Eén maand fulltime ondernemer: deze 5 dingen heb ik geleerd (+ 1 bonusles die je niet wilt missen)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Het is bijna één maand geleden dat ik mijn vaste contract achterliet om fulltime freelance ondernemer te worden. Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in een leeg koffietentje, zonder werk dat direct gedaan moet worden. In lichte paniek. Wat ik leerde van die eerste maand fulltime ondernemer zijn, lees je in dit artikel.

First things first: paniek is overdreven. Sure, de dingen lopen niet helemaal zoals ik van te voren had bedacht. Do they ever though? Ik kan er wel om lachen – hoewel ik ook een klein beetje de neiging heb om met mijn hoofd op de tafel te bonken. Niet dat dat helpt, waarschijnlijk, los van het feit dat ik inmiddels niet meer alleen in dit koffietentje zit en ik blijkbaar toch gevoelig ben voor wat anderen van me denken – dat was les 1 van de afgelopen maand.

1. Grapje, ondernemer zijn is spannender dan ik dacht

Ik deed er best wel stoer over. En hoewel ik het nog steeds van de zotten vind dat we ondernemer worden zien als iets bijzonders, wil ik wel graag even rectificeren dat het niet spannend is. Heb ik niet met zoveel woorden gezegd, maar zo kwam ik wel over. Op mezelf, in ieder geval.

Maar manmanman… Offertes uitbrengen die niet worden geaccepteerd, waardoor je gaat twijfelen aan je kunsten / tarieven. Mensen die super enthousiast over je/je ideeën zijn, maar simpelweg (nu) niet kunnen betalen – of er de waarde niet van inzien waardoor ze je lowballen met een tegenbod waar je eigenlijk om wil lachen. Been there, done that. Jezelf moeten verkopen is geen kattenpis. Ik dacht altijd dat ik dit prima kon handelen, maar ik vergat even dat ik een 32-uurs salaris had als vangnet. Dat maakt dingen toch makkelijker.

En toch: ik vind het spelletje geweldig. Uitzoeken waar een (potentiële) klant behoefte aan heeft, wat ‘ie daarvoor overheeft en hoe dat past in het plaatje van wat ik wil verdienen – I LOVE IT. Ja, het is spannend. Ja, er viel eind van de maand minder te factureren dan ik had gehoopt (en stiekem al vanuit was gegaan, zie les 2). Maar… Ik kan de huur betalen. En deze week drie keer naar een zakelijke lunch (zie ook les 2). Klinkt als winning in mijn hoofd.

2. Zaadjes planten, zaadjes planten, zaadjes planten

Aan het eind van de tweede week van januari zat ik een beetje in een dip. Ik had mezelf die week redelijk uit de naad ge(net)werkt, maar nog geen definitieve klussen binnengehaald. Er waren wat halfbakken toezeggingen gedaan, offertes verstuurd en heen-en-weer-onderhandeld, maar na de zoveelste lunch hier, kopje koffie daar en kilometers-in-de-auto-naar-een-dorp-wat-veel-verder-ligt-dan-je-eigenlijk-dacht (les 2a: Google Maps is your friend.) stond nog niks zwart-op-wit – of op mijn rekening. Genoeg, maar gevoelsmatig geenszins in verhouding tot het aantal uren wat ik erin had gestopt.

Toen ik daar huilend over vertelde aan mijn vriend, zei hij: “maar je kunt toch niet meteen oogsten wat je zaait?” (Ok, dit waren niet zijn letterlijke woorden, maar die weet ik niet meer en het kwam hierop neer.) En dat is natuurlijk ook zo. Mijn thema / woord van het jaar / intentie / goede voornemen / ander hippige term van dit jaar is “net-werken”. Ik was van te voren heel bewust van plan om mijn netwerk dit jaar te vergroten én in te zetten wanneer de tijd daar rijp voor is – zie ook les 4. (En ik wilde ervaren hoe het is om te werken zonder het gevoel dat je aan het werk bent – snap je wat ik bedoel?)

Wat ik even was vergeten, is dat het daarmee soms kan voelen alsof je heel hard werkt – hoewel, ik net-werk zoals je misschien merkt bijvoorkeur tijdens de lunch dus hoe hard wil je het noemen – terwijl daar gevoelsmatig niks tegenover staat. Dan moet ik mezelf echt even herinneren: zaadjes planten, zaadjes planten, zaadjes planten. Of die zaadjes nu over een maand, over een jaar of over 10 jaar iets opleveren – dit is investeren. En dat is altijd de moeite waard.

3. Alleen maar achter je laptop zitten is slecht voor je nek

Auw. Oplossing: volgende week vaker op de desktop – en een goeie bureaustoel – werken. Die heb ik namelijk ook gewoon. Betekent wel dat ik vaker thuis moet werken in plaats van in hippe koffietentjes. Is misschien ook niet erg. Wilde toch iets meer declarabele uren maken.

 

Statistieken na één maand ondernemer zijn

 

4. Ik ben geen designer, filmmaker of websitebouwer – en dat is helemaal ok. Ik ben wel meer ondernemer dan ik dacht!

Zoals je kunt zien, ben ik geen designer. Ook profileer ik me op deze site nog steeds als videomaker – daar komt binnenkort verandering in. Ik kan m’n weg vinden in gratis design programma’s zoals Canva en kom een heel eind in WordPress, maar ik heb me erbij neergelegd dat ik sommige dingen gewoon niet zo goed kan als anderen.

Dat brengt me meteen op iets heel leuks: ik wil graag mijn bedrijf uitbreiden tot een collectief. Je weet wel, een verzameling creatievelingen die ik kan inzetten voor verschillende projecten, altijd met het verhaal van de klant op de eerste plek. Hierover later meer, maar holla hieronder in de comments als je erbij wilt en laat meteen even weten wat je kunt!

5. Ik wil nooit meer iets anders dan freelance ondernemer zijn

Ok, nooit is lang. Maar voorlopig wil ik niet anders dan freelancen. De vrijheid, de spanning, de ruimte, de toffe opdrachten… ALL THE FEELS. Ik heb geen enkel probleem met ooit weer terug in loondienst gaan, begrijp me niet verkeerd, want ook daar kun je om uiteenlopende redenen heel gelukkig van worden, maar als het niet hoeft, voorlopig, dan wil ik dit graag nog heel lang blijven doen. Dank U.

Overigens ben ik van mening dat je geen freelancer hoeft te zijn om te kunnen ondernemen. Net als dat je niet in loondienst kan werken én succesvol te zijn. Het heeft volgens mij allemaal veel meer te maken met assertiviteit, goeie ideeën na durven jagen en doen waar je blij van wordt. ‘t Is maar net wat jij succesvol zijn noemt. Voor mij is ‘t vrijheid, maar dat wist je wellicht al 😉

BONUS: werken met een hond op schoot is moeilijk, maar wel heul leuk.

werken met een hond op schoot

Groetjes van Jaap

Kortom: ik zie een leven als fulltime freelance ondernemer wel zitten. Ik wilde eigenlijk zeggen dat ik het iedereen kan aanraden, maar dat is niet per se waar. Je moet er wel voor uit een bepaald soort hout zijn gesneden – en laten we eerlijk zijn, dat is niet iedereen. Daar is niks mis mee. Maar to the person die begin deze maand tegen me zei “ik moet nog maar zien of je dat kunt, ondernemen…” Ik kan dit. Misschien niet born ready, maar wel born for this. Al was die geboorte misschien pas de afgelopen maand en heb ik nog een hoop te leren – ik heb er zin in.

Welke lessen leerde jij van je eerste maand als ondernemer? Ik lees het graag in de comments! 

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. Melanie

    Hoi Merel,

    Ik heb je verhaal gelezen en ik ben helemaal enthousiast geworden over zelf ondernemen. Ik vind je beschrijving inspirerend en lees graag meer van je. Zelf ben ik goed in HR en ben hier heel creatief in. Gekke combinatie, maar bij sommige bedrijven werkt het. Veel plezier als freelancer!

    1. merellamboo

      Hee Melanie, wat leuk! Ben benieuwd hoe je jouw gekke combi inzet als ondernemer… tell me more!

Geef een antwoord

Populaire posts