Nee, een multipassionate kan niet alles (wel veel!)

Acrobaat
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Een veelgehoorde misvatting over multipassionates is dat ze ALLES kunnen. Hoewel daar ergens wel een kern van waarheid in zit – en ze vaak vooral zelf denken dat het zo is – is het niet helemaal waar. En dus best wel gevaarlijk. Let me tell you why. 

Eerst even voor degenen die nieuw zijn met deze term: een multipassionate is iemand die meerdere passies heeft (dûh). Dit uit zich in snel verveeld raken, vaak wisselen van baan en/of hobby, meerdere dingen tegelijkertijd doen. Sommigen van ons (we hebben een cluppie opgericht) vinden een onderwerp vaak ZO interessant dat we er helemaal induiken, alle info verzamelen en het volledig onder de knie krijgen… En dan zijn we erop uitgekeken. On to the next one. 

Voor meer info over multipassionates en hoe die in elkaar zitten is het boek “How to be Everything” van Emily Wapnick heel leuk. Ook haar TEDtalk is een aanrader!


Let op: dit is een affiliate link. Als je hierop klikt en dit boek (of een ander product) koopt bij bol.com krijg ik daar een paar cent voor. Da ge bedankt zèt, da witte!

Multipassionates = alleskunners, dus? Nee. Maar ja. Maar nee.

Door al die wisselende passies, interesses, banen en hobbies weten – en kunnen – multipassionates vaak veel. Van veel dingen een beetje, eigenlijk. Het tegenovergestelde van een multipassionate zou je een specialist kunnen noemen: iemand die heel veel weet van 1 onderwerp. Ook leuk.

Omdat je veel kunt en leuk vindt kan het best wel tricky zijn om als multipassionate ondernemer niet alles zelf te willen doen. Of tegen je klanten te zeggen dat je dat ene ding “ook wel even doet”. Want ja, ik kán een salestekst voor je schrijven én ook wel de landingspagina maken… Technisch gezien. Maar dat is zo’n onderwerp waar ik een beetje van weet: ik ben er dus misschien iets minder tijd aan kwijt dan mijn klant, maar nog steeds meer dan iemand die de hele dag landingspagina’s zit te bouwen. Die weet precies wat werkt.

Omdat het kan betekent niet dat het moet

Nu ben ik de laatste die zegt dat je beter een specialist kunt inhuren dan een multipassionate. Hoewel, in sommige gevallen zou ik er niet over twijfelen. Als je geopereerd moet worden bijvoorbeeld, wel fijn als iemand dan wat vlieguren heeft. Wat ik eigenlijk alleen maar even wilde zeggen, zowel tegen mede-multipassionates als tegen de klanten die zeggen “oh maar jij kan dat vast ook”:

Je hoeft niet alles te doen. Just because you can, doesn’t mean you should. Soms is het beter (voor iedereen) om “nee” te zeggen.

Foto: Ljupco Smokovski (Shutterstock)

Zeg jij – als multipassionate – weleens “nee”? Of duik je er altijd vol in en zie je wel waar het schip strandt? Praat mee in de comments!

Geef een reactie

Populaire posts