Hoe zorg je ervoor dat content marketing geen ondergeschoven kindje wordt in je onderneming?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

De meeste ondernemers die ik ken weten het wel: content is belangrijk. Je moet regelmatig content produceren om relevant te blijven in Google, om je expertise te laten zien aan je klanten, om engagement te houden op je socials… Waarom is content dan toch het eerste wat sneuvelt wanneer je het te druk hebt?

Content is the only marketing that’s left – Seth Godin

Even voor degenen die geen idee hebben waar ik het over heb: een rijtje theorie.

Wat is content?

First up: content is officieel alle inhoud van je website, maar het sijpelt inmiddels ook door naar social media, YouTube en podcasts. Ik omschrijf het als alle uitingen die je doet om jouw verhaal over te brengen bij je klant. Of je dat nu in blogposts doet, in een podcast of op je Instagram-kanaal – I don’t really care. Ik denk dat bloggen nog steeds de meest solide vorm van content is, maar dat komt ook omdat ik er een duidelijke persoonlijke voorkeur voor heb. Of het heel veel uitmaakt wat en waar je jouw verhaal onder de aandacht brengt? Ik denk ‘t niet – als je maar regelmatig jezelf op een relevante manier in de kijker speelt bij je doelgroep. Dat is het hele idee van content marketing.

Content marketing

Content marketing is het inzetten en verspreiden van relevante content voor jouw doelgroep. In tegenstelling tot keiharde sales trek je hiermee op een subtiele, persoonlijke en behulpzame manier de aandacht van (potentiële) klanten. Het idee is dat je content inspeelt op een vraag of behoefte van je doelgroep, zonder meteen al je kennis en kunde prijs te geven – daar moeten ze immers gewoon voor betalen.

Dit artikel is een prima voorbeeld van content marketing: door je te vertellen waarom het belangrijk is om content in te zetten voor je merk laat ik zien dat ik er kennis van heb, deel ik waardevolle (gratis) informatie én laat ik even tussen neus en lippen door weten dat ik (ook) content produceer voor klanten.

Waarom is content produceren zo moeilijk?

Eigenlijk is content produceren helemaal niet moeilijk – zeker niet als je deze theorie van Gary V. aanhoudt – het kost gewoon heel veel tijd. Tijd die je als ondernemer wellicht liever besteedt aan het “echt” helpen van je klanten en/of het maken van je producten. Logisch, wel. En toch ook niet, want klanten kunnen niet voor je kiezen als ze niet weten dat je er bent (deze geniale uitspraak heb ik even geleend van Zarayda Groenhart.)

Waar je vroegâh nog wegkwam met reclame in het lokale krantje of flyers op je toonbank, zul je nu alle zeilen moeten bijzetten om – zeker online – op te vallen bij je doelgroep. Bloggen, vloggen, Instagram live-en, (gratis) e-boek schrijven… Je moet bijna wel. (Of niet? Dit bespreek ik met Paul in aflevering 3 van Dwarsliggers de Podcast!). De vraag is: moet je het allemaal zelf doen?

AWKWARD – maar wel belangrijk. Maar awkward!

Tel daarbij op dat het voor veel mensen – myself included – mucho awkward is om jezelf de hele tijd in de kijker te spelen. Het voelt opdringerig en tegennatuurlijk: ik laat liever anderen vertellen hoe goed ik ben in wat ik doe. Toch kan ik daar geen wekelijkse blog mee vullen, laat staan een Instagram feed. Zou ook niet werken, denk ik. Mensen willen JOU zien, een band opbouwen, vertrouwd raken met wie je bent en wat je doet. Hoe kan dat als ze je niet zien/lezen/horen?

Als klap op de vuurpijl laten veel ondernemers zich tegenhouden doordat ze denken dat ze geen goed verhaal hebben. Stop die gedachte meteen maar ergens waar the sun don’t shine: daar heb je helemaal niks aan. Als je het “wilt maken” als ondernemer zul je toch echt in jezelf en je eigen verhaal moeten geloven voordat iemand anders het gaat doen.

Hoe zorg je ervoor dat content geen ondergeschoven kindje wordt?

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je daarom een paar dingen doen:

1. Vind een manier die bij je past. Kun je goed schrijven of vind je het te gek met je hoofd op Instagram-live te zijn? Doe dat! Zoals ik al zei: ik geloof niet dat één vorm van content marketing het beste werkt. Idealiter wil je een combinatie maken van alles wat er mogelijk is, maar dan gaan we het hebben over online marketing en dat is niet mijn speelveld.

2. Maak het niet te zwaar. Jezelf opleggen dat er elke week een blog online móet, om de dag een perfecte selfie mét inspirerende quote en elke maand een vers e-boek is wat mij betreft geen recept voor succesvolle content marketing. Ja, het is slim om een beetje regelmatig van jezelf te laten horen, maar forceer het niet. Dat voelt je (potentiële) klant tussen de zinnen door en werkt alleen maar averechts. Ik lees liever minder vaak super waardevolle artikelen dan dat ik elke dag een inhoudloze video bekijk – bijvoorbeeld.

Daarnaast: je hoeft het wiel niet uit te vinden. Ik adviseer vaak klanten om een SEO-onderzoek te (laten) doen en op basis daarvan een content kalender te maken. Als je een beetje je best doet heb je zo 100 onderwerpen waar je over kunt schrijven, video’s over kunt maken of op een andere manier op in kunt spelen. Deze onderwerpen zijn zo gekozen dat ze passen bij je doelgroep én bij jou – win win!

3. Besteed het uit. Als je deze open deur niet zag aankomen… Maar goed: uitbesteden van je content productie is een (hele goede) optie. Dat zeg ik niet omdat ik voor klanten content produceer – ok, wel een beetje – maar vooral omdat ik de afgelopen jaren heb gezien dat het: a. enorm veel stress, to-do-lijstjes en tegenzin scheelt en b. de investering dubbel en dwars waard is. Door je content productie uit te besteden aan iemand die er verstand van heeft, pluk je wel de vruchten van content marketing, zonder dat je zelf de boom hoeft te planten. Alleen een beetje water (lees: geld) geven en tadaa!

BONUS: Zo tackle je meteen dat het fijner is om anderen te laten vertellen hoe goed je bent in wat je doet 😉

Nooit meer te druk voor content marketing

Door de bovenstaande tips toe te passen, maar ook door bijvoorbeeld een vaste dag in de week áán je bedrijf te werken (i.p.v. in je bedrijf) houd je je eigen content marketing alive and kicking. Of ja, je maakt het in ieder geval een stuk minder moeilijk. Of ja… Je maakt het in ieder geval weer een beetje belangrijk. Of… Enfin.

Zet jij content marketing in voor jouw onderneming? Of vind je dat nog lastig en kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het me vooral weten in de comments of stuur me een berichtje!

Photo by rawpixel on Unsplash

Geef een reactie

Populaire posts