Het eeuwige dilemma der taalfanaten: taalfoutjes wel of niet verbeteren?

taalfouten verbeteren
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Oh, daar zal je dan wel veel last van hebben,” grinnikt de mevrouw aan de telefoon. Ik heb – geheel tegen m’n eerste “doe nou niet” en “daar maak je geen vrienden mee” ingevingen in – een bedrijf gebeld om een spelfout in hun teksten door te geven, onder het mom van “wij ondernemers moeten elkaar een beetje helpen”. Ze heeft ergens wel gelijk: ik zou willen dat taalfoutjes verbeteren niet hoefde. Waarom ik er toch voor koos om haar te bellen en op de taalfout te wijzen? Je leest het in dit artikel.

Van een uitgegleden vinger op je toetsenbord, dat ene woord dat je over het hoofd zag of iets wat je van je ouders hebt geleerd en dus consequent verkeerd doet: een taalfoutje is snel gemaakt. En we weten allemaal dat mensen die ons daarop wijzen HEUL irritant zijn. Betweterig, ook. Brr. Nobody likes a taaln*zi.

Zakelijke taalfoutjes verbeter ik vaker

En toch: ik verbeter taalfoutjes vaak. Niet altijd – daar kom ik zo op terug – maar vaak. Zeker bij bedrijven: ik heb weleens in een restaurant op de menukaart alle spelfouten omcirkeld, maar ook bedrijven als Nespresso en mijn kapper gewezen op hun – in my opinion – slechte e-mails. Of ik daar vrienden mee maak? Niet altijd. Levert het me, zakelijk gezien, iets op? Ook niet altijd. Waarom ik het dan toch doe?

Ik vind het jammer. Afbreuk doen aan je professionaliteit. Aan mijn beleving, als klant. Natuurlijk valt het mij meer op dan de gemiddelde mens, occupational hazard zullen we maar zeggen. Maar als ik me eraan stoor zien meer mensen het, en dat vind ik zonde. Zeker als het gaat om bedrijven of concepten waar ik enthousiast over ben, dan wil ik dat het – letterlijk – tot in de puntjes klopt. Ik gun jou als ondernemer en mezelf als klant die complete beleving.

via GIPHY

Privé is lastiger…

Bij vrienden en familie vind ik het een ander verhaal. Vaak kijk ik per situatie wie ik tegenover me heb en wat die persoon zegt/schrijft. Is het iemand die het op prijs stelt als ik wijs op de gemaakte fout? Dan doe ik het en neem ik de eyerolls voor lief. Want ja, die krijg ik vaker wel dan niet. Maar ik heb ook vrienden bij wie ik het in eerste instantie niet deed in de hoop dat het een ongelukkige verspreking was… en waarbij ik het nu, een jaar later, ronduit awkward vind om er nog iets van te zeggen. Stom hè ?

Gelukkig kunnen de meeste mensen, zowel zakelijk als privé, het stiekem wel waarderen als je een taalfoutje verbetert – hoeveel eyerolls ze ook maken. Want hoewel niemand ervan houdt om gewezen te worden op iets wat we fout doen, zijn we ook altijd op zoek naar manieren om te groeien en onszelf te ontwikkelen. Lekker paradoxaal.

Dus, wel of niet taalfoutjes verbeteren?

Er is geen yes-or-no-answer op de vraag of je taalfoutjes wel of niet “moet” verbeteren. Het is afhankelijk van de situatie, de persoon, je aanvliegroute en nog zoveel meer. Toch zegt de taalfanaat in mij “ja, doen”. Niet om betweterig te zijn of om mijn eyeroll-incaseer-skills te verbeteren, maar omdat ik liefde heb voor (onze) taal en die op een bepaalde manier wil beschermen. #Sorrynotsorry, zeg maar.

Wat zeg jij: wel of niet verbeteren? Laat het weten in de comments!

Foto: Nirzar Pangarkar on Unsplash

PS. Ben jij benieuwd of jouw bedrijf door de taalfanaten-keuring komt? Mail dan de tekst waar je over twijfelt naar merel@welikeliving.com of neem contact met me op via het contactformulier – als je erbij zegt dat je dit artikel hebt gelezen verbeter ik het eerste A4 gratis!

Geef een antwoord

Populaire posts