Social Media Detox – hoe, wat, waar, waarom?

social media detox
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Januari 2020 begon voor mij met een social media detox. Ik was de hele maand alleen in noodgevallen (lees: soms moest ik iets opzoeken voor werk) op sociale media – met uitzondering van Whatsapp en LinkedIn. Spoiler alert: IK VOND HET HEERLIJK. Wil nooit meer terug (maar doe het toch). Wie, wat, waar, waarom en HOE DAN?! lees je in dit artikel.

Laten we beginnen met the obvious question: waarom? Ik merkte eind 2019 dat ik een beetje klaar was met social media. Naast de veelgehoorde “ik zat zoveel uur per dag op mijn telefoon” dacht ik tijdens die uren scrollen steeds vaker “meh.” Het interesseerde me niet zoveel wat al die mensen aan het doen waren. Niet heel lief van mij, maar wel de realiteit: ik zat uren te kijken naar levens van mensen die me niet interesseerden. Mind = blown.

via GIPHY

Hoe deed ik een social media detox?

Dus ik ging ervoor. Cold turkey. Net voor een familieweekend (leek me makkelijk, ik ging sowieso proberen daar zo min mogelijk op m’n telefoon te zijn) besloot ik het definitief. Ik plande alle posts voor Dwarsliggers de Podcast in en gaf Paul een seintje dat ‘ie ons Instagram-kanaal in de gaten moest houden. Op m’n iPhone stelde ik de toegestane tijd per app in op 1 minuut (het laagst mogelijke aantal minuten). Verwijderen ging mijn social media-verslaafde hartje toch net iets te ver. Heel even twijfelde ik nog of ik er iets van moest zeggen, als in JOEHOE IK BEN ER EFFE NIET, maar ik besloot gewoon niet meer online te gaan.

And that was it. De eerste paar dagen merkte ik dat mijn duim automatisch naar het schermpje met sociale media apps bewoog. Toch kon ik de drang om erop te klikken onderdrukken. Het familieweekend maakte een hoop makkelijker, daardoor waren de eerste drie dagen “ontnuchteren” zo voorbij.

Vluchten in andere apps

Daarna werd het lastiger. Ik had nog een paar dagen vrij en merkte dat ik vluchtte in andere apps. Ik las ineens veel meer nieuws en downloadde een “spelletje” waarbij je colour by numbers kleurplaten doet. VERSLAVEND. Mijn schermtijd schoot zo hard omhoog dat ik de app weer verwijderde – en toen weer downloadde – en weer verwijderde. Dat was gewoon moeilijker dan het hele niet-op-social-media-zijn-verhaal ?

Toen had ik het lumineuze idee om, als ik dan toch niet zonder telefoon kon en het idee van schermtijd-omlaag wel kon vergeten, beter iets nuttigs met m’n tijd kon doen. Ik heb altijd al Italiaans willen leren, dus ik downloadde Duolingo e ho iniziato a praticare l’italiano. Inmiddels spreek ik een paar woordjes en heb ik zin in vakantie.

Is een social media detox wel handig?

Toen ik weer aan het werk ging werd het niet op social media zijn ineens onhandig. Ik had een paar super leuke afspraken met klanten, werd gekozen als coördinator-voor-de-stad-Breda voor Ambitieuze Meisjes (hierover later meer!), deed met Marthe onwijs leuke interviews voor ons boek Hoe Word Ik Een Baas (volg je ons nog niet?! KLIK HIER) en werd zelf geïnterviewd door hele leuke meiden van Studio Waaghals. Een uitgebreid overzicht van alles wat ik deed in januari vind je hier.

Allemaal dingen die ik graag wilde delen dus. Daarnaast had ik steeds meer het idee dat ik zelf ook dingen mistte, van vrienden en collega’s die me wel interesseren ;). Ik hoorde een paar keer “dat heb je toch wel gezien op m’n stories”… best gek eigenlijk. Ik realiseerde hierdoor dat ook ik vaak denk dat mensen wel weten wat ik doe, omdat het online staat. Niet dus. *maakt mental note*

Gaat het wel goed?!

Als klap op de vuurpijl kreeg ik van een paar mensen appjes met de vraag “of het wel goed met me ging want je bent zo stil op social media.” Interessant, want of ik wel of niet op social media ben heeft vaak niks te maken met hoe het met me gaat. Sterker nog: als het niet goed gaat ben ik geneigd meer op social media te zijn – want vluchten.

Misschien had ik dit kunnen voorkomen door m’n detox aan te kondigen. Tegelijkertijd was het ook wel weer leuk om met mensen te appen die ik anders misschien niet had gesproken. 

Dwarsliggers de Podcast

In aflevering 53 van Dwarsliggers De Podcast bespreken we mijn social media detox uitgebreid!

Onderaan de streep: was de social media detox worth it?

Eerlijk is eerlijk: ik vond deze maand niet op social media zijn HEERLIJK. Ik zou zo nooit meer terug gaan – ware het niet dat het gewoon echt niet handig is voor m’n werk. Nee, ik haal niet direct klanten uit mijn aanwezigheid op social media, maar het is wel een manier van laten zien wie ik ben en wat ik doe. Zeker nu ik met meerdere super leuke projecten bezig ben, zowel voor mezelf als voor klanten, is het leuk om zo nu en dan wat te delen. Uiteindelijk willen we bijvoorbeeld het Hoe Word ik een Baas – boek verkopen (dûh), dus het nu al delen op social media is een manier van interesse wekken bij potentiële kopers (en klanten die Marthe en/of mij willen inhuren!)

Dus ja, ik ga terug. Gewapend met een voornemen om een hoop mensen te gaan ontvolgen (#sorrynotsorry) en om wat bewuster om te gaan met hoeveel tijd ik op social media doorbreng. Er is nog een hoop Italiaans te leren… 😉 

Heb jij weleens een social media detox gedaan? Wat vond je ervan? Leuk als je meepraat in de comments (of op Instagram ?: @merellamboo)

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Britt

  Love it! Fijn geschreven weer 🙂 en dat zou iedereen eens moeten doen. Alcoholvrije maand is zoooo 2019.

  1. Merel

   Hahaha ik deed ze allebei tegelijk! Beviel echt prima 🙂

 2. Kitty

  Jaaaa, een jaar!!! Vond het ook echt heeeeerlijk! Nu weer back online, maar niet met alle accounts! Het evenwicht vinden tussen helemaal-niet en wel-maar-gedoseerd is echt zo lastig. :S

  1. Merel

   Wel-maar-gedoseerd is hier ook nog niet echt een succes…

Geef een reactie

Populaire posts