Soms is weten wat je niet wilt belangrijker dan weten wat je wél wilt

ik weet niet wat ik wil met mijn leven
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Joehoe, ik moet je wat vertellen,” zegt ze, zenuwachtig giechelend. “Ik heb vandaag mijn baan opgezegd! Ik weet niet wat ik wil, maar één ding weet ik zeker: dit niet meer!”

Even denk ik “huh wat hoezo waarom waar komt dit ineens vandaan” maar al snel begin ik een klein dansje te doen. Hoewel ik het voor het bedrijf waar ze voor werkt enorm jammer vind dat ze weggaat, weet ik dat dit voor haar de beste keuze is. Eentje waar ze al lang tegenaan hikt, omdat ze geen alternatief had. Hoe stoer om het dan juist te doen! Zonder idee van wat dan nu of een plan voor hoe ze dit gaat “oplossen”.

Ik zet dat “oplossen” expres tussen haakjes. Want hoewel het idee nog steeds bestaat dat je een oud paar schoenen niet moet weggooien voor je een nieuw paar hebt (oftewel: je baan opzeggen voor je een nieuwe hebt, je relatie uitmaken voor er een ander is, enzovoorts), is er in dit geval, wat mij betreft, alleen maar lof. Ze weet dan misschien niet precies weet wat ze wel wil, één ding weet ze heel zeker: dit is het niet. En ik ben ervan overtuigd dat weten wat je niet wilt net zo belangrijk – misschien wel belangrijker – is dan weten wat je wel wilt. Let me tell you why.

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven

Vroegâh, zeg maar tot een jaar geleden, kon ik me volledig blindstaren op het feit dat ik niet wist wat ik wilde met mijn leven. Iedereen om me heen had plannen en dromen, doelen en “stippen op de horizon”. Brrr. Ik had dat allemaal niet. Niet zo specifiek, in ieder geval. Ik wilde van alles en kon veel, behalve kiezen. Dat voelde enorm overweldigend: ik had steeds het idee dat ik alles wilde. Totdat ik in het boek Refuse to Choose van Barbra Sher (multipassionate/multipotentialite MUST-READ!) de volgende oefening las:

Maak eens een lijstje van alle dingen die je niet wilt doen in je leven.

Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken. Ik wil bijvoorbeeld geen accountant worden, of marathons lopen. Ik hoef ook niet per sé te weten hoe je vliegtuigen bouwt of de rest van mijn leven bij eenzelfde bedrijf te werken. Ja, de lijst van dingen die ik wél wil is lang, maar als ik er even goed voor ga zitten is de lijst van dingen die ik niet wil ook best aardig. En dat zet een hoop in perspectief.

Niet weten wat je wilt is net zo belangrijk – en makkelijker te bedenken

Want wie zegt dat je alleen keuzes kan maken op basis van wat je wél wilt? Wie heeft bepaald dat je het allemaal uitgedacht moet hebben voordat je ergens wel of niet voor kiest? Het is voor mij, en wellicht daarmee ook voor andere multipassionates, een stuk makkelijker om te bedenken wat ik niet wil, maar soms lijkt dat niet genoeg of wordt het gezien als negatief. Natuurlijk is het fijn als je een vangnet of een plan hebt, maar laten we het idee loslaten dat alles set in stone moet zijn. Het leven kan alle kanten op, maar wat heeft het voor zin om een kant op te gaan waarvan je weet dat je ‘m niet op wil, alleen maar omdat je niet weet welke kant je wél op wilt?

Draai ‘m eens om: wat wil je allemaal niet?

Dus mocht jij ook regelmatig denken “ik weet niet wat ik wil met mijn leven” (I know you do), draai ‘m dan eens om. Wat wil je niet met je leven? Wedden dat je daar makkelijk een leuk lijstje van kan maken? En wie weet zie je dan ineens het licht of een rode draad – hoewel dat niet de insteek van de oefening is – over wat je wél wilt.

(Dit geldt overigens niet alleen op werkgebied, maar ook voor relaties, vakanties, menu’s, gevoelens, etc. Bedenk maar eens: wat wil ik eigenlijk allemaal niet? Leuk als je het hieronder wilt delen!)

Multipassionate must-read:

Photo by Tim Bennett on Unsplash

ps. Deze blog bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een aanschaf doet bij bol.com, ontvang ik een klein bedrag. Cheers!

Dit bericht heeft 3 reacties.

Geef een reactie

Populaire posts