Hirtenstraße 19, 10178 Berlin, Germany

+49 30 24041420

ouroffice@oberon.com

Search
Merel Lamboo / Recensie  / Review: Podcast microfoon Blue Yeti Blackout
Blue Yeti Blackout review

Review: Podcast microfoon Blue Yeti Blackout

Sinds een paar maanden ben ik helemaal in de ban van podcasts. Waar ik me er eerst heel erg tegen verzette, luister ik nu niks anders meer én begin ik op het moment van schrijven met de opnames van mijn tweede podcast-serie. I know, I know… Het is vaak alles of niets bij mij. Aangezien ik ook geen half werk doe, kocht ik eind vorig jaar de Blue Yeti Blackout om m’n podcasts mee op te nemen. In dit artikel vertel ik je wat ik van deze podcast microfoon vind!

Let op: in dit artikel staan affiliate links. Als je hierop klikt en een aankoop doet op de website, ontvang ik een klein bedrag. Merci!

Ik zou graag willen dat ik zelf kon doen wat ik vaak tegen mijn klanten zeg: begin met wat je hebt. De meeste telefoons hebben prima opname-functies en er zijn genoeg kleine, handzame microfoontjes die je daar eenvoudig op kunt aansluiten voor prima resultaat. Van de oortjes die meegeleverd worden tot deze cutie: je hoeft niet meteen een hele studio te bouwen en dure microfoons te kopen. Voor de duidelijkheid: ik heb alleen ervaring met de Blue Yeti Blackout voor het opnemen van podcasts, dus voor vergelijkend warenonderzoek ben je aan het verkeerde adres. Dat gezegd hebbende – let’s dive in.

Ik kocht de Blue Yeti Blackout voor €135

Na lang wikken, wegen en vergelijken ging ik overstag en kocht ik de Blue Yeti Blackout bij Coolblue. Deze microfoon komt zo ongeveer uit elke test als beste podcast microfoon met bijzonder goede geluidskwaliteit. Ook het gebruiksgemak scoort hoog: je sluit ‘m aan op je laptop en kunt meteen beginnen met opnemen. Zeker voor dit geld wilde ik dat wel proberen: de Blue Yeti Blackout kostte me €135. Ter vergelijking: de cutie uit m’n intro maakt je €159,99 armer.

Blue Yeti Blackout

 

 

 

De Blue Yeti Blackout zit in een doos met – verrassend – allemaal Yeti’s erop. Die zijn vet gezellig!

 

 

 

 

Blue Yeti Blackout opnameinstellingen

 

 

 

 

 

 

Ook zie je op de doos al de punten waar ze het meest trots op zijn: de Yeti heeft 4 opname-instellingen waarmee je verschillende soorten geluid kunt opnemen. Van podcasts tot hele orkesten, van field recordings tot conference calls: deze bad boy zou het allemaal aan moeten kunnen.

 

 

Eerste indruk: top of flop?

Zodra ik de Blue Yeti Blackout uit de doos haalde viel me één ding op: dit ding is loeizwaar*. Knappe field recorder die hiermee het veld in gaat. Mocht dat je ding zijn heb je wel snel net zo’n rechterarm als Rafael Nadal (je moet voor de grap eens opletten hoeveel groter zijn rechterarm is vergeleken met zijn linkerarm – you can never unsee it). 

*Loeizwaar is wellicht iets overdreven, maar vederlicht is de Blue Yeti Blackout zeker niet.

De knopjes op de microfoon zijn vrij rechttoe rechtaan: een mute-knop, een volume knop, en een gain knop – ik heb me laten vertellen dat deze bepaalt HOEVEEL geluid er daadwerkelijk wordt opgenomen. Als in: of je op de achtergrond ook m’n draaiende wasmachine hoort. Liever niet, natuurlijk.

Na het uitpakken sluit je de microfoon met de bijgeleverde USB-kabel aan op je laptop, zet je de instellingen van de laptop zo dat ‘ie de microfoon gebruikt als input, zwengel je GarageBand (of een andere geluidssoftware, maar ja, hier begon ik wel met wat ik heb) en tadaaa: klaar om te beginnen met opnemen.

Het geluid… OMG HET GELUID

Nu heb ik niet zulke hele getrainde oortjes (die hebben Paul en Bob, respectievelijk degene met wie ik de eerste podcast serie opneem en mijn vriend, die de podcasts door z’n professionele ik-ben-DJ-en-producer-geluidssoftware heeft getrokken om ‘t nog beter te maken, wél) maar Sweet Baby Jezus wat geeft de Blue Yeti Blackout een mooi geluid. Kraakhelder, niet schel en het fijnst vind ik nog: geen smakkende-mond-geluiden. Daar kan ik me zó aan ergeren bij andere podcasts. Ligt misschien ook aan de manier waarop wij praten, maar dit is voor mij echt een mega pluspunt. Mocht je wel into ASMR-achtige taferelen zijn en meer smak- en prakgeluiden willen, kun je dat dus wel regelen door de gain omhoog te draaien.

Eén van de criteria waar een podcast voor mij aan moet doen is dat ik ‘m kan luisteren in de auto. Mijn auto heeft Bluetooth, maar tot op heden is het me niet gelukt om geluid van m’n telefoon via die Bluetooth af te spelen. Ik speel de podcasts dus gewoon op m’n telefoon af – dan moeten ze wel tegen turbo-snelheden kunnen. Veel podcasts halen dat niet, dan luister ik ze dus ook niet. Die van ons, met dank aan de Blue Yeti, kwam met vlag en wimpel door deze test.

(Is het heel raar om je eigen podcasts terug te luisteren, niet alleen om te kijken hoe het geluid is maar ook omdat ze gewoon echt heel leuk zijn?)

Plus- en minpunten van de Blue Yeti Blackout op een rijtje

 

Dus: kopenkopenkopen of beter verder kijken?

Als je je podcasts/video’s/interviews/orkesten opneemt op een (vaste) plek, weinig gedoe wilt en een beetje opgewonden wordt van kraakhelder geluid: sowieso kopen. Als je een podcast microfoon zoekt die je ook kan gebruiken om je armspieren te trainen: kopen. Ik zou ‘m dan bij Coolblue halen, want bij andere sites (looking at you, bol.com) is ‘ie zeker een tientje duurder. Hier heb je nog een keer de link.

Ben je zo iemand die on-the-go wil opnemen of niet altijd vast wilt zitten aan je laptop wanneer je opneemt? Dan zou ik verder kijken.

En dan – uiteraard – de podcast(s)

Lang verhaal kort: ik wil natuurlijk eigenlijk alleen maar vertellen dat ik tegenwoordig podcasts maak en dat je die nu kunt luisteren. Sorry dat ik daar zo lang over deed.

Dwarsliggers de Podcast – deze maak ik samen met Paul Veth. In deze podcast “liggen we dwars” op allerlei onderwerpen, van persoonlijke ontwikkeling tot vooroordelen en van social media tot geld verdienen met je passie. De eerste afleveringen vind je nu op je favoriete podcast-apps en op ons SoundCloud kanaal.

Gewone Mensen die Buitengewone Dingen doen – deze podcast kun je nog nergens horen, want ik neem de eerste aflevering pas vanavond op. Zodra daar iets van online staat, hoor je van me.

Luister jij podcasts? Welke is dan je lievelings? En als je podcasts maakt: welke microfoon gebruik jij?

No Comments

Post a Comment