Hoe is het om als ghostwriter je eigen naam niet altijd onder een klus te zien?

lucas-ludwig-1109931-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Als contèntmaker (je weet wel, ik maak mensen blij met goede content) schrijf ik veel in opdracht – en dus uit naam van mijn opdrachtgevers. Dat kan om een aantal redenen: ze hebben zelf geen tijd, vinden schrijven lastig of niet leuk of ze worden weer geïnspireerd door wat ik voor ze maak. Hoe dan ook, als ik uit naam van iemand anders schrijf staat mijn eigen naam er negen van de tien keer niet onder. Hoe is het om als ghostwriter je eigen naam niet in de aftiteling te zien? Ik vertel je in dit artikel hoe ik dat ervaar en hoe ik heb geleerd om toch trots te zijn op wat ik maak!

Ik ga niet liegen voor je: de eerste paar keer deed het ronduit pijn toen ik mijn eigen naam niet zag onder het kopje “auteur”. Logisch, want je bent trots op wat je maakt en wilt het van de daken schreeuwen, maar vaak kan of mag dat niet. De opdrachtgever wil dan zelf de illusie behouden dat zij de content hebben gemaakt. Snap ik ook, want het voelt toch een beetje als valsspelen wanneer je het door iemand anders laat maken 😉

Waarom zou je dan een ghostwriter inhuren?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil je nu niet vertellen dat je het allemaal zelf moet doen. Het is juist super slim om iemand je content te laten produceren, want daar wordt het in veel gevallen alleen maar beter van. Het levert je een hele hoop dingen op, waarvan tijd en resultaat toch wel het fijnst zijn als ondernemer. Ik verkeek me altijd op het idee dat “iedereen toch wel kan schrijven”, maar tot nu toe vertellen al mijn klanten me dat ze “uren bezig zijn met een stukje tekst wat jij in een half uur geschreven hebt, en dan levert het me ook nog … (sales, aanmeldingen, downloads, etc…) op.” Tja… ik doe het dan ook al jaren, weet wat werkt en wat niet en ga tot het uiterste om het zo te laten “klinken” alsof je het zelf hebt geschreven.

En begrijp me ook hierop niet verkeerd: ik vind werken als ghostwriter super leuk – los van die aftiteling zo nu en dan, dan maar daar kom ik zo op. Het is een hele eer als mensen mijn schrijftalent willen gebruiken om hun verhaal te vertellen! Daarnaast: it pays the bills. En, ook niet onbelangrijk, ik leer van elke klant weer iets nieuws, wat ik super leuk vind. Wins for everybody dus.

via GIPHY

Ok, maar hoe ga je er dan mee om dat je naam er niet op staat?

Je kweekt een olifantenhuid. The end.

Nee, dat is niet waar. Ja, ergens wel, maar het is niet the end. Allereerst is het slim om je te beseffen dat dit is wat je doet en dat een van de gevolgen daarvan is dat je naam er niet altijd onder staat. Als je daar niet mee om kunt gaan, is dit niet de job for you.

Maar je kunt het wel leren. Tenminste, dat heb ik gedaan. Ik leerde trots te zijn op wat ik maak, los van of mijn naam er nu wel of niet op staat. Ik leerde de waardering van mijn klanten te zien in andere dingen. In de factuur die netjes op tijd betaald wordt bijvoorbeeld, of in het feit dat ze terug blijven komen voor meer werk.

Mag ik pronken of liever niet?

Wat mij ook helpt, is inzien dat de content niet “van mij” is. De meeste klanten sturen mij de input die ik nodig heb om content voor ze te maken. Ik steek die alleen in een lekker leesbaar, goed vindbaar en converteerbaar jasje.

Daarbij helpt het om te vragen in hoeverre ik mag “pronken” met mijn/hun werk. Willen ze het helemaal on the downlow of mag ik vertellen dat ik voor je schrijf? Daar zitten weer een hoop gradaties tussen: met sommige klanten “werk ik samen” en anderen “ondersteun ik” bij het schrijven. Daar is niets aan gelogen, want de input komt bij hen vandaan.

Vind een outlet waar je geen ghostwriter bent

Last but not least – en deze is ook nog eens alleen belangrijk als je écht graag je naam ergens onder wil: vind een outlet waar je geen ghostwriter bent. Blog op je eigen website of schrijf in opdracht maar wel uit je eigen naam (zoals ik af en toe doe voor Stressed Out of Liefke Magazine). Zo kun je ook out in the open pronken met je talent, inzichten en kennis. Helpt je ook weer om gevonden te worden door nieuwe opdrachtgevers! Weer: wins for everybody. 

Lang verhaal kort: werken als ghostwriter is hartstikke leuk, maar je moet er wel tegen kunnen dat anderen “pronken” met jouw werk. Vind je dat geen probleem en/of kun je er goede afspraken over maken? Dan zeg ik: come to the dark side. We have cookies!

Foto: Lucas Ludwig on Unsplash

Hoe werkt het voor jou om als ghostwriter content te maken voor anderen? Of, als je geen ghostwriter bent, om te werken uit naam van iemand anders (bijvoorbeeld in loondienst of als freelancer in een andere branche)? Ik ben benieuwd! Deel jouw ervaring in de comments 🙂

ps. Ghostwriter nodig? Leuk! Ik heb ruimte voor nieuwe klanten: stuur me even een berichtje, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Geef een reactie

Populaire posts