ReMarkable 2

Mijn eerste indruk van de ReMarkable 2 tablet: een duizend-dingen-boekje waar ik nu al niet meer zonder wil

Al ruim twee jaar stond ‘ie bovenaan m’n verlanglijstje, de ReMarkable 2. Het leek me een perfecte oplossing voor iemand die, zoals ik, het liefst alles met de hand opschrijft, maar nooit iets terug kan vinden in die duizenden boekjes die overal liggen. Afgelopen kerst kreeg ik ‘m cadeau – HUILEN. In dit artikel vertel ik je wat ik er na een week gebruiken van vind!

Een paar jaar geleden kwam ReMarkable voor het eerst voorbij in mijn algoritme. Hoewel ik meteen intrigued was, had ik vooral hetzelfde gevoel als toen de e-readers opkwamen: een boek lezen – en dus ook schrijven (niet per se een boek, maar in het algemeen) op papier is “echter”, en daarmee beter.

Hoe vaker hij voorbij kwam, hoe nieuwsgieriger ik werd. Eerlijk is eerlijk, ik was inmiddels ook over op een e-reader, en lees sindsdien echt meer 🙄. Ik houd bijna net zoveel van lezen als van schrijven; het liefst schrijf ik de hele dag door. Journalen, notities tijdens klantgesprekken, ideeën voor content, reflecteren – overal had ik een apart boekje voor. Geen handig systeem, zeker niet als je vaak het verkeerde boekje in je tas stopt en dan dingen wil terugzoeken.

Al die boekjes nemen ook nog eens veel ruimte in in de kast, en hoe vaak lees je nou echt terug wat je hebt opgeschreven? Ik niet – want ik kon nooit vinden wat ik zocht, of weer eens wilde lezen.

ReMarkable 2
Mijn nieuwe bff

Een digitaal tablet om op te schrijven

Enter de ReMarkable 2: een tablet dat aanvoelt alsof je met pen en papier schrijft, maar dan met de digitale power om je files te ordenen. Een duizend-dingen-boekje, if you will 😏

De ReMarkable 2 heeft een aantal toffe features die me vanaf het eerste moment dat ik ‘m zag enorm aanspraken. Nu ik ‘m een week in gebruik heb, maken ze me écht helemaal wild. Let op:

 • Het voelt echt NET ALSOF je met een pen op papier schrijft. De textuur van het scherm, de manier waarop de verschillende “soorten” pennen en markers er overheen glijden, de dikte (of eigenlijk het gebrek aan dikte) van het tablet… Mind = blown.
 • De verschillende soorten pennen zijn sowieso trippy. HOE KAN HET dat elk van ze voelt als the real thing?! Op hetzelfde tablet? Met dezelfde “marker” die je erbij koopt?!
 • De “handschrift-naar-getypte-tekst” werkt ook nog eens als een tiet. Heb nog niet geprobeerd tot hoe ver deze echte hanenpoten kan handelen, maar voor mijn handschrift werkt het foutloos.
 • De ReMarkable 2 functioneert ook als e-reader. Komt goed uit, want die van mij heeft een paar weken voordat ik de ReMarkable kreeg het loodje gelegd 😀
 • De integratie met de app op m’n telefoon én op m’n laptop werkt seamless. Handig om bijvoorbeeld templates te maken (op de computer) en te uploaden naar de tablet, maar ook om PDF’s die ik wil lezen (en/of ondertekenen) met één klik naar de tablet te schieten.
 • Het tablet is super intuïtief in gebruik. Zet ‘m aan, en gaan. Een van de USP’s is dat ‘ie helemaal “distraction-free” is, en dat maken ze waar. Je kunt er niet mee op het internet, er zitten geen onnodige features of knopjes op. Aan, en gaan. Ordenen is een keuze (die ik je wel aanraad, overigens xD)

Voordat ik ‘m kreeg, wist ik niet dat je zelf templates kunt maken (of kunt kopen) om te uploaden, maar da’s echt ideaal. Heb ik me al kostelijk mee vermaakt (en brengt me op een hoop nieuwe ideeën voor m’n business!).

Ik wil nu al niet meer zonder de ReMarkable 2 (maar er zijn ook “nadelen”)

In de week dat ik ‘m kreeg, had ik vakantie. Ik heb ‘m meteen elke dag gebruikt – bijvoorbeeld om te reflecteren op 2023 en vooruit te kijken naar 2024 – maar kijk er (mede door de ReMarkable xD) enorm naar uit om weer aan het werk te gaan. Heel benieuwd hoe ‘ie gaat werken tijdens gesprekken met mijn klanten. En naar hoe de “share screen” feature werkt tijdens video calls – die heb ik deze week niet. Ik laat je weten hoe dat bevalt zodra ik weer aan het werk ben!

Natuurlijk: niks en niemand is perfect, ook de ReMarkable 2 niet. So far zijn de grootste minpunten die ik heb kunnen vinden:

 • de ReMarkable heeft geen “backlight”. Met andere woorden: in het donker zie je niks. Op zich geen heel groot drama, lezen in het donker schijnt slecht te zijn voor je ogen. Mocht je dat toch willen, is dit niet de tablet voor je.
 • Het vergt effe tijd voordat je een systeem hebt voor het ordenen van je Folders, Notebooks en Sheets. In de week dat ik ‘m heb, heb ik m’n systeem al vier keer omgegooid. En dat zal nog wel een paar keer gebeuren. Niet het einde van de wereld, maar als je verwacht dat je leven in één keer meer geordend is… Dan heb je misschien dringendere zaken om mee aan de slag te gaan 😉
 • De integratie met Google Drive is handig, maar je kunt de files die daarin opgeslagen zijn niet bewerken op de tablet. Jammer, dat zou echt te gek zijn. Wie weet komt dat nog!
 • Het scherm is super dun en voelt kwetsbaar. Ik ben als de dood om ‘m te laten vallen…
 • Het is een flinke investering. Stond niet voor niks al zo lang op m’n lijstje 😅

Maar ik ben verliefd…

Voor mij wegen de voordelen 10000000% op tegen de nadelen. Ik wil oprecht nu – na een week gebruiken dus! – al niet meer zonder mijn ReMarkable 2. Over een tijdje schrijf ik wel een nieuw blog om je te laten weten of de liefde duurzaam is, maar ik verwacht great things van deze romance.

Zo kijk ik al de hele week naar dat ding (en naar m’n vriend 🤣)

Full disclosure: ik twijfelde enorm tussen de ReMarkable 2 en de Supernote A5/A6 Nomad. Die laatste is iets goedkoper en kwam volgens veel reviews die ik heb gelezen en gezien óók heel goed uit de verf. Wat ik het meest hoorde/las, was dat de ReMarkable echt als een soort schetsboek werkt, waar de Supernote wat meer body en handige features heeft die het organiseren van files makkelijker maken.

Funny story: ik heb m’n vriend bijna een rolberoerte gegeven door deze twijfel. Toen ik de ReMarkable 2 Marker uitpakte bij ons kerstontbijt, deed hij alsof dat zijn hele cadeau was. Superlief natuurlijk, was ik onwijs blij mee. Toen we ‘s middags onderweg waren naar zijn ouders – waar hij de ReMarkable tablet “pas” uit z’n tas toverde – heb ik nog uitgebreid zitten Google-en en verkondigen dat ik die pen ook kon gebruiken op de Supernote 🤣. Had ‘ie de verrassing maar niet moeten opdelen!

Anyway: ik ben fan. Vergeleken met mijn duizend boekjes is de ReMarkable 2 sowieso een enorme upgrade. Ik heb onwijs veel zin om ‘m enorm veel te gaan gebruiken de komende tijd! Keep you posted.

Overweeg/heb jij een e-ink tablet ter vervanging van je notitieboekjes? Ik ben enorm benieuwd naar jouw ervaringen! Wil je ze delen in de comments? Vind ik leuk.

PS. Ik heb de makers van de ReMarkable gemaild voor een referral code – dan krijgen we beiden €40 als je ‘m via mijn linkje koopt. Zodra ik die heb, zet ik ‘m hier in! Kun je niet wachten (snap ik)? Je scoort ‘m hier: https://remarkable.com/

Bericht delen? Vind ik leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ik ben merel

Positioneringsexpert, marketeer & business designer voor Multimensen: mensen die veel kunnen, doen en willen.

Ik denk mee over hoe je jouw bedrijf zó inricht dat je al die dingen kunt doen die je leuk vindt, én hoe je jezelf zo in de markt zet dat je (toekomstige) klanten snappen waarvoor ze je moeten bellen.

Nieuwste nieuws

Meer lezen