Waarom het niet “stoer” is om te gaan doen wat je altijd al wilde

blog mastermind groep
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Wellicht heb je het al meegekregen – zo niet, SPOILER ALERT: vanaf januari 2019 ga ik fulltime freelancen en mijn eigen bedrijf uitbouwen tot een waar imperium. WOOPWOOP! Eén van de reacties die ik het vaakst heb gehoord de afgelopen tijd, is er eentje die me nogal verbaast. Namelijk: “wow, wat STOER!”

Zullen we daarmee stoppen?

Begrijp me niet verkeerd: het verbaast me niks wanneer m’n oma dit zegt. Andere tijd, andere mindset. Prima. Wanneer het me wel verbaast, is als het gezegd wordt door mensen van mijn leeftijd (of iets ouder). En dat gebeurt vaak! Van soon-to-be-ex-collega’s tot vriendinnen: ze weten allemaal hoe lang ik hier al naartoe werk en toch is het blijkbaar heel “stoer” om deze stap* te zetten.

Ok, het is best een beetje stoer…

Dit is waarom ik er moeite mee heb: het lijkt een compliment, maar eigenlijk is het pure afgunst. En hoewel dat mij niet zoveel doet, doet degene die het zegt doet zichzelf tekort. Vind ik. Natuurlijk is het best een beetje stoer dat ik dit doe. Mijn vaste contract opzeggen en het diepe in springen met m’n eigen bedrijf, ik vind het ook retespannend. Maar zolang we blijven vasthouden aan het idee dat dit “stoer” of “dapper” of “bijzonder” is, zullen degenen die zichzelf niet in een van die categorieën scharen het nooit doen. Dat vind ik doodzonde!

Want het is vaak niet zozeer het freelancen wat ze stoer vinden – of zelf ambiëren. Het is het opeisen van je eigen vrijheid, het indelen van je eigen tijd, het bepalen van je eigen waarde. Doen waar je al jaren – of sinds een tijdje – over droomt. Dát willen we allemaal! En op de een of andere manier zijn we gaan geloven dat het moed vergt, vraagt om stoer zijn, om dat te gaan doen waar je het meest gelukkig van wordt. Vind ik raar.

Do more of waar je van gaat kwispelen

Volgens mij is dit is wat je nodig hebt om te gaan doen wat je altijd al wilde (of wat je net hebt bedacht): zelfvertrouwen. Het geloof dat de wereld nodig heeft wat jij te bieden hebt. Weten wat je wilt. Geen idee? Begin eens met bedenken wat je niet wilt. Het besef dat je altijd terug kunt gaan in loondienst. Het besef dat doen waar je het meest gelukkig van wordt en in loondienst werken elkaar niet uitsluiten.

Laten we stoppen met het ophemelen van mensen die éindelijk gaan doen wat ze willen, puur en alleen omdat het daarmee de uitzondering op de regel blijft. Laten we in plaats daarvan bij het begin beginnen: kinderen stimuleren en aanmoedigen om te gaan doen waar ze van gaan kwispelen! Of ze dat dan in loondienst doen of als freelancer, maakt dan geen drol meer uit. Laten we het de gewoonste zaak van de wereld maken: doen waar je blij van wordt. Klinkt logisch, toch?

*Al het hiernagenoemde geldt ook voor niet-werk-gerelateerde dromen die je al jaren uitstelt (of waarvan je net hebt bedacht dat je het wilt maar vindt dat je er “stoer” voor moet zijn): reizen, een huis (ver)kopen, een tatoeage zetten, je haar paars verven, die ene opleiding doen… Roep ‘t maar. En ga ‘t dan doen!

Wat vind jij van mensen die gaan doen wat ze écht willen? En in hoeverre doe jij het al? Praat mee in de comments! 

Foto: Paulius Staniunas, All is Amazing

Dit bericht heeft 10 reacties.

  1. merellamboo

   Je bent zelf the spirit! 😉 <3

 1. Michelle

  ZO herkenbaar. Ik ben jaren juf geweest en had altijd het gevoel dat er ‘meer was dan dat’. Ik kan het niet uitspreken want dan krijg ik alle juffen in Nederland in mijn nek, incluis vriendinlief met wie ik al 4 jaar samenwoon, en ik ben daarbij ook ‘stoer dat ik het juffenschap verlaten heb’. Ik voel mij niet stoer, ik voel mij soms ontaard, omdat iedereen zo lijkt te weten wat hij/zij doet en moet doen. Ik heb geen flauw benul en doe maar wat. Frustrerend! Maar feit blijft dat het wel stoer is om je vaste opties los te laten en verder te kijken dan je neus lang is. Dat dan weer wel. Want dat doen we toch nog steeds te weinig. Toch!?

  1. merellamboo

   Oh wat maak je een prachtig punt: stoer overkomen en je ook echt stoer voelen liggen (zeker als je al je vastigheid achterlaat) soms zoooo ver uit elkaar. Wat doe je nu als ik vragen mag? #forevernieuwsgierig 😉

 2. Suus

  Wederom chappeau! Ook in loon dienst kan je doen waar je van droomt en doen waar jij van gaat kwispelen.
  Zo heb ik mijn “vaste stekkie” losgelaten en ben begonnen aan een studie met bijbehorende baan om te doen waar ik van ga kwispelen.
  Doen waar je hart van gaat gloeien is altijd de moeite waard en je mag het sowieso trots op zijn dat je durft.
  Do not fear failure but rather fear not trying! Good luck met je droom! #

  1. merellamboo

   Trots zijn op jezelf is altijd een goed idee 😉 Jij bent ook lekker bezig!

 3. Sabine

  Hoi Merel! Ik kwam terecht op je website via Ambitieuze Meisjes en las dat je multipassionate bent. IK OOK! Daarom kan ik mij goed vinden in je verhalen. Ik kreeg einde vorig jaar geen vast contract. Gewoon, omdat ze daar niet aan wilde beginnen. Als tip gaf hij mij wel mee: zoek je niche. Ik vind zo veel dingen leuk. Ik snapte wat hij zei, maar ben er verder over na gaan denken. Wat als ik geen niche heb? En mijn kracht ligt in meerdere dingen tegelijk doen? Na een goed gesprek in de kroeg wist ik het al helemaal: als ik wil doen wat ik echt leuk vind (schrijven, fotografie, styling), dan moet ik voor mezelf beginnen! Ik ben alleen wat onzeker om de stap te nemen. Het netwerk op te bouwen. Dus erg fijn om je blogs hier over te lezen!

 4. Sabine

  Hoi Merel! Ik kwam via Ambitieuze Meisjes op jouw website terecht. Toen ik las dat je multipassionate was dacht ik: IK OOK! Eind vorig jaar moest ik een vast contract, maar daar wilde mijn werkgever niet aan beginnen. Hij gaf wel als tip mee: zoek je niche. Ik vind veel dingen leuk dus ik begreep zijn goedbedoelde advies. Maar later dacht ik ‘wat als ik geen niche heb en mijn kracht juist ligt bij het doen van verschillende dingen (schrijven, fotografie, styling)? Na een goed gesprek in de kroeg was het ook snel duidelijk. Als ik echt graag wil doen wat ik leuk vind, dan moet ik voor mezelf beginnen. Door onzekerheid vind ik het nog lastig om de stap te wagen. Daarom vind ik het fijn om je blogs hierover te lezen. Dankjewel!

  1. merellamboo

   Hee Sabine, wat leuk dat je er bent! Ik herken heeeeeeel erg wat je zegt, mensen die zeggen “zoek je niche” wil ik altijd een klein tikje op hun neus geven (hoewel ze ergens ook gelijk hebben, wat rete-irritant is). Wat mij enorm heeft geholpen is het vinden van mijn “rode draad”, in mijn geval storytelling. Alles wat ik doe (schrijven, video maken, podcasts etc, maar ook vroeger toen ik nog danste of in een schoenenwinkel werkte) gaat over verhalen losweken bij mensen: daar ben ik het allerbest in. En ja, voor veel multi’s is het voor jezelf beginnen bijna de “makkelijkste” optie – dan mag je het immers helemaal zelf bedenken! Hoop dat je iets hebt aan m’n blogs, anders is het wellicht leuk om een keer een Rode Draad Sessie te doen? Op de pagina “Strategie, Concept & Advies” vind je daar meer info over. Wat je ook doet: STAY WEIRD! Blijf je eigen ding doen. Het komt sowieso goed en wij multi-somethings zijn veel te leuk om onzeker te zijn 😉 Succes!

Geef een antwoord

Populaire posts