“Hélémáál in Breda?!” (Waarom deze opmerking in tijden van de laptop-lifestyle echt niet meer kan)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Hoi, ik ben Merel en ik woon in Breda. Hélémáál in Breda? Ja, hélémáál in Breda. Toen ik die vraag afgelopen week wéér kreeg van een potentiële klant, besloot ik om er een artikel over te schrijven. Want laten we eerlijk zijn: in deze tijden, waarin de laptop lifestyle ultieme #lifegoals is voor veel mensen, is Breda echt niet zo heel ver. En als je dat wel vindt, hoeft het nog geen probleem te zijn. Here’s why. 

Toen ik vertelde dat ik fulltime ging freelancen, kreeg ik regelmatig de vraag of ik dat dan ook van een of ander tropisch eiland zou gaan doen. Want: #laptoplifestyle, dat wil toch iedereen? (Voor wie niet weet wat deze hashtag inhoudt: ten tijden van dit schrijven zijn er op Instagram 1,406,340 posts getagd, stuk voor stuk van idyllische plekjes waar mensen op dat moment “aan het werk zijn”. Het idee is dat je als freelancer in bepaalde branches, waaronder die van tekstschrijver, in principe alleen je laptop en een werkende internetverbinding nodig hebt om je werk te kunnen doen. Dat je dus vooral ook vanaf witte stranden, met cocktail in de hand en permanent vakantiegevoel, kunt doen.)

you are the boss

Want dat werkt zo makkelijk.

Newsflash: Breda is niet de andere kant van de wereld

Nu, begrijp me niet verkeerd – als je deze vorm van werken ambieert (en kunt!), moet je dat vooral lekker doen. Mij trekt het om een heleboel redenen niet, maar dat doet er niet toe. Het gaat erom dat ik het bijzonder vind dat dat blijkbaar wel aangemoedigd wordt wanneer je gaat freelancen, maar in Breda (blijven) wonen voor veel mensen voelt als de andere kant van de wereld – en daarmee een “onhandige” keuze.

Kleine disclaimer: ik hoor deze “hélémaal in Breda?!” opmerking het vaakst van mensen die in Amsterdam wonen. Voor hen (sorry, ik generaliseer en maak hier vast geen vrienden mee) lijkt de wereld op te houden bij de grenzen van onze hoofdstad – maar wel weer te beginnen bij Schiphol. Mucho irritant vind ik dat. Maar goed. Uit ervaring (lees: bijna 3 jaar minimaal ééns per week naar Amsterdam voor een kantoordag) weet ik dat de reistijd tussen Amsterdam en Breda op goede tijden net iets meer dan een uur is. Op slechte tijden (lees: op dinsdagochtend én dinsdagavond, toevallig de dag dat ik bijna 3 jaar lang naar kantoor moest) doe je er, als het tegenzit, rustig 3 uur over. Zelfs dan – hoe irritant het ook is om in de file te staan – is het minder ver reizen dan naar de eerste beste #laptoplifestyle-approved plek. Denk ik.

Nee, ik vind het niet erg dat ik in Breda woon – of om te reizen voor werk

Ik vind het dus qua afstanden helemaal geen probleem om in Breda te wonen. Daarnaast: weet je wel hoe leuk het hier is?! Het is een gezellige, mooie en vooral levensgenietende stad (kan een stad levensgenietend zijn? Vast niet, maar je snapt wat ik bedoel). We hebben zelfs de titel “Beste Binnenstad van Nederland” – sinds 2017 en minimaal tot 2020. Gekke verkiezing, maar kom vooral eens kijken! We hebben koffie, cocktails én internet, dus gooi je laptop in je rugzak en ervaar de #laptoplifestyle hélémaal in Breda.

Naast hoe leuk Breda is, vind ík het geen probleem om voor een opdracht of een afspraak te reizen. Ik geniet intens veel van autorijden, vind de NS wanneer het écht moet ook nog wel acceptabel en vind het leuk om op andere plekken te komen dan waar ik woon. Ik bied het dan ook altijd aan: ik kom wel naar jou. Soms reken ik reiskosten, soms reken ik die door in mijn uurtarief. Dat regelen we wel.

#Laptoplifestyle

Misschien ben ik een gekke ondernemer, omdat ik niet de #laptoplifestyle ambieer van op het strand met de zon vol op je bakkes (kun je je laptop scherm niet meer zien) en zoveel afleiding (oe, zee! oe, cocktail! oe, anythingotherthanwork!). Dat is dan maar zo. Maar voor iedereen die het “te ver” vindt om mij vanuit Breda in te vliegen (hahaha) voor een klus: komt wel goed, schatje.

Waar woon jij en wat vinden je opdrachtgevers daarvan? Deel het met me in de comments! Of vertel me alles over je (niet bestaande) #laptoplifestyle #goals 😀

Foto: Max Blom Photography

 

 

Geef een reactie

Populaire posts