SEO: wat is het en hoe pas je het toe?

SEO wat is het en hoe pas je het toe
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

SEO is voor veel mensen die willen bloggen best een beetje spannend. Ze weten dat het belangrijk is, maar het kan al snel intimiderend of te ingewikkeld lijken. Nergens voor nodig! In dit artikel leg ik je uit wat SEO precies is en deel ik 3 manieren om het meteen toe te passen in je eigen blogs.

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Je richt je website en je teksten dan zó in, dat de zoekmachines van Google (ik wilde er nog eentje noemen, maar gebruikt iemand iets anders dan Google?!) goed begrijpen waar je website over gaat en aan wie ze dat moeten laten zien. Dat inrichten doe je met zoekwoorden.

Google is your friend!

Door de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden op de juiste plekken in je tekst te zetten, laat je Google dus voor je werken.

via GIPHY

3 manieren om SEO toe te passen

Waar je die zoekwoorden neerzet, vertel ik je zo. Op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden, hangt volledig af van je bedrijf, je doelgroep en waar die naar op zoek zijn. Dat kan ik je dus niet zo makkelijk vertellen.

1. Zoekwoordenonderzoek

Je kunt zelf een onderzoekje doen en/of een beetje gokken, maar je kunt ook een zoekwoordenonderzoek laten doen door een professionele partij. Die zijn er genoeg! Zelf verwijs ik mijn klanten vaak naar Steven van Spits Sales & Martketing.

2. Zoekwoord op de juiste plekken

Als je weet wat je zoekwoord of zoekwoorden zijn voor een bepaalde tekst, kun je die strategisch neerzetten. Er zijn een aantal plekken waar je je zoekwoord sowieso moet neerzetten:

  • in de titel (het liefst zo ver mogelijk vooraan)
  • in je tussenkopjes
  • in je meta-description (dat is het stukje tekst wat je ziet als je Google-t)
SEO meta description
De blauwe pijltjes wijzen naar de meta-description.

Daarnaast zet je het zoekwoord een paar keer in je tekst. Let erop dat je niet gaat “keyword stuffen”: teveel en te vaak je zoekwoord gebruiken wordt door Google afgestraft! Hoe vaak je het zoekwoord wél kunt gebruiken, is afhankelijk van de lengte van je tekst.

3. Maak het jezelf makkelijk met Yoast SEO

Nu kun je het jezelf natuurlijk super moeilijk maken en hopen dat het werk, maar you know me: ik houd van tools die het leven makkelijker maken. (Geen idee waar ik het over heb? Volg me dan op Instagram: daar deel ik elke dinsdag een tool die mijn leven als tekstschrijver en mensch makkelijker maakt!) Een van mijn favoriete tools is Yoast SEO. Here comes de liefdesverklaring.

Yoast SEO is een plugin voor WordPress die mij vertelt:

  • of ik lekker ga met m’n zoekwoorden. Ik krijg een groen vinkje en een “Goed gedaan!” als ze op alle juiste plekken staan (en een rode waarschuwing als er nog iets mist, hoe handig)
  • of ik voldoende interne en externe links gebruik
  • hoe vaak ik een zoekwoord al gebruikt heb. Handig, omdat je ook een zoekwoord niet te vaak wil gebruiken. Klinkt misschien logisch (meer = beter) maar dat is het in dit geval niet. Je gaat zo namelijk de concurrentie aan met jezelf; dit noemen we keyword cannabalization, wat leidt tot slechtere resultaten in Google.
  • of mijn zinnen en teksten niet te lang zijn (🤯)
  • en nog veel meer.
Zie hier een screenshot van Yoast in actie tijdens het schrijven van dit artikel.

Ik durf wel te zeggen dat ik een betere tekstschrijver ben geworden door deze plugin te gebruiken. Ik gebruik hem ook als ik voor klanten schrijf! Het allermooiste: ik gebruik de gratis versie van deze plugin. De betaalde versie is zeker ook heel interessant als je bijvoorbeeld suggesties wil voor interne links of meerdere keywords op een pagina wilt gebruiken. Je vindt alle info over Yoast SEO en het verschil tussen de gratis en betaalde optie HIER.

Zeau. Nou jij!

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van wat SEO is en hoe je het kunt toepassen op je website. Mocht je er meer over willen weten: in mijn blog workshop komt SEO ook aan bod. We kijken dan samen naar hoe je SEO kunt inzetten om al jouw blog-dromen waar te maken.

Ben jij al bewust bezig met SEO voor je blogs? Vertel me wat je doet in de comments!

Photo by Markus Winkler on Unsplash

Geef een reactie

Populaire posts