U of je/jij: hoe spreek je jouw klanten aan?

ik heb een idee
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Een van de vragen die ik het vaakst krijg wanneer het gaat om merktalen, is die van het adresseren van je klanten. Spreek je ze aan met u of met je/jij? Wat is makkelijk, wat is netjes, wat is goed? In dit artikel vertel ik je waarom het belangrijk is om een aanspreekvorm te kiezen en help ik je uitvogelen welke het beste past bij jou(w bedrijf).

Voor wie nieuw is hier: een merktaal is de “taal” die je spreekt als bedrijf. Welke woorden gebruik je, hoe beschrijf je wat je doet, hoe zorg je ervoor dat je communicatie over de hele linie – van de klantenservice tot de uitingen op sociale media – hetzelfde is. Ik vertel er in dit artikel meer over!

De inspiratie voor dit artikel

Afgelopen week kreeg ik een mailtje van niemand minder dan de KvK. In eerste instantie viel het me niet op, want ik had haast en had vooral de bijlage nodig. Maar toen ik vanochtend mij laptop openklapte, stond de mail nog open en viel mijn oog erop. Zie jij wat er mis gaat?

Juist, de KvK gebruikt U en je/jij door elkaar heen. De mail begint met je, schakelt dan over naar u en vervolgens weer terug naar je. Ik kreeg er bijna een identiteitscrisis van.

Nu valt dit de meeste mensen misschien niet op en/of vinden veel mensen dit niet zo belangrijk, maar mijn koffie zat over m’n beeldscherm. Hoe kan het dat een organisatie als de KvK hier zo slordig in is? Want dat vind ik het: slordig.

Waarom is dit een probleem?

Het is dat de KvK een monopolie heeft, maar dit zou voor mij een reden zijn om geen klant bij je te worden of te blijven. Dramatisch, I know. Maar stel je eens voor dat het een ander bedrijf zou zijn. Een kleiner bedrijf, dat mij als klant nodig heeft om te kunnen bestaan.

Dit is waarom ik het een probleem vind:

  1. Ik voel me niet “gezien” als klant: ze hebben duidelijk geen idee wie ik ben. Als ik die doortrek voel ik me hierdoor niet belangrijk genoeg, niet serieus genomen. En dat van een serieuze organisatie als de KvK!
  2. Als ze hier zo slordig mee zijn, hoe gaan ze dan om met mijn (vertrouwelijke) gegevens?
  3. Het geeft mij het idee dat ze zelf niet zo goed weten wie ze zijn. Als je dan een algemene mail stuurt, maak dan gewoon een keuze. Hoe wil JIJ je klanten aanspreken? Hoe wil je overkomen? Als een formele, beleefde organisatie of als een hipper, jong bedrijf?

Als je het niet weet, begin dan bij jezelf

Sommige bedrijven – zoals de KvK – hebben te maken met veel verschillende “soorten” klanten. Alle leeftijden, van CEO’s tot freelancers. Die krijgen, bij het aanvragen van zo’n uittreksel, allemaal dezelfde mail. Is het dan de oplossing om u en jij door elkaar te gebruiken? Nee!

Sommige mensen vinden dat je iedereen met u aanspreekt, omdat dit beleefd is. Anderen vinden dat onzin. Weer anderen denken er niet eens over na – en dan krijg je zo’n mailtje als deze van de KvK.

via GIPHY

Het is dan makkelijker om te bepalen hoe je zelf wilt overkomen. Wie je wilt “zijn” als bedrijf, als het ware. Bedrijven zijn, zeker in communicatie, tenslotte net mensen.

De KvK is al een tijdje bezig met een verjongings- en verhippingsslag (da’s geen woord). Ze doen onwijs hun best om van hun stoffige imago af te komen. Ze maken leuke filmpjes, goede content, zitten op social media… Ik zou, als ik de KvK was, kiezen om overal je en jij te gebruiken om deze vibe door te trekken. Het begin (van de mail) is er al!

Zo kom je erachter hoe je jouw klanten het beste kunt aanspreken

Denk jij nu ook: goh, misschien moet ik ook eens kijken naar hoe ik mijn klanten aanspreek? Ik heb een handige flowchart gemaakt om erachter te komen of je u of je/jij kunt gebruiken om je klanten aan te spreken. Are you ready?

Wat je ook doet: stick with it!

Waar je ook op uitkomt, wat je ook doet, welke omgangsvorm je ook kiest: stick with it. Als je het allemaal door elkaar gebruikt wordt het een zooitje. Da’s echt onnodig en slordig.

En als je denkt: mens waar maak je je druk om? Besef dan dat als ik me er druk om maak, er meer mensen zijn die hierover vallen. Die het zien als een streepje tegen jou en/of je bedrijf. Vind ik zonde.

Heb jij al helder hoe je jouw klanten aanspreekt? Drop het in de comments! En als je hulp nodig hebt, stuur me dan even een berichtje via DIT FORMULIER.

Foto: Saskia Beek Fotografie

Geef een antwoord

Populaire posts