Wie is hier nou de superheld, jij of ik? Vertel me wat je oplevert in plaats van hoe geweldig je bent

vertel me wat je oplevert
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Laatst kwam ik op de site van een potentiële nieuwe opdrachtgever. Of ik even een korte audit wilde geven van de homepage om te kijken wat ik zou aanpassen. Na anderhalve keer naar beneden gescrold te hebben, wist ik wel hoeveel awards ze hadden gewonnen en hoe vaak ze in de krant hadden gestaan, maar had ik geen idee waarmee of waarvoor. Niet handig als je wat te verkopen hebt: ik wil weten wat je oplevert!

Beter nog: ik wil weten wat het mij oplevert om iets bij jou af te nemen. Of je nu een dienst of een product aanbiedt, ik wil toch op z’n minst binnen twee scrolls weten A) wat je doet en B) wat ik eraan heb.

Ben je Bond of Q?

Een tijdje terug las ik deze geniale post van mede-tekstschrijver-uit-Breda (hélémáál uit Breda ja!) Marit Vervaart:

Mind = blown. Ik had daar eigenlijk nog nooit zo naar gekeken – maar hoe waar is het wat ze zegt. De meeste ondernemers zetten zichzelf neer als superheld, terwijl de klant de superheld wil zijn. Die wil meteen het gevoel hebben dat ze iets van je kunnen leren, kopen, afnemen of krijgen waardoor zij zich beter, slimmer, knapper, rijker – you name it – voelen.

Vertel me de waarde van wat je doet

Eén van de dingen waar ik zelf slecht tegenkan, is het trucje van marketeers om in te zoomen op de pijn van de lezer. Ellenlange verhalen krijg je daardoor, die altijd beginnen met “herken jij dit?” en dan een opsomming van honderd dingen waar ik liever niet aan herinnerd wil worden. (JA IK HEB OOK EEN “HERKEN JIJ DIT” KOPJE OP EEN VAN MIJN PAGINA’S DE EERSTE DIE ‘M VINDT KRIJGT EEN GRATIS AUDIT VAN JE HOMEPAGE JOEJOE).

Wat ik liever wil zien, als klant, is wat jij mij oplevert. Meteen. Ga ik beter slapen door jou product? Krijg ik meer klanten door jouw dienst? Kan ik effectiever werken door jouw app? Krijg ik meer zelfvertrouwen door met jou te werken?

via GIPHY

Mag ik dan niet meer opscheppen, Merel?

Natuurlijk is het belangrijk dat je me vertelt wie je bent en je mag ook best trots zijn op je awards en je hoofd in de krant. Weet wel dat niet iedereen daar gevoelig voor is – mij schrik je eerder af met zulke schreeuwerigheid. Waar je me wél mee overtuigt, is het volgende:

  • klantervaringen: als anderen het zeggen, is het al meer waardevol dan als je het over jezelf zegt
  • duidelijkheid: wat kost het, wat moet ik ervoor doen, hoe lang duurt het tot ik me rijker/slimmer/knapper/beter voel
  • wat je oplevert: vertel me wat ik heb aan wat je doet – zonder beloftes te maken die je niet waar kunt maken.

Focus op wat je oplevert, maar maak geen beloftes die je niet kunt waarmaken

Let nog even op voor deze valkuil: beloftes maken die je niet kunt waarmaken. Mensen die mij beloven dat ik in 3 dagen tijd €100.000 verdien terwijl ik op het strand aan een cocktail slurp hebben ongeveer net zoveel geloofwaardigheid als die prins uit Afrika die een erfenis van een paar miljoen kwijt moet.

Dat je ‘t even weet.

Benieuwd naar wat jouw homepage over je zegt? Stuur me een berichtje voor een vrijblijvende audit en advies over hoe ik het anders zou doen.

Foto: 007.com

Wat vind jij van de vergelijking van Marit en de keuze om je klant op je site James Bond te laten zijn? Vertel het me in de comments!

Geef een reactie

Populaire posts