Wat als je meer dan één passie hebt? Dan ben je misschien wel een kolibrie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Jarenlang heb ik het gevoel gehad dat er iets mis was met me. Dat ik niet compleet was. Alsof ik, als een van de weinigen, het leven niet begreep. Alsof ik een hele essentiële clue had gemist in het hele mens-zijn en daardoor nooit iets zou kunnen bereiken in mijn leven.

Zoek je passie

Elke coach en inspirator waar ik naar keerde voor hulp en tips, zei hetzelfde: ‘zoek je passie en de rest zal op z’n plek vallen.’ Passie werd daarbij afgeschilderd als een brandend vuur van verlangen, iets waar je zo warm voor loopt dat je er zelfs je leven voor zou willen geven – of, iets minder luguber, aan zou willen wijden. Iets wat me zou helpen focussen en kiezen. Waardoor ik eindelijk elke dag zou kunnen doen wat ik het liefste doe. Daar zou ik dan ook nog eens gelukkig en succesvol en rijk en nog meer van die superlatieven van moeten worden!

Maar ik weet niet wat ik het liefste doe. Ik kan niet kiezen. Mijn vuurtje brandt wel, maar op een heleboel plekken. ‘Dan is het geen passie, maar interesse.’ Een hobby, op z’n best. Hierdoor liep ik op tegen het van je passie je werk maken – probleem… waarna ik me nog slechter voelde. Ik miste dus niet alleen één duidelijke passie, maar ook nog eens geen missie. Geen doel in mijn leven. Auw.

Herkenbaar? Dan heb je misschien wel iets aan wat Elizabeth Gilbert in deze speech vertelt. Ze heeft het over twee soorten mensen: drilboren en kolibries.

Drilboor of Kolibrie?

Drilboren zijn mensen die zich helemaal kunnen vastbijten in één ding. Elizabeth omschrijft zichzelf als een echte drilboor. Ze was immers zelf ooit een serveerster met maar één doel: schrijfster worden. Dus schreef ze, elke dag na het werk en tussen diensten door. En kijk waar het haar heeft gebracht! Ze heeft meerdere bestsellers geschreven en wordt gevraagd om op grote podia te vertellen hoe ze dat heeft gedaan. Jarenlang was ‘passie’ haar enige antwoord.

Maar Liz ontdekte dat niet iedereen een drilboor is. En – dat is misschien wel het mooiste stukje uit de video – dat de mensen die zij het interessantst vindt, alles behalve drilboren zijn. Het zijn kolibries. Kolibries fladderen door het leven. Hiermee creëren ze een ingewikkeld en complex leven voor zichzelf, maar zien ze wel een hoop moois. En dan nog iets: dat gefladder van ze is niet alleen omdat ze het leuk vinden, ze zorgen ze er ook voor dat bloemen blijven groeien – want kruisbestuiving. Of, in mensentaal: ze leren steeds iets nieuws en nemen dat weer mee naar de volgende plek of persoon die op hun pad komt. Ze verspreiden ideeën.

Twijfel jij er net als ik dus ook af en toe aan of dat gefladder van je ooit ergens toe gaat leiden? Of je zonder duidelijke passie ooit ergens gaat komen? Of je leven iets zal betekenen? Onthoud dan deze woorden:

Wees nieuwsgierig

‘Doe jezelf een lol en haal het woord passie van tafel. Vergeet het gewoon even. Kijk, in plaats van je schuldig te voelen en je te schamen voor je gebrek een passie, naar de dingen die je nieuwsgierigheid wekken.

Nieuwsgierigheid is namelijk een veel zachter, liever, warmer en menselijker instinct. Nieuwsgierigheid zal niks van je vragen. Het geeft alleen. En wat het geeft zijn aanwijzingen, kleine broodkruimels op deze fantastische speurtocht door je leven.

De wereld heeft je nodig zoals je bent.

Kijk uit naar de volgende hint. Vertrouw de broodkruimels, vertrouw op de schatkaart van je leven. Vertrouw erop dat je ooit op een punt komt waarop alles wat je hebt gedaan, geleerd en bent geworden samenvalt. Dat al je passies samenkomen en je precies daar uitkomt waar je moet zijn.

Wat je ook doet, mijn lieve kolibries, beloof me een ding: laat een drilboor zoals ik je nooit meer vertellen hoe je jouw leven moet leven.’

(Vrij vertaald naar de speech van Elizabeth Gilbert – je kunt de hele speech HIER bekijken!)

Geef een reactie

Populaire posts