Mag ik MEER betalen aub?! Over waarom je mij écht geen lol doet door jezelf in de uitverkoop te gooien

MEER betalen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Zeker in deze gekke tijden wil ik mijn vrienden en bekende ondernemers steunen waar ik kan. Niet dat het bij mij nou op stapeltjes ligt, ook hier is het gewoon spannend. Maar als ik dan al iets aanschaf, wil ik dat doen bij mensen die ik tof vind én voor MINIMAAL het normale tarief. I know you think you’re doing me a favor door me korting te geven, maar doe maar liever niet. Waarom ik met liefde MEER wil betalen (en waarom we dat allemaal wel wat meer mogen doen volgens mij) lees je in dit artikel.

Eerder schreef ik al een artikel over de dingen die je kunt doen om ondernemers in jouw buurt te ondersteunen. Ook schreef ik dit artikel over vriendenprijsjes en mijn kijk daarop. Ergens in het midden vind je dit artikel: over hoe je ondernemers juist steunt door níet mee te gaan in zogenaamde vriendenprijsjes. Let’s dive in, shall we.

via GIPHY

Als ik je niet wilde betalen, had ik je niet ingehuurd

Gister kreeg ik een bericht van een bevriende ondernemer die ik had gevraagd om iets voor me te doen – haar werk. Ik had me mentaal ingesteld op haar hoogste tarief en wist ergens ook wel dat ze me tegemoet zou komen, maar het voorstel dat ze deed was zó laag, dat ik er een beetje van moest huilen. En boos werd. Niet op haar, maar op het idee dat we dit moeten doen en accepteren.

Want ik wéét dat ze het goed bedoelt. Dat zij weet dat het hier ook spannende tijden zijn, en dat ze me wil helpen. Maar je doet mij – en jezelf trouwens ook – echt geen lol door jezelf in de uitverkoop te gooien. Je levert goed werk en ik wil je daarvoor betalen. ANDERS HAD IK JE NIET INGEHUURD.

Beledigend, vind ik het. En niet alleen voor jou.

Los van dat ik het voor háár ronduit een belediging vind om zo weinig te betalen, raakt het mij ook persoonlijk. Om me heen zie ik iedereen zichzelf in de uitverkoop gooien en het doet me twijfelen aan mezelf. Namelijk: moet ik dan ook in de uitverkoop? Als je als klant ook een tekstschrijver kan inhuren voor een prikkie, waarom zou je dan mij nog opzoeken?

HIEROM NATUURLIJK

I’m not saying dat ik zoveel beter ben dan andere tekstschrijvers of dat duurder altijd beter is. Of, zoals je misschien kunt opmaken uit het bericht waar dit allemaal mee begon, dat ik mijn klanten niet tegemoet kom wanneer ze me wél inhuren (ik had namelijk van diezelfde vriendin op m’n flikker gehad omdat ik een wel hele soepele betalingsregeling had afgesproken met een klant). Ik probeer ook te helpen waar ik kan, maar ik probeer vooral ook mezelf op waarde te blijven schatten en kwaliteit te blijven leveren. En laten we eerlijk zijn: voor een klant die minder betaalt loop ik minder hard. Met mensen die vragen om korting “omdat het kan” ben ik al helemaal snel uitgepraat.

Laten we gewoon betalen voor kwaliteit en elkaar op die manier helpen

Ik weet dat deze situatie alles behalve normaal is en dat iedereen er onzeker van wordt. Heb ik ook last van. Ik kan me goed voorstellen dat je er nu aan gaat twijfelen of jouw baan een zogenaamde bullshitbaan (ik hoop zó dat dit het woord van het jaar wordt, kunnen we al stemmen?) is. Maar als je erachter komt dat dat niet zo is, wil je me dan één ding beloven?

Blijf gewoon je werk doen. Blijf vragen wat je normaal gesproken ook vraagt. Als we dat nou allemaal gewoon doen hoeven we ook de markt niet nog meer naar de klote te helpen. Daar doet Corona al meer dan genoeg voor.

Hoe zit het bij jou: heb jij weleens iemand gevraagd of je MEER mocht betalen? Hoe liep dat af? Ik ben benieuwd! Leuk als je het met me wilt delen in de reacties hieronder.

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. Goede blog weer, Merel! Ik heb inderdaad een keer bij een masseuse aangegeven dat ik haar tarief eigenlijk te laag vond voor hoe goed ze was. Ik ben groot massages en om de zoveel tijd doe ik mezelf er één cadeau en dan wíl ik er ook echt wat voor betalen. En aangezien ik tijdens haar massages ofwel in een heerlijke roezige toestand raak of the occasional euroka-momenten ervaar, dacht ik: JA HALLO UPGRADE YOURSELF. Haar reactie was daarop dat ze haar massages graag toegankelijk (lees: goedkoop) hield voor iedereen. Dus ja!

    1. Merel

      Kudoos voor het aankaarten! Ik zeg het ook zó vaak tegen mensen: dit is meer waard dan je ervoor vraagt. Wat ze er vervolgens mee doen moeten ze zelf weten, maar kan het echt niet over m’n hart verkrijgen om het niet te doen. Die toegangkelijkheid hoor ik ook vaak, en ik snap het ook. Behalve als er een soort angst onder zit dat er anders helemaal niemand meer komt… Maar genoeg mensen die lekker TREAT YOSELF een massage boeken, zou je denken! Waar wil jij nog meer graag (meer) voor betalen?

      1. Ja precies, je prijs niet verhogen vanwege angst dat er anders niemand meer komt, is zonde. Helder verschil. Ehm, waar wil ik nog meer voor betalen? Ik denk voeding? Ik had vanmiddag een fijn gesprek met een dame die een tof initiatief heeft opgezet om voedselverspilling in Delft tegen te gaan. Zij legde me uit dat voedsel op de één of andere manier vaak nog te goedkoop is ten opzichte van de waarde en kwaliteit. Dus dat een goeie om mee te nemen.

Geef een reactie

Populaire posts