Succesvol: wanneer ben je het? (En een alternatief voor iedereen die net als ik niet per se succesvol willen zijn.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ken je dat? Dat je iets bedenkt of het ergens over hebt en het dan ineens overal ziet en hoort? Ik had dat afgelopen week met de definitie van succes. Het begon met een gesprek met een vriendinnetje over de toekomst van haar bedrijf, en ineens was het overal. Want wat is succes eigenlijk? En wanneer ben je precies succesvol?

Het is geen geheim dat ik me best weleens stoor aan de door-door-door mentaliteit die heerst in dit land mijn filterbubbel. Het moet altijd maar groter, harder, beter, rijker, méér. Meer mensen in je (online) programma, grotere omzetten of nóg een nieuwe auto. Ik vraag me weleens af waar dat door komt; is het een kwestie van “gewoon omdat het kan” of schuilt er meer achter?

Alles uit je leven halen zul je!

Het lijkt wel alsof er een taboe heerst op tevreden zijn. Alsof het het nieuwe roken – eh, zitten inmiddels toch? – is. We moeten allemaal vooral het maximale uit ons leven halen. Nu, begrijp me niet verkeerd, ik ben all for alles uit je leven halen. Het kan zomaar voorbij zijn, immers. Moet je niet te lang over nadenken, maar het helpt mij wel om mezelf daaraan te herinneren wanneer ik bijvoorbeeld lastige keuzes moet maken. Memento moriKom ik nog wel eens op terug.

Het lijkt alleen alsof “alles uit je leven halen” synoniem is voor jezelf helemaal de pleuris werken. Want als je niet de wereld wilt verbeteren terwijl je miljoenen verdient en een superrelatie hebt (inclusief 4 hyperintelligente én hoogsensitieve kinderen) en ook nog elke week een Ironman Triatlon voltooit…

Wat doe je hier dan?

Herdefinieer succes

Voor mij is dat geen succes. Werk harder, doe meer, hustle! Noem mij liever lui dan moe maar zolang ik leuke dingen kan doen en voldoende geld op de bankrekening heb… I’m good. Ik voel me het meest succesvol wanneer ik op maandagochtend mijn kopje koffie kan drinken op het balkon, nadat ik heb gesport en voordat ik aan het werk ga. Wanneer ik JA kan zeggen tegen klanten met een verhaal waar ik een beetje van ga stuiteren. Ik voel me succesvol wanneer ik een nieuw idee kan lanceren zonder me al teveel druk te maken over de reacties. Kortom: ik voel me het meest succesvol (en, niet geheel onbelangrijk, gelukkig) wanneer ik de vrijheid heb om te doen wat ik wil. Financieel, creatief, qua tijd… Vrijheid = (voor mij) succes.

Concreet betekent dat heus niet dat ik alleen maar flierefluitend en koffiedrinkend door het leven huppel (hoewel ik dat allebei wel minimaal een keer per dag probeer te doen) en op het strand cocktails zit te drinken. I wish. Ik werk hard en soms, voor m’n gevoel, sta ik dagen achter elkaar “aan”. Hoort erbij, vind ik ook helemaal prima. Het brengt geld op de plank waardoor ik mijn leven zo kan leven zoals ik wil. Want geld maakt misschien niet gelukkig, het maakt je leven wel een stuk makkelijker.

Ik vind het wel goed zo

Maar ik hoef geen miljoenen op de bank. Geen dikke, dure, milieuvervuilende auto. Ons tweekamer-appartement is precies groot genoeg om elkaar niet constant op de lip te zitten én enigszins schoon te houden. Vind ik fijn. En dat is het: ik vind het fijn. Ik ben tevreden met wat ik heb. Tuurlijk heb ik dromen en doelen (geintje) en zal ik een kans om de wereld te verbeteren niet aan me voorbij laten gaan… Maar voor nu vind ik het wel goed zo.

Lang dacht ik dat ik, zoals dat “hoort” in deze wereld mijn filterbubbel, ook een online programma moest maken. Of een e-boek moest schrijven om gratis weg te geven aan mensen die op mijn site belanden en ze aan me te binden. Mensen in dienst nemen, een kantoorpand huren, de hele wereld overvliegen om mensen “vooruit te helpen”.

Een ode aan tevredenheid

Maar eerlijk? Ik word al moe van het idee. Het idee van dat het altijd maar groter, beter, sneller, meer moet. Die bijna geforceerde houding van alles uit het leven halen. Volgens mij mis je namelijk iets heel belangrijks als je steeds maar nieuwe (grotere!) doelen nastreeft: het leven gebeurt NU. Over tien kilo, six figures of een hypotheek waar je vlekken in je nek van krijgt ben je echt niet ineens – like magic! – succesvol en/of gelukkig. Tenminste, niet als je het daar vanaf laat hangen.

Nee, probeer in plaats daarvan eens tevredenheid. Bedenk wanneer jij je succesvol (en gelukkig) voelt en doe dat – elke keer opnieuw (tot het geheel á la multipassionate verandert, maar dan doe je gewoon weer wat anders. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan, toch?). Baad jezelf in het moment, in de tevredenheid. Geloof me maar: daar kun je niet dood aan gaan.

Wanneer voel jij je het meest succesvol? Leuk als je dat hieronder met me wil delen!

*Photo by Charles Deluvio  on Unsplash

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Populaire posts