eindejaars journal prompts

Eindejaarsreview: 10 journal prompts om mee te reflecteren én vooruit te kijken rond de jaarwisseling

Dit wist je misschien nog niet over mij: ik ben GROOT FAN van journalen. Ik doe het al jaren, bij vlagen meer of minder, om een beetje helder te krijgen wat er allemaal gebeurt in mijn hoofd. Reflecteren, dromen, de chaos in m’n hoofd op orde brengen – ik doe ‘t allemaal door te journalen. In dit artikel deel ik tien van mijn favoriete eindejaars journal prompts die je kunt gebruiken om te reflecteren op het afgelopen jaar, én om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe. Zin in!

Voor wie het niet weet: journalen is het opschrijven van gedachten, ervaringen, ideeën en andere dingen die in je koppie leven. Voor mij is het al jaren DE manier om te snappen wat er allemaal gebeurt daarboven. Ooit noemde ik journalen “stoplichten bouwen op de snelweg in mijn hoofd.” Poëtisch, niet?  

Eerlijk is eerlijk: soms (LOL) is het nogal chaos in mijn hoofd. Journalen helpt om me “uit m’n hoofd” te halen, dingen vast te leggen, te reflecteren en te dromen. I lurv it!

eindejaars journal prompts


Hieronder vind je een paar vragen die je jezelf kunt stellen om terug te blikken op het afgelopen jaar, en een paar die je helpen alvast vooruit te kijken naar het nieuwe. Pak er een lekker drankje bij, je favoriete notitieboekje (of tablet 👀), zeg tegen de mensen om je heen dat ze je effe niet mogen storen, en schrijven* maar!

*Ik vind het zelf het fijnst om de vraag op te schrijven en dan de pen niet meer van het papier af te halen tot ik “leeg” ben. Dan ga ik door naar de volgende vraag, doe hetzelfde, enzovoorts. Mocht een andere manier beter voor je werken – wandelen terwijl je erover mijmert, schilderen, al schreeuw je het van de daken – doe wat voor jou werkt!

Het is misschien verleidelijk om deze vragen te beantwoorden met alleen je werk in gedachten, maar vergeet ook andere belangrijke gebieden in je leven niet. Relaties, gezondheid, persoonlijke groei, financiën – neem het allemaal mee! 

Ready? Let’s go 🚀

Eindejaars journal prompts om mee te reflecteren én vooruit te kijken

  1. Waar ben je het meest trots op als je terugkijkt naar 2023? 
  2. Wat was je belangrijkste prestatie of succes het afgelopen jaar?
  3. Wat was de grootste les die je leerde, en waarom is die belangrijk (geweest)?
  4. Hoe en/of waarin ben je het meest gegroeid in het afgelopen jaar?
  5. Zijn er dingen die je, terugkijkend, anders had willen aanpakken? Zo ja, hoe had je dat willen doen? Wat weerhield je ervan om het destijds op die manier te doen?
  6. Als je het hele jaar zou moeten samenvatten in één woord, wat zou dat dan zijn?
  7. Wat laat je achter in 2023?
  8. Waar kijk je het meest naar uit, heb je het meeste zin in, voor 2024?
  9. Wat wil je maken en meemaken in het nieuwe jaar?
  10. Het is 31 december 2024 en je beantwoordt de vragen hierboven weer. Hoe zit je erbij, wat schrijf je op, waar kijk je op terug? Hoe voel je je?

Er zijn nog duizend-en-één vragen die je jezelf kunt stellen (vraag maar eens om “eindejaars journal prompts” aan ChatGPT), maar deze 10 vind ik zelf het fijnst. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën, dus stuur me vooral die van jou! 

Veel plezier met terug- en vooruitblikken. Ik hoop dat je tot de conclusie komt dat je een geweldig jaar achter de rug hebt, en dat je met heul veul ZIN IN JE LEVEN vooruitkijkt naar 2024. Ik wens je een hele fijne jaarwisseling! 

Bericht delen? Vind ik leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ik ben merel

Positioneringsexpert, marketeer & business designer voor Multimensen: mensen die veel kunnen, doen en willen.

Ik denk mee over hoe je jouw bedrijf zó inricht dat je al die dingen kunt doen die je leuk vindt, én hoe je jezelf zo in de markt zet dat je (toekomstige) klanten snappen waarvoor ze je moeten bellen.

Nieuwste nieuws

Meer lezen