de stapelaar

Ik ontdekte een nieuw soort multimens: de stapelaar

Laatst luisterde ik mijn podcastinterview met m’n O.G. podcastbuddy Paul Veth terug. (Ik luister altijd m’n eigen interviews terug laat me. Also: klik op de afbeelding hieronder om het interview ook te luisteren, is leuk!). Tijdens het terugluisteren ONTDEKTE EEN NIEUWE SOORT MULTIMENS: de stapelaar. In dit artikel vertel ik je er alles over. 

podcast cover grote multimensen show
Luister hier de podcast met Paul terug

Een nieuw soort multimens?!

Jazeker. Naast de group-hugger, Slasher, Einstein en Phoenix van Emilie Wapnick*, de scanners van Barbara Sher* en de kolibries van Elizabeth Gilbert presenteer ik u: de stapelaar!

In ons gesprek hoorde ik Paul zeggen dat hij ervaringen en kennis “stapelt”. Hij werkte ooit als DJ en kroegbaas, in sales, op de klantenservice. Tegenwoordig is hij coach en hypnotherapeut, en werkt hij aan een volgende “update”: een opleiding tot sjamaan. Alles wat hij uit deze carrières en updates heeft geleerd, verpakt hij in een tof (en superuniek) aanbod voor ondernemers. Er is een heldere rode draad in alles wat hij doet: mensen die vast zitten, “losmaken” voor meer verbinding.

Nu weet ik natuurlijk van Paul wat ‘ie allemaal doet en deed, maar mijn oor viel op dat “stapelen”. Zo had ik er nog nooit naar gekeken 😱 Terwijl ik deze nieuwe “soort” al eerder in de podcast had, en het dus gewoon niet doorhad. Eline had het namelijk in haar interview over “levels uitspelen”. Zij beschreef dat ze, steeds wanneer ze een skill onder de knie heeft, door wil naar “het volgende level”.

De stapelaar lijkt op een group-hugger, maar is het niet


Hierdoor dacht ik dat zij een feniks was, of een group-hugger. De stapelaar lijkt ook veel op een group-hugger, maar is het niet. Een group-hugger ontwikkelt zich meer in de breedte dan, zoals Paul het zei, verticaal. LET OP: ik bedoel hiermee NIET dat group-huggers zich niet ook in de diepte ontwikkelen, want je weet wat ik vind van het idee dat multimensen “van alles maar een beetje weten”. (En voor wie het niet (meer) weet: LIES I TELL YOU, FILTHY LIES! Dat vind ik ervan.)

Waar de group-hugger verschillende skills en kennis naast elkaar legt, legt de stapelaar steeds een extra skill, dosis kennis, nieuwe ervaring óp alles wat er al was. Als een verdieping, een logische opeenvolging, een volgende laag. Die is extra leuk als je de tijd ook ziet als verticaal, maar dat is een ander verhaal. (Hier maakte ik met Paul ooit een aflevering over toen we nog Dwarsliggers de Podcast maakten. Die aflevering staat niet meer online, maar heb ik nog wel ergens liggen als je ‘m graag wilt horen!).

Voel me dus al een week zó ☝️

It meeeeee! Ik ben een stapelaar

Het is natuurlijk hysterisch is om te zeggen dat ik een nieuwe “soort” multimens heb ontdekt. Maar dit vind ik ook leuk: de stapelaar lijkt er een te zijn waar veel mensen zich in herkennen. Het beschrijft immers ook een – volgens mij volstrekt gezonde – groei in je carrière, skills en kennis. Eentje die bijvoorbeeld superspecifieke specialisten net zo goed herkennen. De mens is nu eenmaal gebouwd om te blijven evolueren, en dat doe je door nieuwe kennis, skills en kunde te vergaren – in de breedte en/of in de diepte.

Als klap op de vuurpijl denk ik dat ik mijzelf meer identificeer met de stapelaar dan met die andere soorten. Ironisch genoeg hebben wij multimensen allemaal wel een beetje van elke soort – zelfs daar kunnen we niet in kiezen 🙈

Maar juist het stapelen van eerdere ervaringen, skills en kennis maakt dat ik nu business coach ben die op meerdere lagen van je business(-in-wording) met je meedenkt. Van idee(ën) naar concept, van concept naar aanbod, van aanbod naar positionering/marketing/verhaal. AND I LOVE IT!

Herkenbaar?

Ik ben heel benieuwd of jij jezelf in de stapelaar herkent, of dat je toch bij een van die eerdere “soorten” meer herkenning vindt. Waar je je ook bij thuisvoelt, weet dat er een (bedrijfs)vorm is voor jou en je ideeën. Zoek ik graag samen met je uit! Stuur me even een berichtje als je hier een keer over wil kletsen.

PS. *Dit zijn affiliatelinks. Dat zijn links naar webshops (in dit geval bol.com) die mij een kleine vergoeding betalen als jij via mijn link iets bij ze bestelt. Kost jou niks extra’s, moet ik er wel bij vermelden. Bij deze!

Bericht delen? Vind ik leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ik ben merel

Positioneringsexpert, marketeer & business designer voor Multimensen: mensen die veel kunnen, doen en willen.

Ik denk mee over hoe je jouw bedrijf zó inricht dat je al die dingen kunt doen die je leuk vindt, én hoe je jezelf zo in de markt zet dat je (toekomstige) klanten snappen waarvoor ze je moeten bellen.

Nieuwste nieuws

Meer lezen