Nee, ik ben geen VA (maar ik heb wel liefde voor ze, lees hier waarom x2)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Nou, ik dacht eerder €45, aangezien dat is wat een beetje goede VA ook vraagt.”

Ik ben in onderhandeling met een potentiële klant en krijg dit als reactie op mijn vraag wat ze voor budget in gedachten heeft. Ze was zich eerder die dag “rotgeschrokken” van mijn uurtarief (€85, in haar geval nog een tientje minder omdat het zou gaan om een langdurige samenwerking). Jammer, want hiermee zaten we zo ver uit elkaar dat het gesprek redelijk snel stukliep. Ik ben heus niet vies van een beetje onderhandelen en ga vaak genoeg akkoord met een redelijk bod onder mijn uurtarief, maar de VA opmerking schoot me in het verkeerde keelgat. 

Nee, ik ben geen VA

Ik ben namelijk geen VA. Ik ben een tekstschrijver. Tekstschrijvers vragen gemiddeld – en door het hele land – tussen de €70 en €90 per uur. Als je een goede wilt, tenminste. Er zijn er ook genoeg die het voor minder doen, maar ik geloof wel dat je krijgt waar je voor betaalt. Een goede VA is net zo goed heel waardevol, maar op hele andere manieren. Mijn respons was dan ook: “als je een VA kunt vinden die hetzelfde werk voor dat bedrag wil leveren, zou ik dat inderdaad doen als ik jou was.” Ik weet dat die kans vrij klein is, en als het wel lukt gun ik ze enorm dat ze van dit project samen een succes maken.

Maar ik hoef niet te werken voor klanten die de waarde van mijn werk niet inzien. Dat klinkt misschien arrogant, maar hier moet ik echt strenger in worden. Ja, mijn uurtarief ligt hoog en zoals gezegd accepteer ik ook zeker weleens samenwerkingen voor minder. Maar echt alleen als ik het idee heb dat zowel mijn werk als ik gewaardeerd worden (en vaak alleen als het om langdurige projecten gaat). Ik volg regelmatig trainingen, lees bibliotheken vol aan boeken en leer op allerlei manieren bij om mijn werk zo goed mogelijk te maken. Voor dit uurtarief krijg je niet alleen goede teksten, maar ook jaren aan ervaring, vaak een hoop “bijklusjes” (zoals, in het geval uit dit voorbeeld, het opzetten en uitwerken van meerdere mailfunnels), en andere diensten die me niet zomaar zijn komen aanwaaien.

Nee, ik ben geen VA

Wat is het verschil tussen een VA en een tekstschrijver?

Voor wie het niet weet: een VA (Virtual Assistant) is vaak een zelfstandige ondernemer die andere ondernemers ondersteunt op het gebied van administratieve, technische of creatieve taken. Denk aan agendabeheer, maar ook e-mails beantwoorden, processen inrichten, projectplanningen maken en beheren, etc. Een secretaresse, maar dan anno nu. I-DE-AAL als je als ondernemer meer tijd wilt om te kunnen doen waar je écht goed in bent.

Er zijn VA’s met uiteenlopende expertises en specialisaties. Zo ken ik VA’s die zich volledig richten op het optimaliseren van de technische processen (dus je mailsystemen, maar ook betalingssystemen inrichten, webinars opzetten, enzovoorts). Ik ken ook, jawel, VA’s die goed kunnen schrijven en dus ondersteunen op gebied van social media en bloggen, bijvoorbeeld.

Tekstschrijvers daarentegen zijn eigenlijk een stuk minder leuk. Of in ieder geval – minder veelzijdig. Ja, ik kan schrijven over allerlei onderwerpen en heb ook nog wel een beetje kaas gegeten van online marketing en zo, maar een tekst is een tekst. Goed of niet goed. Leesbaar of niet. Krijg je van mij geen agendabeheer of volledig ingerichte processen bij hoor, hé.

Goede Virtual Assistant gevonden? Vastbinden! 

Ik ben echt de laatste die zegt dat een goede VA de klus, zoals uit dit voorbeeld, niet kan klaren. Integendeel, ik denk dat er meer VA’s zijn die aardig kunnen schrijven dan tekstschrijvers die ook blij worden van het werk van een VA. Dus als je een VA kan vinden die de gouden combi heeft – en je hebt dat nodig in je bedrijf: vastbinden die meid. Of vent. En als ik jou was zou ik die dan ook heel snel meer dan €45 per uur gaan betalen, want dat is gewoon voor schandaal.

via GIPHY

Zoek je nog iemand? Mijn vriendinnetje en mede-Bredaase Deborah is VA+, zij richt zich vooral op het coachen en strategisch werk voor online businesses. En mijn andere vriendinnetje Britt deed een Rode Draad sessie met mij en is nu aan het opstarten als VA en PA. Ook een heldin, met achtergronden in de sales en evenementenorganisatie.

Zoek je daarentegen iemand die “alleen maar” goede teksten voor je kan schrijven? Stuur mij dan even een berichtje. Blogs, nieuwsbrieven, websiteteksten, e-book, “echt” boek… U roept, ik schrijf! Ik denk ook graag mee op strategisch gebied en heb stiekem best wel veel kennis en ervaring met heel veel andere dingen waar je wat aan zou kunnen hebben (verkoop, online programma’s, podcasts, video, vertalen (letterlijk), vertalen (van ideeën naar content)… Laat me weten wat je nodig hebt en ik laat – eerlijk – weten of ik je kan helpen.

Vertel me hieronder welke vraag van potentiële klanten weleens in het verkeerde keelgat is geschoten – mag ook als je geen VA bent 😉

Photo by Alexander Filonchik on Unsplash

Deze post heeft 4 reacties

 1. Tessa

  Lekker stuk! En helemaal eens en terecht. En tekstschrijvers, van jouw kaliber, beginnen idd vanaf de 75 en zeker niet lager.
  So you are on point on This.

 2. Petra

  Wauw je hebt mij met dit stuk een enorm inzicht gegeven. Eigenlijk meer een openbaring! Geweldig, ik ga nu echt beginnen voor mijzelf. Doen waar ik goed in ben, geen allerhande klusjes die ik er wel even bij kan doen omdat ik toch zo veelzijdig ben…

  1. merellamboo

   Hee Petra, wat een leuk berichtje! Wat ga je doen?! Kunnen we je ergens volgen?

Geef een reactie

Populaire posts