nieuwe functietitel

Uit je functietitel gegroeid? Met deze 5 tips hoeft dat nooit meer een probleem te zijn

Multimensen groeien gemiddeld vaker en sneller uit hun functietitel dan mensen die, laten we zeggen, eendimensionaal zijn. Omdat je van nature nieuwsgierig bent, graag nieuwe dingen leert en ontdekt, en daardoor snel groeit in wat je kunt doen voor potentiële klanten, zal het je weleens gebeuren: je bestaande functietitel voelt ineens als een te krap jasje. Geen paniek! Met de vijf tips in dit artikel pak je dit de volgende keer helemaal soepeltjes aan.

Als ondernemer ben je voortdurend in beweging – als Multimens ga je dubbel zo snel. Je groeit, je verandert, je evolueert. Je wordt (hopelijk) steeds meer jezelf. Soms groei(t) je (bedrijf) sneller dan je functietitel kan bijhouden: waar je jezelf vandaag nog [insert functietitel] noemt, kan dit morgen ineens voelen als een te krap jasje. Je wil méér jasjes, een groter jasje, een magische jas die elke keer dat je ‘m aantrekt van kleur en shape verandert (hou je in Merel begin geen jasjeslijn!).

Alle jasjes op een stokje: dat hele proces kan ook best lastig zijn. Heb je jezelf bijvoorbeeld net lekker gepositioneerd als [insert functietitel], kun je gevoelsmatig weer opnieuw beginnen. Snappen mensen (eindelijk!) waar ze je voor mogen bellen, neem jij de telefoon ineens op met een andere naam. OEPS. Toch zijn er ook manieren om dit hele proces te versoepelen. Take it from someone die de afgelopen 10 jaar vaker een nieuwe functietitel aantrok dan Kim Kardashian een absurd strakke outfit.

1. Try it on for size voordat je je nieuwe jasje aan de wereld laat zien

Een jasje pas je toch ook voordat je ‘m afrekent? Sterker nog: soms zou ik willen dat je kleding een dag aan zou mogen houden voordat je besluit of je het houdt of niet. Vooral beha’s. Die zitten bij mij na een halve dag altijd zoveel k*tter dan als je ze net aantrekt – maar goed, ik dwaal af.

Deze tip geef ik altijd als ik met klanten op een nieuwe functietitel uitkom: probeer ‘m gewoon effe. Zet ‘m stilletjes in je LinkedIn header, je Instagram bio, in je e-mailhandtekening. Als je dit spannend vindt, onthoud dan dit: mensen zijn een stuk minder met je bezig dan je zelf denkt. Sorry.

Vind je deze stap ook nog te spannend? Stel jezelf dan eens ergens voor, aan iemand die je nog niet kent, met die titel. Op een netwerkevent, in de kroeg, wat mij betreft roep je het tegen de caissière bij de Albert Heijn. Die mensen kennen je niet, weten niet wat je “oude” functietitel is, dus kunnen het nergens mee vergelijken. Jij wel: zodra je hem een paar keer hebt getypt en uitgesproken, voel je snel genoeg of ‘ie eh… past.

2. Bouw een (persoonlijk) merk met RUIMTE

Een belangrijk onderdeel van ondernemen, is een merk bouwen. Hoe persoonlijk je dat doet, moet je zelf weten. Elk merk moet / wil rekening houden met groei – otherwise what are you doing – maar een Multi-merk helemaal: je wéét gewoon dat er een dag komt dat je uitgekeken raakt op wat je doet. Hoe kun je daar op voorbereid zijn?

De makkelijkste manier om dit te doen, is door open kaart te spelen. Vertel dat je zo in elkaar zit, neem mensen mee in je verhaal. Dan kan het in ieder geval niemand verbazen als je “ineens” een ander jasje aantrekt.

MAAR LET OP! “Multimens” op zich is in my opinion echt een bar slechte positionering. Je moet er wel iets meer je best voor doen 😉

Hard werken wel als Multimensionaal ondernemer

3. Onderbouw je nieuwe functietitel

Kijk, laten we eerlijk zijn: je bent niemand een uitleg verschuldigd. Als jij een andere functietitel wil, moet je dat vooral lekker doen. Maar ik kan me voorstellen – omdat ik het zelf heb meegemaakt – dat je ook denkt “wait maar waar haal ik het LEF vandaan om deze titel te dragen?”

Of je nu een opleiding doet, of deze lievelingsoefening:

  • Zoek uit wat je nieuwe functietitel inhoudt (wat kan, weet en doet een persoon in deze functie?)
  • Leg die inhoud naast je eigen UITGEBREIDE CV, met daarop wat jij allemaal kan, weet en doet
  • Zoek de overeenkomsten!

Hoe je het ook aanpakt: zorg dat je je nieuwe functietitel (voor jezelf) kunt onderbouwen, want daaruit haal je zelfvertrouwen. (Barf voor dit rijmpje maar het klopt wel.)

4. Wees duidelijk over je nieuwe rol

Wat houdt het precies in, wat verandert er in je aanbod, wat kunnen mensen van je verwachten in je nieuwe rol? Communiceer dit helder – wanneer je er klaar voor bent – en ga door met je leven.

5. Omring jezelf met de juiste mensen

Wanneer je (zoveelste) nieuwe functietitel ontvangen wordt met “huh, ga je nou ALWEER iets anders doen” of – zoals een vriendin ooit tegen mij zei: – “sorry dat ik niet enthousiast ben hoor, over een week is het toch weer anders”, dan is het tijd voor nieuwe vrienden! Sorry xD

Het is cheesy maar waar: je omringen met mensen die je aanmoedigen, inspireren en uitdagen om steeds een stapje verder te groeien, is goed voor je. Zeker als Multimens is het hebben van een community waarbinnen je ongegeneerd de ene na de andere functietitel kunt uitproberen/aantrekken, cruciaal. Zoek mentors, gelijkgestemden, trek je op aan mensen die al daar staan waar jij heen wil. Leer van hun ervaringen, vraag om advies en bouw een netwerk op dat je kan helpen bij het realiseren van je ambities.

*KUCH*Check het Clubhuis voor Multimensen voor zo’n lekker warm badje mensen die je functietitels wél bij kunnen houden*KUCH

Omring jezelf met mensen die je komen helpen als je een “pivot” wil maken – see what I did there 😉

Bonustippie: kijk deze video

Krijg je stress van het aantrekken van een nieuwe functietitel? Kijk dan DIT FILMPJE eens. Ik vind het een prachtig voorbeeld van hoe groei werkt (bij kreeften, maar als je goed luistert zit er een diepe levensles in). Vergeet je nooit meer!

Laat ik afsluiten door te zeggen dat je een functietitel verdient die past als een op-maat-gemaakt jasje. Hoe dat er voor jou ook uit ziet, hoe vaak je hem ook vervangt. Of je een hele kast vol jasjes hebt hangen (looking at you, slashers) of eentje waar je af en toe alleen nieuwe mouwen aan zet. Zoveel Multimensen, zoveel jasjes.

We rocken ze allemaal!

Nou, ben benieuwd: wanneer ben jij voor het laatst uit je functietitel gegroeid? Hoe ging je daarmee om, en denk je dat de tips in dit artikel je er een volgende keer bij gaan helpen? Vertel het me in de comments!

Bericht delen? Vind ik leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ik ben merel

Positioneringsexpert, marketeer & business designer voor Multimensen: mensen die veel kunnen, doen en willen.

Ik denk mee over hoe je jouw bedrijf zó inricht dat je al die dingen kunt doen die je leuk vindt, én hoe je jezelf zo in de markt zet dat je (toekomstige) klanten snappen waarvoor ze je moeten bellen.

Nieuwste nieuws

Meer lezen