Waarom wil je zo nodig een labeltje? (Ja, dat wil je.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Al zo lang ik het me kan herinneren verzet ik mezelf tegen labeltjes. Je kent ze wel, van die woorden die wie je bent en wat je doet moeten samenvatten. De kriebels krijg ik ervan: ik vind namelijk dat ik, en met mij nog velen, niet samen te vatten zijn in één of een paar woorden. En toch… Toch was ik lange tijd op zoek naar “mijn” labeltje. Waarom toch – en waarom nu niet meer?

Die ene dag staat in mijn geheugen gegrift. Het was tijdens een seminar en de oefening ging als volgt: schrijf in één woord of korte zin op “ik ben…”. Wat je daar invulde moest slaan op je missie en je talenten en alles wat je wilde veranderen in de wereld – no pressure. Na lang en pijnlijk hersenbreken zei ik trots: “ik ben Merel”. Om mij heen keken mensen een beetje verward. Dat was toch niet de oefening? Iemand riep er een coach bij. “Ik ben Merel,” zei ik wederom vol trots tegen haar. “Nee, dat kan niet,” zei ze.

Huh.

Ik probeerde uit te leggen hoe ik tot deze schokkende conclusie was gekomen. Als ik alles wat ik ben en doe moet samenvatten in één woord, dan is dat ‘m. (Was overigens ook voor ‘t eerst dat ik echt 100% achter mijn eigen naam stond want die vond ik vroeger helemaal niet zo leuk. Had jij dat ook?) Maar inderdaad, ik had de oefening niet goed begrepen. Gefrustreerd ging ik in een hoekje zitten mokken. Want hoezo, dat kan niet. Het is toch gewoon zo? Rot op met je verplichte labeltje. Natuurlijk snapte ik wel dat het niet helemaal conform de opdracht was, en wellicht was het een easy way out… Maar je kan mij (nog steeds) niet vertellen dat ik geen gelijk had.

via GIPHY

You get a hokje and you get a hokje!

Toch labelen we allemaal. Onze hersenen hebben hokjes nodig om mensen te kunnen inschatten en herkennen. Hoe hard we ook ons best doen om niet in hokjes te denken, that’s just how your brain works. Ik ben er helemaal voor dat we de associaties die we hebben met die hokjes aanpassen en dat we hier en daar een hokje toevoegen of niet meer gebruiken. Tegelijkertijd ben ik gestopt met mezelf wijsmaken dat ik niet in hokjes denk. Of in een hokje pas. Sterker nog: stiekem heb ik me er misschien (niet verder vertellen) zelfs bij neergelegd dat ik in een bepaald hokje wil.

Op mijn website en social media accounts prijkt front and center het labeltje “multipassionate storyteller.” Eens, ik had geen breder hokje kunnen vinden en als je geen idee hebt wat die woorden betekenen weet je nog niet wat ik doe, maar het is een begin. Een soort van kader. Je mot wat als je mensen een beetje duidelijk wilt maken wat je allemaal wel (en vooral niet) doet.

En dat is best fijn. Niet alleen voor anderen, die natuurlijk geen steek verder komen als ik steeds de vraag “wat doe je eigenlijk” enkel beantwoord met “ik ben Merel!”

Kies je eigen labeltje

Ook voor mij is het fijn. Het geeft rust en overzicht – dit is wat ik (nu!*) doe. Het zorgt voor leuke gesprekken, want het filtert meteen de mensen die denken “whatever met deze vrouw” van diegenen die het wel interessant vinden. Dikke win. Overigens wil ik ‘m nog wel eens aanpassen naargelang de setting: als ik mensen ontmoet die een tekstschrijver zoeken zul je mij niet horen over al mijn (andere) passies. Waarom moeilijk doen?

De conclusie (jawel, duurt ff maar dan heb je ook wat, sorry mama)? Besef dat de wereld overzichtelijker is – met name voor jezelf – door hokjes en labels. En kies dan je eigen labeltje. Of het nu je naam is, je beroep, je afkomst of je gender: het maakt geen reet uit. Own it, rock it. Maak je eigen verhaal. Niemand anders dan jij bepaalt of het klopt.

* Het kan altijd weer veranderen. Wellicht had ik die oefening back then een stuk eenvoudiger gevonden als ze me hadden verteld dat het niet voor altijd en altijd en altijd zou zijn.

Photo by rawpixel on Unsplash

Heb jij een labeltje (gekozen voor jezelf)? Leuk als je hieronder laat weten wat die van jou is en waarom je die hebt!

ps. Ik heb iets leuks bedacht

Heb jij moeite met het vinden/vrede sluiten met jouw labeltje? Of met het vinden van, zoals ze dat zo mooi noemen, de rode draad in jouw multipassionate leven? Ik heb iets leuks bedacht. Denk ik. Ik wil graag testen of het ook echt leuk is, maar daar heb ik jouw hulp bij nodig. Tot en met het eind van 2018 wil ik het volgende proberen:

De “So You Wanna Be a Multipassionate” koffiedate!

 • jij hebt een vraag waarmee (je denkt dat) ik kan helpen
 • jij betaalt de reiskosten (van jezelf of van mij, jij mag kiezen. Skypen kan ook!)
  en een pilottarief van €59,- incl. BTW.
 • ik betaal de koffie
 • in anderhalf uur / twee uur kletsen we over jouw vraag
 • daarna heb je in ieder geval 2 punten waar je mee aan de slag kunt
  (WAARSCHUWING: gezien mijn eigen multipassionate-heid kunnen deze punten nogal uiteen lopen,
  maar ik beloof dat je er wat aan hebt)
  (WAARSCHUWING 2: dit is geen coaching)
  (WAARSCHUWING 3: ik beloof verder niks)
  (WAARSCHUWING 4: dit wordt sowieso leuk)

Denk je nu: YAAAAS WIL IK!!! Vul dan even dit contactformulier in en vertel me waar je mee zit. Ik reageer sowieso.

Geef een reactie

Populaire posts