Waarom hippe taal niks voor je doet als je online gevonden wil worden

hippe taal
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Ik wil mijn diensten wel een hippe naam geven, anders zien mijn klanten niet hoe quirky ik ben.” Als ik dit hoor – en dat gebeurt vaker dan me lief is – kan ik niet anders dan met mijn ogen rollen. Sorry. Want hippe taal is leuk, maar vaak zegt het helemaal niks over wat je doet. En wat willen je klanten weten? Juist: WAT JE DOET. Boeit hun het of je quirky bent. Volgens mij zegt hoe je omschrijft wat je doet veel over hoe je gevonden wilt worden (op het internet). Daarom hier een pleidooi tégen hippe taal in je functietitels en dienstomschrijvingen.

Just for shits and giggles: wat is de leukste functietitel of dienstomschrijving die jij recent bent tegengekomen? Hieronder een paar van mijn favorieten:

  • Kwaliteitsmedewerker bij de Albert Heijn. Dan ben je dus niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten in de winkel, of, daar had ik ook nog wel om kunnen lachen, een medewerker van kwaliteit. Nee, als je de vacature goed leest ben je eigenlijk gewoon de conciërge/schoonmaker.
  • Van “salestijger” gaan mijn nekharen ook altijd recht omhoog staan.
  • Deze kwam ik tegen op LinkedIn: deze mevrouw is “aanscherper” bij de TrainingFactory. Hmmmokayikhebgeenideewatjedoet.nl

Leuk detail, de slogan van TrainingFactory is “hét aanzetstaal voor jouw organisatie.” Wie heeft er vorige week opgelet en kan mij vertellen wat hier nog meer “mis” gaat?

Waarom hippe taal niet voor je werkt

Weet je wat het is met dit soort hippe taal. Niemand, maar dan ook NIEMAND gaat op zoek naar een “aanscherper” als ze een leiderschapstraining willen – ja echt, dat is wat de TrainingFactory (onder andere) doet. Als je “aanscherper” intypt bij Google kom je eerst de vraag “bedoelde u aanscherpen” en dan een hoop gereedschap tegen. Met andere woorden: niksnadanoppes over trainingen. Same goes voor kwaliteitsmedewerker: welke puber op zoek naar een bijbaantje tikt dát in hun zoekmachine?

via GIPHY

Hoe wil je gevonden worden?

Wanneer je gevonden wil worden op het internet is het handig als je bedenkt waar jouw klant of je doelgroep naar op zoek is. Dat geldt voor vacatures, voor bedrijfsnamen, voor functietitels en nog veel meer. Kijk maar:

Je kunt je podcast een “talkshow” noemen, maar het bent en blijft een podcast. Een inspirerende quote above the fold van je website is prachtig, maar als ik niet in één oogopslag zie wie je bent en wat je doet ben ik weer weg. Je kunt jezelf verhalenverteller noemen, maar lees je dan voor aan kinderen of vertel je aan een uitverkocht Ziggo Dome hoe ze het vuur van hun passie kunnen vinden?

Hippe tip: ga voor duidelijk

Mij nie bellen voor creatieve functietitels that leave you guessing. Voor slogans die net-niks-zeggen. Voor poëtische titels van blogs die niemand wil lezen omdat de titel ze niet kietelt.

Ik houd van duidelijk. Ik wil weten wat ik aan je heb, waar ik je voor kan bellen. Vertel mij gewoon zonder toeters en bellen wat je doet, alsjeblieft. Je kunt ook té uniek willen zijn. Dan hoeft het van mij al niet meer. Want, zoals Atalanta Beaumont (who’s trying hard met zo’n naam?!) zegt in dit artikel:

🤭

Wat is jouw (on)officiële functietitel en durf je die nu nog in de comments te gooien? 😀

Geef een antwoord

Populaire posts