de comments!

 

* Bron: Emilie Wapnick (Puttylike.com)

Photo by Maarten Deckers on Unsplash

Geef een reactie

Populaire posts