Netwerken op LinkedIn: hoe stel jij jezelf voor?

Netwerken op LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Zeg. Als jij iemand leert kennen “in het eggie”, stel je jezelf toch netjes voor? Kan iemand me dan uitleggen waarom het op LinkedIn hartstikke normaal is om, onder het mom van “netwerken”, een connectieverzoek te sturen aan iemand die je niet kent, zonder jezelf voor te stellen?! Ik vind dit zó apart, dat ik heel lang connectieverzoeken van “vreemden” niet accepteerde tenzij ze zich voorstelden. Sinds kort gooi ik het over een andere boeg. Hoe dat uitpakt, vertel ik je in dit artikel.

Ik heb ze nooit begrepen: connectieverzoeken van totaal vreemden op LinkedIn. Ik bewaar mijn connecties het liefst voor mensen die ik ken – ook al is het alleen “van online”. Iemand waar ik in ieder geval een keer paden mee heb gekruist en/of meer dan drie woorden mee heb gewisseld. Eén (of meerdere) gezamenlijke connecties hebben betekent nog niet dat we elkaar kennen – of dat moeten willen.

Is dit netwerken?

Een random connectieverzoek sturen is voor mij niet hetzelfde als netwerken. Op een netwerkborrel ga je toch ook niet zomaar in iemands nek staan hijgen zonder je voor te stellen? Zo voelt het voor mij, die niet-ingeleide-connectieverzoeken. Random en een beetje creepy. Op z’n minst zinloos.

via GIPHY

Het idee van netwerken is immers dat je elkaar leert kennen, een relatie opbouwt. “Wederzijds voordelige relaties” zelfs, als ik the interwebs moet geloven. Met andere woorden: als ik weet wat jij doet, kan ik je koppelen aan mensen die dat zoeken en andersom. Hoe moet ik dat doen als ik niet weet wie je bent en wat je doet?!

Netwerken is net werken: je moet er wel een beetje je best voor doen

Nu word je door LinkedIn niet echt aangemoedigd om jezelf meteen voor te stellen. Sterker nog: je kunt pas een fatsoenlijk bericht sturen met meer dan 300 tekens nadat je “connected” bent. Maar 300 tekens is langer dan een Tweet (ook langer dan de teksten die je zou moeten schrijven op de meeste andere social media, bee tee double u). Moet lukken, toch?

Vertel me wie je bent, wat je doet, wat je op mijn profiel brengt. Wat we gemeen hebben, wie we allebei kennen, hoe je me gevonden hebt. Vertel me IETS, doe een beetje je best! Alleen, nu we het er toch over hebben, stuur me alsjeblieft niet zo’n automatisch bericht met HALLO DIT BEN IK KIJK HOE LEUK IK BEN EN WAT IK ALLEMAAL KAN. Als je dit doet: stop ermee.

Vertel me wie je bent en wat je doet

Blijkbaar vinden we dit lastig. Spannend. Ook ik heb in het verleden connectieverzoeken verstuurd zonder tekst en uitleg. Maar: ik doe het niet meer! En ik accepteer het ook niet meer. Of ja, ik moet het verzoek wel accepteren om mijn stel-jezelf-eens-voor-vragen te stellen, maar als ik daar geen antwoord op krijg ben je ook zo weer weg. Sorry not sorry.

De reacties zijn wisselend. Sommige mensen reageren heel leuk en knopen een “echt” gesprek aan. Anderen reageren bijna gepikeerd, alsof ik de meest absurde vraag stel. Weer anderen maken gretig gebruik van de mogelijkheid om hun pitch op me te dumpen. Ook bijzonder.

Connecten of volgen?

Vaak krijg ik de reactie “ik zag dit en dit en vind het interessant wat je doet, dus ik wilde je volgen”. Nu, ik weet niet of je het weet, maar LinkedIn heeft een geweldige feature. De “volg” button! Je kunt mensen volgen zonder meteen te connecten. Kun je op de hoogte blijven van wat ze doen, zonder een wedstrijdje-connecties-die-ik-niet-ken-verzamelen te doen. Niet minder creepy, wel minder zinloos.

De Follow Button bestaat! Je kunt er zelfs voor kiezen om dit je “primaire actie” te maken, zodat mensen je eerst gaan volgen i.p.v. meteen connecten. Ik heb dit nu aangezet, kijken wat het doet 😉

Kwaliteit over kwantiteit

Ik maak hier vast geen vrienden mee (LOL) maar dit is het ding: ik ben vet zuinig op mijn netwerk. Ja, ik ben een netwerker (of, zoals we dat tegenwoordig noemen, ik ben een echte verbinder. BRRR.) en koppel graag mijn connecties aan elkaar als ze daar allebei beter van worden.

Toch ga ik qua netwerk liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Ik heb niets aan duizenden connecties die ik niet ken en die mij niet kennen. Dus ik doe er niet meer aan mee.

Wat jij?

PS. Ik vind het natuurlijk wel leuk om te connecten met mensen die ik wél ken. Je vindt me hier: https://www.linkedin.com/in/merellamboo/

PS 2. Vind je het lastig om jezelf voor te stellen, omdat je zoveel dingen doet dat je vlekken in je nek krijgt van de vraag “wat doe je eigenlijk”? Dan is DIT iets voor jou.

Geef een reactie

Populaire posts