Flopte mijn eerste week vakantie als ondernemer of toch niet?

quino-al-135852-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Vorige week had ik mijn eerste week vakantie sinds ik fulltime ondernemer ben. Tenminste, ik had mezelf vakantie beloofd als beloning voor de twee pittige deadlines die ik de week ervoor moest halen. Leek me wel even fijn, zo tussen Pasen en Koningsdag in, (per ongeluk) in een week waarin meer mensen vakantie hadden. Hoe het idee heel leuk was maar de uitwerking een stuk minder, lees je in dit artikel. Vol met tips over hoe je je eerste vakantie als ondernemer vooral niet moet aanpakken. 

M’n vakantieweek begon eigenlijk al op vrijdag met een leuke lunchdate en een bezoekje aan de kapper (voor wie ik, terwijl hij m’n haar in de verf zette, nog een laatste hand aan de nieuwe-website-teksten legde. Komt later online!). Daarna een rustig weekendje – lees: dronken dansen in de kroeg want er was iemand jarig en de dag daarna met een kater Paasbrunchen met (een deel van) de familie, bij Aloha in Rotterdam. Leuke tent btw, mocht je into oude zwembaden en oesterzwambitterballen zijn.

Tijdens je vakantie praten over werk – welke ondernemer doet ‘t niet?

Zondagavond ging ik nog met m’n lief mee naar een feestje, waardoor ik maandag weinig waard was. Op dinsdagochtend moesten we er vroeg uit, want m’n schoonvader was jarig. Ontbijten in Breda – vet leuk bij In Kannen en Kruiken -, zij gingen daarna door naar de sauna en ik naar het strand. WINNING. Ik had een date met een oud-collega’tje-turned-bff, inclusief man en baby. Kraamvisite op het strand – ik wil nooit meer wat anders. De baby sliep de hele middag, de man was braaf aan ‘t werk en wij kletsten. Over werk. Onder andere, maar wel bovenal. Je weet wel hoe dat gaat.

Zij is bezig een eigen bedrijf op te zetten, ik ben nu sinds januari fulltime ondernemer. We wisselden wat tips en tricks uit, roddelden over onze oude baas en planden een festivalletje onder het genot van een cocktail. ‘s Avonds had ik nog een heerlijke massage… So far so good, right? 

via GIPHY

Vanaf woensdag ging het snel bergafwaarts met mijn vakantieplannen. Gelukkig ook met het weer, maar daar had het verder niks mee te maken. Op woensdag sprak ik af met een nieuwe opdrachtgever – of ja, werd ik uitgenodigd om te horen dat ik het was geworden – yay! Daarna kletste ik met Paul over de podcast en werkte ik aan m’n administratie. Ik was me het leplazarus (hoe schrijf je dat?) geschrokken van hoeveel ik nog moet betalen aan inkomstenbelasting, dus ik ging uit paniek facturen sturen (die toch verstuurd moesten worden dus, hè, ja…).

Ondernemers en vakantie: hoe werkt – hehehe – dat?

Gelukkig bleek er niet echt een reden tot paniek, alleen voor een betere verdeling van m’n Profit First-potjes. Daar werk ik nu sinds een tijdje mee en ik vind het geweldig. Lekker overzichtelijk enzo, kan ‘t iedereen aanraden. Blogje over schrijven? Laat maar even weten in de comments 🙂

Donderdag had ik ook weer een leuke afspraak, bij Keywest Beachhouse dit keer. (Zal ik anders ook een keer een blog schrijven over m’n favoriete meeting/werkplekken? Kan wel een lijstje maken xD) Ook hier ging het grotendeels weer over werk, maar met name over dat ene project waarvan ik steeds zeg dat ik er iets mee wil doen maar niet weet waar of hoe ik moet beginnen. Ik ging naar huis met een gevulde tummy en gekickte booty – bel Kitty als je een schop onder je hol wil. Bel mij vooral niet als je trots bent op je zelfgemaakte nieuwe website, want Kitty ging naar huis met crisis nadat ik zei “waar is de blogfunctie op je nieuwe site” en ze uiteindelijk weer helemaal opnieuw moest beginnen… Oeps.

Vakantie = rustig aan doen? RENNEN ZAL JE!

Op de terugweg schoof ik nog even aan bij de boekhouder, waarbij hij me vooral kalmeerde door te zeggen “veel belasting betalen betekent eigenlijk dat je een goed jaar hebt gehad.” Like, I know, maar toch *eye roll* Eenmaal thuis dacht ik even lekker te chillen, maar ik bleek een afspraak verkeerd in de agenda te hebben gezet. Dus: RENNEN. Gelukkig was het een hele leuke afspraak (die ook weer een beetje ging over dat ene project waarvan ik steeds zeg dat ik er iets mee wil doen maar niet weet waar of hoe ik moet beginnen. Zo heb je het er nooit over…)

Op vrijdag had ik “gewoon” een werkdag. Ik reed naar Tilburg voor een leuke Rode Draad Sessie en daarna door naar Amsterdam voor een creatieve sessie met Zarayda. Ik eindigde de dag bij de nieuwe Avengers film… Dat was misschien nog wel een *SPOILER ALERT!* grotere deceptie dan deze hele vakantie. #SorryNotSorry. Ik maakte het goed door het hele Koningsweekend geen reet uit te voeren en 3 seizoenen RuPaul’s Dragrace te bingen. Zijn ook Queens, toch?

Tips voor ondernemers die vakantie willen

Ja, die heb ik dus nog even niet, tenzij je hierboven tussen de zinnen door leest. Ik heb de herkansing gepland in de laatste week van juni en de eerste week van juli. Misschien dat het feit dat we dan echt weg gaan (naar Aruba, dat vind ik retespannend!) helpt bijdragen aan het relaxte vakantiegevoel. Kom daarna vooral terug voor een update over de vakantietips. Of niet.

Maar, eerlijk is eerlijk: hoewel deze week iets minder druk was qua deadlines dan de weken ervoor, zag ik gemiddeld net zoveel leuke mensen en lunchte ik zo goed als net zo vaak buiten de deur. Stiekem heb ik mijn leven als ondernemer dus al redelijk als vakantie ingericht, als je ‘t zo bekijkt… #omdenken. Wie kent ‘m niet:

Hoewel mijn ogen niet verder in hun kassen kunnen rollen als ik zulke quotes lees, zit er ergens wel een kern van waarheid in. En: dit is misschien wel m’n lievelingsdeel van ondernemer zijn. Dat ik het nu een paar weken rustig aan kan doen nadat ik een paar weken keihard heb gewerkt. Dat ik lekker kan lunchen met leuke mensen en het “werk” kan noemen. (Daar is de Belastingdienst het uiteraard niet altijd mee eens ;)) Dat ik, kortom, het helemaal zelf mag weten. Wat ik doe, wanneer ik het doe en met wie. Dan kan elke vakantie me gestolen worden. Behalve die naar Aruba dan, want hoewel ik het retespannend vind heb ik er ook wel heel veel zin in!

Foto: Photo by Quino Al on Unsplash

Vertel: neem jij makkelijk vakantie als ondernemer? Hoe verging jouw eerste poging? Leuk als je het het hieronder in de comments wilt delen!

PS. (En dan houd ik echt m’n mond): wil jij ook een mailtje wanneer er een nieuw artikel online staat? Vul dan hiernaast even je e-mailadres in! Vind ik leuk 🙂

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Frank Bonset

  Wat leuk, ik ben an dedicated follower!

  1. merellamboo

   En al heeeeel lang! Leuk om van je te horen Frank 🙂 Ben je toevallig op Aruba eind juni? Lijkt me leuk om je even te zien!

 2. Jolande

  Ik neem niet zo makkelijk vakantie als ondernemer maar als ik vakantie neem zorg ik wel dat er echt een reis is geboekt naar ergens anders buiten Nederland waar ik veel plannen heb om van alles te gaan zien en beleven. De enige tijd die ik aan werk besteed is digitaal of een telefoontje als het echt nodig is. Ik ga meestal zo op vakantie, dat bijna niemand het merkt 😉

  1. merellamboo

   Slim! Ik denk dat de verleiding om “even iets te doen” inderdaad een stuk minder groot is wanneer je ergens anders bent, zeker als je daar nog van alles te ontdekken hebt. Zo op vakantie gaan dat bijna niemand het werkt is ook nog wel een interessante! Dat is natuurlijk nu met social media nog lastiger… Maar wel lekker! (En misschien juist de uitdaging om dan ook niet de hele tijd met social media bezig te zijn…) Thanks voor je reactie!

Geef een antwoord

Populaire posts