ik weet niet wat ik wil met mijn leven

Ik weet niet wat ik wil met mijn leven – stel jezelf eens deze vraag

Heel lang – en nog steeds weleens – kreeg ik het Spaans benauwd als mensen me vroegen: wat wil je later worden? “Ik weet niet wat ik wil met mijn leven!”, riep ik dan terug in een poging grappig te zijn. Maar diep van binnen sloeg de twijfel steeds vaker toe. Want: ga ik ooit ontdekken wat ik écht wil? Pas toen ik erachter kwam dat ik A) helemaal niet HOEF te kiezen en B) ook een andere vraag aan mezelf kan stellen, kan ik zonder vlekken in m’n nek te krijgen deze vraag aanhoren – en beantwoorden.

First things first: mijn grootste “probleem” met het beantwoorden van deze vraag was niet dat ik het simpelweg niet wist. Het zat ‘m vooral in het idee dat ik één ding moest kiezen en daar voor de rest van m’n leven aan vast zou zitten.

Inmiddels weet ik dat dit niet zo is. Je kunt prima na een tijdje switchen, opnieuw beginnen, helemaal iets anders gaan doen – been there, done that. En ook: some of us just don’t have one true calling. Maar als jong bloempje was ik er nog van overtuigd dat er zoiets bestaat als “de ware” when it comes to work.

Stel jezelf eens deze vraag

Maar dat maakt het aantal opties nog niet minder groot, en daarmee de mogelijkheden niet minder overwhelming. Multimens zijn, veel kunnen en veel willen, is allemaal leuk en aardig, maar als ineens ALLES mogelijk is, zie je door je eigen potentie het antwoord op de vraag “wat wil IK eigenlijk doen met mijn leven” niet meer.

Een van de vragen die mij altijd helpt om de overwhelm wat terug te brengen, is mezelf te vragen: wat wil ik duizend procent NIET? Daar kan ik namelijk een stuk makkelijker antwoord op geven dan aaaaaal die dingen die ik wel (ooit) zou willen.

Ik wil namelijk niet hardlopen. Iets met cijfers. Elke avond koken, liever ook niet. Ik wil niet per se een bedrijf met heel veel medewerkers waar ik verantwoordelijk voor ben. Elke dag hetzelfde doen – mij nie bellen. Ik wil niet vast zitten aan een aanbod of een dienst, maar de ruimte hebben om flexibel te zijn. Nieuwe dingen te bedenken, in te spelen op wat er van me gevraagd wordt. Bakkeleien over mijn tarief? Nooit meer. Ik hoef niet per se beroemd te worden – de “paparazzi voor je huis” – kinda beroemd. No thanks.

Ik weet wat ik NIET wil met mijn leven

Je ziet: naarmate je meer dingen opschrijft die je NIET wilt, wordt er vanzelf helder wat je wel wilt. Wat je spelregels zijn, als het ware. Dit doen we NIET, dat laat ruimte over voor… Soms is weten wat je NIET wilt veel makkelijker te bedenken dan wat je wel wilt. En da’s helemaal oké!

Loop jij nou enorm tegen dat gevoel van “ik weet niet wat ik wil met mijn leven” aan, ook als je hebt opgeschreven wat je NIET wilt? Stuur me dan eens een berichtje. Ik vind het heerlijk om met je mee te kijken naar wat je allemaal kunt en leuk vindt, en daarmee een concept te bedenken waar je misschien wel heel enthousiast van wordt.

Dat is namelijk wat IK het liefste doe met mijn leven. Voor nu, tenminste 😉

Bericht delen? Vind ik leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ik ben merel

Positioneringsexpert, marketeer & business designer voor Multimensen: mensen die veel kunnen, doen en willen.

Ik denk mee over hoe je jouw bedrijf zó inricht dat je al die dingen kunt doen die je leuk vindt, én hoe je jezelf zo in de markt zet dat je (toekomstige) klanten snappen waarvoor ze je moeten bellen.

Nieuwste nieuws

Meer lezen