Over “bloggen” op sociale media en waarom dat geen goed idee is

bloggen op social media
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ik zie steeds vaker mensen die “bloggen” op social media. Lange lappen tekst onder een foto op Instagram, of een “artikel” op LinkedIn… Ik vind het zó zonde! Om een hoop redenen, maar vooral om deze: you don’t own it. In dit artikel vertel ik je hoe dat zit en wat je volgens mij beter kunt doen met je bloed-zweet-en-tranen-kostende content.

As usual, een first things first: elke stap die je zet in het delen van je content is wat mij betreft een goede. Doe vooral ook wat voor jou werkt en laat je vooral niet door mij vertellen wat je wel en niet moet doen. Maar.

“Bloggen” op social media = lange lappen tekst bij je foto’s

Ik zet “bloggen” tussen haakjes, omdat het mij in dit geval gaat om de langere lappen tekst die je, als je toch bezig bent, net zo goed als blog op je site kunt zetten. Wat sowieso een goed idee is. En je misschien ook wel doet. Of niet: dan ga ik je nu eens even lekker lopen te vertellen waarom je dat zou moeten doen.

Want bloggen op social media is gewoon een beetje zonde. Om een aantal redenen:

1. Social media is een quick fix.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik ZULKE LAPPEN tekst op Instagram of Facebook zie, scroll ik door. Hoe interessant of belangrijk je boodschap ook is: ik ben hier voor bite-size informatie en entertainment. Als ik meer wil, ga ik wel naar je site. Oh, wacht…

Bereik en het aantal karakters

2. Lange teksten doen niks voor je bereik

Tenminste: op Instagram, Facebook, Pinterest en, als je durft, TikTok. LinkedIn is een ander verhaal. Met hoeveelheid tekens in je copy zit het zo:

  • Instagram is gericht op visual content. Hoewel je tot 2000 karakters kwijt kunt in je foto-bijschrift, blijkt dat posts met captions tussen de 138-150 karakters het beste werken. Da’s eens stuk minder dan je dacht, nietwaar?
  • Voor Facebook is het zelfs nog minder: posts met 40 karakters of minder doen het tot 80% beter qua bereik. (Dit zijn veertig tekens – nie veel hè?)

via GIPHY

  • Op Pinterest en TikTok plaatsen mensen gelukkig sowieso niet van die hele lange teksten. Even voor de duidelijkheid: op Pinterest heb je een limiet van 500 tekens en op TikTok 150.

LinkedIn artikelen zijn een uitzondering – maar toch niet helemaal

LinkedIn is een ander verhaal. Daar kun je namelijk “artikelen” publiceren tot 125,000 tekens (da’s wel HEUL VEUL. Kun je net zo goed (of beter zelfs) een eigen e-book schrijven). LinkedIn verzamelt deze vervolgens in jouw “bibliotheek”, zodat mensen die op jouw profiel komen meteen zien wat je allemaal hebt geschreven. Ook geeft LinkedIn je allerlei relevante informatie over de mensen die jouw artikel hebben gelezen, wat je natuurlijk weer slim kunt inzetten voor andere content, sales of klanten werving/binding. Handig, ja.

Het gerucht gaat dat LinkedIn deze feature wil promoten, wat ervoor zou kunnen zorgen dat je artikelen bij meer mensen in de feed komen dan gewone posts. Hier is echter geen hard evidence voor.

3. De belangrijkste reden om NIET te “bloggen” op sociale media

Die shit is niet van jou, chef. Je bent afhankelijk van de grillen en algoritmes van de mensen in Silicon Valley. Wat vandaag werkt, werkt morgen niet meer en andersom. Daarnaast: waar ben je als sociale media verdwijnt? Het is misschien ondenkbaar, maar op het kerkhof der sociale media liggen toch wel wat figuren waarvan we dachten dat ze er altijd zouden zijn. R.I.P. Hyves en – zo zonde van al die gedichten die ik er ooit postte en nu niet meer heb… – MySpace.

via GIPHY

Bloggen op je eigen website daarentegen, is slim om de volgende redenen:

  • Je hebt je (potentiële) klant daar waar je ze wilt hebben: in de buurt van waar je ook iets verkoopt. Handig als je weleens iets wil verkopen.
  • Elke blog is een boost voor je ranking in Google. Richt je het SEO-technisch lekker in? Dan is het helemaal slim!
  • Het kost net zoveel tijd. Vaak hoor ik van klanten dat het “teveel werk” is om een blog kloppend te maken, maar ze verkijken zich er dan op hoe lang ze met een Instagram-post bezig zijn óf hebben niet de tools in huis om een blog een soort invul-oefening te maken. Ik laat je zien hoe ik dat doe in mijn online blogworkshop 😉
  • Het is he-le-maal van jou. Geen algoritmes die bepalen wie wat ziet. Geen beste-tijd-om-te-posten-gehannes. Geen restricities (#freethenipple!) of andere gekke regels. Op jouw stukje interwebs kun je letterlijk doen wat je wil.

Alle redenen om te beginnen met bloggen voor je bedrijf heb ik HIER op een rijtje gezet.

Social media is gemaakt om te delen

Natuurlijk is het slim om je blog op social media te delen. Probeer eens om een post te maken die wel óver je blog gaat en mensen naar je site trekt, in plaats van het hele verhaal erop te gooien. Keep ’em wanting more en geef ze dat daar waar je ze hebben wilt: op je eigen site.

Deel jij altijd hele lappen tekst op je sociale media? Wat weerhoudt je ervan om dat niet (ook) op je site te zetten?

Photo by Plann on Unsplash

Geef een reactie

Populaire posts