Waarom content “maken” helemaal niet werkt (en wat je wel kunt doen om eindelijk te beginnen met het delen van je verhaal)

content maken
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Veel mensen vinden het moeilijk om content te maken. Ze willen wel bloggen, video’s maken of een podcast lanceren, maar ze blijven hangen in “ik weet niet waar ik het over moet hebben.” Dat komt doordat ze denken dat ze from scratch moeten beginnen bij het “maken” van content. Hier is een geheimpje: de meeste content creators createn helemaal niet. In dit artikel deel ik een #lifehack met je, die je kunt inzetten voor het delen van jouw verhaal. (Wat je sowieso moet doen. Vinden we leuk!)

Het was Gary Vee, ‘s werelds meest luidruchtige ondernemer/business coach/marketing expert/content kanon die de volgende legendarische woorden sprak:

“Document, don’t create.”

Zijn idee? Content is overal en als je een boodschap hebt of “bekend” wil worden, zul je er veel van moeten delen. Zelf publiceert hij dagelijks een nieuwe video en maakt hij een dagelijkse podcast. Daarnaast deelt hij wat hij noemt “micro content”: kortere stukjes content die je op zijn social media accounts vindt. Die micro content komt uit de video en/of podcast aflevering en leidt daar weer terug naartoe. Met andere woorden: “I am constantly creating and posting as much content as possible and in a way that is contextual to each platform.

Document, don’t create

Nu heeft Gary 24/7 een documentairemaker om zich heen die ALLES filmt wat hij doet. Van die opnames worden video’s en podcasts gemaakt, waar pareltjes als deze “document, don’t create” uit worden gehaald. Daar maakt weer een ander teamlid een artikel van. Niet iedereen heeft die luxe, dat snap ik ook wel. Toch kun je er iets van leren als je aan de slag gaat met je eigen content.

via GIPHY

Gary “maakt” namelijk geen content. Hij documenteert zijn leven (of ja, laat het vastleggen door zijn team). Want, zo zegt hij: “one of the biggest mistakes people make when creating content for their personal brand is trying to oversell themselves because they think that’s what’s going to get people’s attention. Whether you’re a business coach or motivational speaker or artist, I think it’s much more fruitful to talk about your process than about the actual advice you “think” you should be giving them.In dit artikel lees je zijn hele visie over documenteren vs creëren.

Kortom: dat wat je elke dag doet, is content. Je proces, maar ook wat je ziet, wat je hoort, wat je raakt – allemaal content. En niet zomaar content: authentieke shit. Niet gemaakt, opgepoetst, fine-ge-tuned, dit is echte, rauwe good stuff. Dat is sowieso the stuff die mensen willen zien, dus je hebt nog een win-win te pakken ook. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het zien en vastleggen. Hoe je dat doet? Dat vertel ik je onder deze toffe afbeelding.

Marjolein van Braam Morris,
www.marjoleintekent.nl

Zet je blog-bril* op! Maar doe eerst dit:

Door een blog-bril op te zetten, ga je anders naar de wereld kijken. Als je bewust “op zoek” gaat naar content, zul je zien dat het overal is. Wat je echter eerst wil doen is:

  1. Besluiten wat je wel en niet wilt delen. Een heleboel is ook niet interessant of gewoon privé – dat scheelt een hoop. Het kan helpen om te bedenken wat je lezers, kijkers of volgers interessant vinden, maar ik vind dit zelf best tricky. Ik geloof dat jouw website/Instagram account/YouTube kanaal jouw stukje internet is en je daarop mag delen whatever the hell you want. Je gaat vanzelf de juiste mensen aantrekken als je authentieke content gaat delen. Toch is het soms wel handig om in je achterhoofd te houden wie je wilt bereiken en waar die wel/niet behoefte aan hebben.
  2. Een systeem opstellen om het zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Ik heb zelf altijd een notitieboekje bij me en als ik daar geen tijd of plek voor heb, maak ik een snelle notitie in mijn telefoon. Je kunt ook voicememo’s inspreken naar jezelf (of degene die je content uitwerkt). Of: maak meteen een video en deel het op je stories – als het niet perfect hoeft (nee, dat hoeft het niet). Hoe dan ook: zorg dat je het ergens kunt vastleggen én terugvinden, zodat je er eventueel later uitgebreider mee aan de slag kan.

Train je jezelf in het “zien” van content

Als je dit systeem in plaats hebt, wordt het leuk. Want wat doe je eigenlijk op een dag? En wat weten jouw lezers, kijkers of volgers daarvan? Vaak vergeten we dat wat we doen voor veel mensen een stuk minder vanzelfsprekend is dan voor onszelf. Wedden dat ze het wel rete interessant vinden?

Let ook eens op als je online scrolt, naar een podcast luistert, boodschappen doet – waar valt je oog of oor op? Wat voor verhaal zit daarin? Wat doet het met je, waarom raakt het je, wat haal je eruit?

Alles is content als content alles is

Als je besluit om meer te delen – om wat voor reden dan ook – kan alles content zijn. Je hoeft letterlijk alleen maar vast te leggen wat je ziet, hoort, voelt, meemaakt. Maak een foto, schiet een snelle video, schrijf een stukkie en tadaa: content. Makkelijker dan naar een leeg vel te gaan zitten staren in de hoop dat er inspiratie naar je toe komt, nietwaar?

Dit is het geheim van content “creators” en content kanonnen als Gary Vee. Kun jij er iets mee voor het delen van je eigen verhaal? Ik vind het leuk als je dat met me deelt in de comments!

*Wanneer ik blog-bril zeg, bedoel ik eigenlijk alle soorten content: of je nu wilt bloggen, video’s wilt maken of alleen content deelt op Instagram. Ik maakte deze opmerking in een van mijn blog workshops, waarna Marjolein van MarjoleinTekent.nl die toffe tekening van maakte. Eigenlijk nam ze dus meteen mijn advies ter harte: vastleggen wat je hoort en daar een stukkie content van maken. Vind ik leuk.

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Wieske

    Jaaa ik zat alweer veel moeilijker te denken. 🙂 Dank 🙂 waardevol 🙂

  2. Merel

    Hehehe daar hebben meer mensen last van 😉 Glad I could help!

Geef een reactie

Populaire posts