Over ondernemers die zelf veel geld vragen maar freelancers nauwelijks willen betalen

michael-longmire-lhltMGdohc8-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Er zijn weinig dingen waar ik zoveel jeuk van krijg als van ondernemers die zelf veel geld vragen voor hun diensten, maar freelancers of personeel nauwelijks willen betalen. Mocht je ‘t echt willen weten, hier krijg ik nóg meer uitslag van: ondernemers die preachen dat je “moet vragen wat je waard bent” en dan zeggen “nee dat is teveel” als ik (of een andere freelancer) dat doe. 

Het was een donkere, regenachtige donderdagochtend. Ik schoof aan bij een van mijn favoriete personen en die zei: “ik word zo gebeld door [NAAM BEKEND PERSOON] want die wil dat ik iets voor haar maak, ik denk dat ze het gratis wil.” Mijn net-bestelde emmer koffie schoot in ‘t verkeerde keelgat en ik riep iets in de trant van “godnondekutten ik ben zo klaar met die mensen!” Excuse my French. 

Puntje bij paaltje mocht deze lievelingspersoon wel gewoon een offerte maken, maar we voelden de bui allebei hangen. En ik snap ‘m niet. Ondernemers die zelf grof geld vragen voor hun diensten – en dat verantwoorden door uit te leggen wat je er allemaal voor krijgt of hoeveel dingen ze ook “gratis” aanbieden – maar die dan toch voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten wanneer er vóór ze gewerkt moet worden.

“Maar het is zo goed voor je netwerk”

Diezelfde mensen, die zelf vast ook de hypotheek niet betalen van een shoutout op Instagram, komen met de gekste alternatieve betalingsvormen. Hier op een rijtje een paar van de leukste argumenten voor zo min mogelijk betalen die ik de laatste tijd tegenkwam:

  • je komt in een bedrijf waarin je zoveel kennis, info en coaching krijgt waar andere vergevorderde online ondernemers minimaal €50.000 voor zouden betalen. Pak die kans.
  • ik heb XXXXX volgers op Instagram en kan je af en toe wel noemen in m’n stories?
  • bij ons léér je zoooooveeeeeeel.
  • ik ben super succesvol, dus de kans dat je door andere super succesvolle ondernemers wordt gevraagd om voor ze te werken is aanwezig. (AANWEZIG?!)
  • Het maakt met niet zoveel uit wat je hiervoor hebt gedaan. Je begint toch weer onderaan de ladder. Die kun je wel heel snel beklimmen… maar je begint onderaan.
  • Je mag in ruil voor je werk wel gratis naar mijn evenementen, daar kun je super goed netwerken.
  • Ik geloof niet in geld.

via GIPHY

Ik zou willen dat ik het verzon, maar de helft hiervan komt uit dit bericht van Simone Levie die – oh the irony – een nieuwe copywriter zocht. Ik moest er oprecht een beetje van huilen. Want is zij niet juist zo’n ondernemer die vindt dat je “moet gaan staan voor wat je waard bent” en “vragen wat je verdient”? Doe je het, is ‘t ook niet goed.

Betalen, pannenkoek!

Ik maak hier vast geen vrienden mee, maar da’s dan jammer. Kijk, ik ben het ermee eens dat sommige freelancers exorbitante bedragen vragen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit helemaal verleidelijk is wanneer je weet wat de potentiële klant aan de andere kant van de lijn ongeveer omzet (en daar zelf nog laaaaang niet aan komt). En “dit soort” ondernemers maakt daar onder het mom van oPeNhEiD geen geheim van. Moet je allemaal zelf weten. Maar.

Wat ik niet begrijp, is dat deze ondernemers dan moeilijk gaan doen als er voor ze gewerkt moet worden. Ik schreef al eerder over alle dingen waar je een freelancer allemaal niet voor betaalt en binnenkort volgt er ook een artikel over vriendenprijsjes. We kunnen wel allemaal doen alsof geld niet belangrijk is, maar dat is het gewoon. Zonder werk geen geld maar zonder geld geen leven enzo.

All for one, ondernemers for… zichzelf?

Het lijkt alsof ondernemers die mensen vóór zich laten werken voor een hongerloontje of “alternatieve voordelen” zoals hierboven genoemd, liever fans hebben dan mensen die kritisch meedenken over de toekomst van je bedrijf. Lekker makkelijk, dat klapvee, maar of je er ook ver mee komt…

Noem mij een moraalridder of een naïeveling, maar ik geloof dat we er allemaal beter van worden wanneer we elkaar als ondernemers steunen. Dat we kennis, shoutouts én geld gebruiken om elkaar te helpen waar en wanneer we kunnen. Niet of-of, maar en-en.

Maar goed, het zal wel aan mij liggen. Of laat je even van je horen in de comments?

Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash

PS. Ondernemers die zeggen “ik kan je (nog) niet betalen”: whatchu doin’ met nu al andere mensen inhuren. Foei. Eerst je ducks in a row, dan mensen “aannemen”.

Geef een reactie

Populaire posts