Waarom “van je passie je werk maken” niet altijd een goed idee is

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Vroeger – en nog steeds soms, damn brainwashing – leek het de ultieme droom: van je passie je werk maken. Maar neem het aan van iemand die het (een paar keer) heeft geprobeerd: soms is het gewoon geen goed idee.

Toen ik jong was en een aardig potje kon dansen, werd het me al snel duidelijk dat ik een bepaald voorrecht had. “Oh, jij kan van je passie je beroep maken!”, zeiden mensen jaloers tegen mij. En inderdaad: elke dag bezig zijn met dat wat je het liefste doet en er ook nog voor betaald krijgen? Klinkt goed, SIGN ME UP. 

Toch ben ik er, een flink aantal jaar en ditto aantal passies later, van overtuigd dat “van je passie je werk maken” lang niet altijd een goed idee is. Dat klinkt misschien tegenstrijdig als je weet dat ik het nu (wéér) doe, maar hear me out. 

Passie = lijdensweg

De letterlijke betekenis van het woord “passie” is “lijdensweg”. Okay, het is niet de enige betekenis maar wel degene die het voor mij moeilijk maakt. We weten allemaal dat mensen met een “passie” daar vaak alles voor doen, laten, geven en opgeven. Of, om het wel heel letterlijk te nemen en een bruggetje te slaan naar dat lijden: passie is datgene waar je zó volledig op “aan” gaat, waar je zo in gelooft, dat je bereid bent om ervoor te sterven.

Nobel, wellicht, maar ook een beetje koekoek. Zeker als je net als ik (hoera multipassionate!) regelmatig van gedachten en van passies wisselt.

Help, mijn passie is op

Dit is wat er gebeurde toen ik de eerste keer van mijn passie mijn werk maakte: ik kwam op een punt dat ik niet meer wilde dansen. Nog steeds kan ik niet helemaal verklaren waar het aan ligt, maar ergens in mij is de passie (voor het dansen) op. Er uitgemept op de academie, if you will. Want als je ergens je beroep van wilt maken, moet je het ergens aan kunnen toetsen. Je moet er “goed genoeg” in zijn. En laat dat nou net de vraag zijn waar de gemiddelde passie een slappe van krijgt: ben je er wel goed in?

via GIPHY

Zo’n verloren passie doet pijn. Nog steeds baal ik er regelmatig van dat ik niet meer echt kan genieten van het dansen (ja, in de kroeg met twee gin-tonics achter m’n kiezen gaat het prima, maar zet me in een balletles en ik jank alles bij elkaar). Ik heb mezelf gedwongen om het weer te proberen, maar het is echt op. Mijn balletschoenen hangen aan de wilgen. Ik zeg niet dat het nooit meer goed komt, maar voorlopig moet ik er niet aan denken.

Sommige passies kunnen beter een hobby blijven

Het was mijn grote heldin Marie Forleo die deze legendarische woorden sprak. Niet alle passies hoeven geld op te leveren. Hobbies zijn ook leuk – en belangrijk. In een hobby kun je net zoveel passie kwijt als in een baan of bedrijf! Handig voor die passies waar je niet heel goed in bent, waar geen vraag naar is óf waar je zo beschermend over bent dat je het het liefst voor jezelf houdt. Weet dat het okay is: je hoeft ook als multipassionate niet al je passies als een dolle pup achterna te rennen, en je hoeft ze zeker niet de druk op te leggen dat ze je van een goedbelegde boterham moeten voorzien.

Natuurlijk is het fijn om elke dag te doen wat je het liefste doet, zeker als je er ook nog je centen mee kan verdienen. Maar voor de gemiddelde multipassionate (lees: met de spanningsboog van een goudvis) zit het risico op verveling in de herhaling. Kun je nog zoveel passie hebben, als je er op een gegeven moment op uitgekeken bent schuilt het gevaar dat het ook echt voor altijd weg is. En dat, beste mensen, vind ik lang niet elke passie waard.

Photo by Diana Feil on Unsplash

Deze post heeft 2 reacties

Geef een reactie

Populaire posts