Waar je een freelancer allemaal níet voor betaalt – maar wat wel goed is om te onthouden wanneer je een offerte krijgt

christian-dubovan-Y_x747Yshlw-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Nog best vaak kom ik mensen tegen die verbaasd zijn over mijn tarief of dat van freelancers in het algemeen. Van vrienden die voor net iets meer dan minimumloon werken tot opdrachtgevers die vragen “of het niet voor minder kan” en wetgevers die gekke dingen voorstellen zoals een minimumtarief – het blijft een dingetje. Toen ik laatst midden in de nacht een idee opschreef voor een opdrachtgever, dacht ik ineens “weet je eigenlijk waar je allemaal niét voor betaalt?” Zie hier: een lijstje.

Waar je een freelancer niet voor betaalt

 1. Service.

  Even snel een tekst nakijken of een foto nasturen. Een op-maat-gemaakt advies of een spoedbelletje als je website crasht. Uit een klein onderzoekje onder mede-freelancers op mijn Instagram kwam deze het vaakst naar voren. Want ja: voor de meeste freelancers geldt dat het werk nooit echt ophoudt. Je trekt niet om 5 uur de deur dicht om de volgende ochtend om 9 uur pas weer te kijken hoe de vlag erbij hangt. Het is in ieder geval knap lastig, weet ik uit ervaring.

  En, eerlijk is eerlijk: ook ik maak me hier schuldig aan. Even snel een vraag naar de boekhouder mailen of Eline bellen als m’n site niet doet wat ik wil. Ook zij geven altijd – binnen een uur – antwoord en dat vind ik fijn. Mogen ze die uren van mij op een rekening zetten? Absoluut. Ben ik blij dat ze het niet doen. ABSOLUUT! (Wie hoort daar nog meer die ene tenenkrommende reclame?)

 2. Inspiratie.

  Soms wil het gewoon effe niet. Zit ik te wachten op inspiratie. In plaats van de teller door te laten lopen en mezelf alleen maar meer te frustreren, ga ik iets anders doen. Douchen, een boekje lezen, koffie drinken met vriendinnetjes. Naar een museum of de bios. Een blogje schrijven. Vaak schiet een idee me dan ineens te binnen, schrijf ik het snel op en werk ik het later thuis uit. In principe reken ik zowel die tijd als m’n museumkaart, bol.com-rekeningen en Pathé-abonnement niet aan je door.

  Daarnaast, als jouw “genius” werkt zoals die van mij (en Elizabeth Gilbert), weet je dat ‘ie meestal ook op de meest gekke momenten “aan gaat”. Midden in de nacht, bijvoorbeeld. Handig is anders, maar als ik dan even snel iets opschrijf zul je mij die tijd niet zien bijschrijven op je factuur. Ook de uren die ik wakker lig – wat niet heeeeel vaak gebeurt maar toch weleens – zijn voor mijn eigen rekening.

 3. Kennis

  Ik las laatst een toffe quote die ‘t redelijk goed samenvat:

  Eerlijk is eerlijk, ik ben nog lang geen 10 jaar bezig (hoewel, met bloggen wel al makkelijk zo lang…). Wel volg ik vaak trainingen en lees ik veel over nieuwe ontwikkelingen binnen de “online wereld”. Betaalde trainingen, onbetaalde trainingen, workshops, you name it, I pay for it. Met mijn eigenste geld en in mijn eigenste tijd. Omdat ik het leuk vind, ja, maar vooral omdat mijn werk er beter van wordt. Waar jij als klant weer meer aan hebt. En ik dus meer tevreden klanten heb. Wins across the board!

 4. AOV, pensioen, zorgverzekeringswet, vakantiegeld.

  Moet ik allemaal zelf regelen, dus dat bereken ik door in mijn tarief. Natuurlijk wil ik jou niet opzadelen met mijn keuze om freelancer te worden, maar ik moet wel voor mezelf kunnen zorgen. Veel mensen vergeten dat! Ik moest dan ook hard lachen (eigenlijk huilen) om het idee van de regering om een minimumloon in te stellen voor zzp-ers van – schrik niet – €16 per uur. Ik weet niet hoe de overheid heeft bedacht dat ik daarvan zou kunnen leven, want weet je wat ik daarvan kan betalen?

  via GIPHY

  Even een snel rekenvoorbeeld: als ik 40 uur per week zou werken, zou ik met een minimumtarief van €16 per maand €2560 verdienen. Klinkt prima, maar let op: dit is omzet. Daar moeten mijn kosten (eventueel kantoor, noodpotje voor als m’n laptop crasht, maar ook verzorging voor de paarden als je bijvoorbeeld paardencoach bent, inkomstenbelastingen, zorgverzekering, telefoon, koffie) nog vanaf. Hoeveel denk je dat daarvan overblijft als “salaris” waarmee ik mijn privékosten (huur, boodschappen, Pathé-pas, keertje shoppen of op vakantie) moet betalen?

  Daarnaast: 40 declarabele-uren per week zijn voor mij zelfs gemiddeld niet haalbaar – ik moet ook m’n administratie doen en ergens die eerder genoemde inspiratie vandaan halen en opleidingen volgen. Moet ik dat dan allemaal in het weekend doen? Ik werd freelancer voor meer vrijheid, weet je nog?

  Conclusie? Ja, er moet een minimumtarief komen voor freelancers maar nee, €16 is not it.*

Wat een freelancer oplevert

Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel en vind ik mijn werk – en mijn tarief – als freelancer enorm leuk. Ik vind het tof om mijn klanten te helpen hun verhaal in de wereld te zetten en mensen blij te maken met goede content. Of dat nu midden in de nacht gebeurt, of niet. En daarnaast: there’s something in it for you, too. Het is zo’n verdraaide marketingtruc waar m’n uitslag overuren van draait, maar stel jezelf de volgende keer dat je een offerte krijgt eens de vraag:

Wat levert het me op?

Bijvoorbeeld:

Inspiratie.

Vaak inspireer ik met wat ik maak mijn opdrachtgevers weer. Direct of indirect: als een artikel wat ik voor ze schrijf bijvoorbeeld een idee oplevert waar je zelf weer iets mee kunt. Krijg je er gratisch en voor niksch bij!

Tijd

In diezelfde lijn: heb je al eens bedacht hoeveel tijd het jou oplevert? Je koopt als het ware je eigen tijd terug door mij iets te laten maken i.p.v. het zelf te doen. Ik zal nooit vergeten dat een van mijn eerste opdrachtgevers stijl achterover sloeg toen ik een tekst vrij moeiteloos produceerde. “Besef je wel dat ik daar al drie weken mee bezig ben?!” vroeg hij quasi-verontwaardigd. Sorry…? In de tijd die ik hem daarna opleverde kon hij weer gaan doen waar hij écht goed in is.

Kennis

Mi kennis is su kennis, zeg maar. Als ik iets leer waar jij iets aan hebt, speel ik het door. In een blog, in een brainstorm, in een meeting. U vraagt, wij weten (een heleboel) of zoeken het uit. Alles voor de klant, nietwaar? (Niet waar, maar wel veel.)

Lang verhaal kort

Ja, als freelancer verdien ik gemiddeld meer dan toen ik nog in loondienst was. Ook heb ik meer vrijheid, zowel om mijn eigen tijd in te delen als om opdrachten aan te nemen die ik super leuk vind. Het is amazeballs. Maar het is ook hard werken. Soms een weekend doorbuffelen omdat de inspiratie je om de oren vliegt. Soms een paar weken niets doen omdat er geen opdrachten zijn. Soms klanten die meteen betalen, soms maanden achter mensen aanbellen voor een factuur van een paar honderd euro.

Dus krijg je weer eens een offerte waar je twee keer van moet slikken? Onthoud dit dan allemaal. Maar, bovenal, onthoud dit:

—-

Photo by Christian Dubovan on Unsplash

* Uit dit artikel blijkt dat het minimumtarief vooral bedoeld is om zzp’ers aan de onderkant van de markt, zoals koeriers voor Deliveroo, te beschermen. Lijkt me een prima idee, maar zelfs dan vind ik €16 te weinig. Geef die gasten gewoon een contract.

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Jolande Rommens

  Die mensen voor 16 euro per uur werken, zijn mijn inziens geen ZZPers maar verkapte loondienst medewerkers zonder goede cao of arbeidscontract.. Een ZZPer kan inderdaad geen gezond bedrijf runnen voor dat bedrag.

  1. merellamboo

   Nou, inderdaad! Schandalig dat de overheid dat zo “oplost” mijns inziens. Dankjewel voor je reactie!

 2. Stefan Vlaminckx

  Hartelijk dank voor dit lesje “Betalen voor wat je komt halen”.
  Te vaak vinden mensen die je jouw uurtarief mededeelt, het allemaal wel erg duur. Daarom ben ik blij met jouw blog. Het geeft perfect weer waarom wij zoveel kosten, en wat we daarvoor leveren. Wat betreft dat minimumtarief: da’s inderdaad nog te laag om alles van te doen.

  1. merellamboo

   Helemaal eens Stefan! Dankjewel voor je reactie 🙂 Hoe ga jij het gesprek aan met mensen die je “te duur” vinden?

 3. Ingrid Vossen

  Goed artikel Merel. Uit mn hart gegrepen. Ik heb de indruk dat ik steeds vaker het gevecht aanmoet over mn tarief, dat al meer dan 10 jaar niet omhoog gegaan is terwijl het leven wel duurder wordt. En zeker nu in de zomer blijven facturen op bureau’s liggen, moet je daar weer achteraan. Stel je voor dat we al die uurtjes ook op de factuur zouden zetten. Nog niet eens zo’n gek idee

  1. merellamboo

   Je zou ‘t eigenlijk “voor de grap” eens moeten doen. Kijken hoe snel ze dan tot actie – en misschien zelfs loonsverhoging! – overgaan 😉

Geef een reactie

Populaire posts