Heb jij al een merktaal? Dit is het (en daarom wil je het)

Merktaal ontwikkelen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Bedrijven zijn net mensen. Ze hebben een eigen identiteit, eigen waarden, een eigen uitstraling. Maar hoe zit het met je taal? Het is lang niet voor iedereen makkelijk om te formuleren wat ze met hun bedrijf nou eigenlijk doen. Of het nu gaat om interne communicatie (hoe noem jij je medewerkers, bijvoorbeeld?) of die naar buiten: door een heldere merktaal te ontwikkelen zorg je ervoor dat iedereen die in en met je bedrijf werkt precies kan vertellen hoe het zit.

Wat je doet, waar je voor staat, wie je “bent” als bedrijf – het lijkt misschien gesneden koek maar het lastiger dan je denkt. Taal is een beetje een ondergeschoven kindje geworden in onze communicatie, zeker sinds de opkomst van (beeldgerichte) sociale media. Plaatjes zeggen meer dan 100 woorden, dat klopt, maar je blijft woorden nodig hebben. De juiste taal kiezen is belangrijker dan ooit.

Wat doet een merktaal?

Een merktaal helpt jouw onderneming door:

  • duidelijkheid te scheppen bij (potentiële) klanten en collega’s: in maximaal 6 zinnen kun je aan iedereen vertellen wie jullie zijn, wat jullie doen en waar jullie voor staan – en ze kunnen het idealiter nog navertellen ook!
  • herkenbaarheid geven aan al je content, van website tot social media: beeld en taal waaraan je te herkennen (en dus te onthouden) bent
  • een richtlijn en houvast te geven voor het maken van nieuwe content: een communicatiehandleiding waarin precies omschreven wordt welke woorden je wel en niet gebruikt, maar ook inzoomt op je doelgroep en hoe je die kunt bereiken, helpt je op weg.

via GIPHY

Hippe taal telt niet

We zijn in Nederland al een tijdje in de ban van “hippe taal” – denk aan alle kantoorjargon waar Japke D. jeuk van krijgt. Sla de gemiddelde advertentiesite open en je wordt doodgegooid met oproepjes voor “carrièretijgers”. Wat zijn dat überhaupt?!

Ook is het Nederlands de afgelopen jaren – zeker in de kantoortaal – zó verengelst dat we van ellende niet meer weten wat we ermee moeten. Want, zo was ooit het idee, Engelse teksten geven je een “internationale uitstraling”. Maar heb je dat nodig? Zit je klant erop te wachten? Lees HIER wat ik eerder schreef over de keuze Engels/Nederlands voor je teksten.

Hoe maak je dan een onderscheidende merktaal?

Voor een onderscheidende merktaal heb je om te beginnen een goed concept nodig. Vaak ligt een merktaal dan voor de hand – en da’s helemaal niet erg*. Eén van mijn favoriete projecten van het afgelopen jaar was ARRR! Brewing Company. Eentje waarvoor de merktaal vrij voor de hand lag, maar wel helemaal tot in de puntjes doorgevoerd kon worden. Als je me ergens gelukkig mee maakt, zijn het wel concepten die tot in de puntjes kloppen.

* ergens zijn we gaan geloven dat voor-de-hand-liggend erg is. Hebben we onszelf ervan overtuigd dat makkelijk niet goed is. Zijn we zó diep gaan graven, naar alles, dat alles wat aan de oppervlak ligt als “oppervlakkig” wordt afgedaan. Ik ben het er niet mee eens. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

En als je geen concept hebt?

Elk bedrijf is een concept. Het was ooit een idee en dat werkte je uit. Het is dus onzin om te zeggen dat je geen concept hebt, ook al ligt het er (daar is ‘ie weer) misschien niet dik bovenop. Misschien zit jouw unieke taal verstopt in je doelgroep, in je aanbod, in het resultaat wat je behaalt voor je klanten? Kijk verder dan je neus lang is: het zit er echt.

Want dat is misschien wel de grootste vergissing: dat je een merktaal moet “maken”. Dat kan, natuurlijk, maar vaak zit het er al in. In de manier waarop je je mail afsluit, of die gifjes in je blogs (GUILTY). In hoe je je kleedt, wat je inspireert, waar je voor je bed uit komt. Het is alleen een kwestie van er de juiste woorden aan geven.

Hard aan het werk met Lian van Brand Fuel om een merktaal te ontwikkelen

Help mij aan een merktaal!

Die juiste woorden eraan geven kan best lastig zijn. Als je er niet uitkomt, stuur me dan even een berichtje. Zoals gezegd: ik word hier heel blij van en help je dus graag met het ontwikkelen (wat niet meer is dan het afpellen van alles wat er is tot we bij de kern komen) van je merktaal!

JA, IK WIL DIT.

Heb jij al een merktaal? Leuk als je er wat over wilt vertellen in de comments!

Geef een antwoord

Populaire posts