3fe8ce43-e2b8-467a-86d4-e4ae6db654ee

Droom groot, begin klein: de ultieme tip (en dan nog een paar) voor multimensen

Droom groot, they said. Maar voor de meeste (multi)mensen kan groot dromen ook enorm verlammend werken. Want: we verwachten nogal veel van onszelf. “Het” moet levens-veranderend, miljonair-makend, wereld-verbeterend, meteen-goed zijn, anders doen we het niet.

Er is natuurlijk niks mis met levens-veranderend, miljonair-makend, wereld-verbeterend, meteen-goed, behalve dit: als je zoveel van jezelf verwacht, en het zo groot maakt, zie je de eerste stap niet meer.

En die eerste stap, die is het allerbelangrijkste.

Maak het kleiner (en dan nog kleiner)

Sure, het helpt om te weten waar je heen wilt. Er valt veel te zeggen voor groot dromen, en het is heerlijk om jezelf te verrassen met je eigen ambities.

Maar als je een beetje lijkt op mij (en dat doe je, anders zou je dit artikel niet lezen 😉) kan zo’n groot doel je ook verlammen. Als in: jemig, een heel boek schrijven?! Laat maar, teveel moeite. Een hele nieuwe business bouwen? Kan niet, ik moet nu geld verdienen. Gezonder leven? Sad, dan mag ik alleen nog maar worteltjes en elke dag naar de sportschool.

We weten allemaal dat je kleine, consistente stapjes nodig hebt om ergens te komen – en toch vergeten we dit als we een doel, of zelfs maar een vage droom, hebben. We willen het dan in één keer goed doen. Het groots aanpakken. Het af hebben voordat we het delen met de wereld.

Doodzonde, vind ik dat. Want in veel gevallen blijkt: dan kom je nooit in beweging. Blijft je idee op de plank liggen. Verandert er niks in je leven. Met alle gevolgen van dien.

Wat kun je NU doen?

Daarom hierbij een vraag die ik afgelopen week een paar keer stelde: wat kun je NU doen? Welke stap kun je vandaag nog zetten, in de richting van jouw idee, droom of doel? Hierbij een aantal voorbeelden die ik zelf de afgelopen week heb toegepast en heb geadviseerd aan anderen:

  • een url vastleggen (kost je maximaal een tientje, afhankelijk van waar je hem registreert, maar scheelt je vooral een hoop teleurstelling als iemand anders er ineens met “jouw” naam voor een bedrijf, platform, idee, film, boek, …, vandoor gaat. Plus, het voelt ineens “voor het echie” – en da’s leuk!)
  • de eerste zin schrijven (in plaats van meteen het hele boek)
  • elke dag een wandelingetje maken (in plaats van meteen een #fitgirl worden die alleen maar in de sportschool staat)
  • op je eigen socials/in je nieuwsbrief/in je podcast/aan de buurvrouw je verhaal beginnen te vertellen (mensen meenemen in je proces is veel leuker én makkelijker dan ze pas aan boord moeten halen als het “af” is)
  • elke dag een (half) uur blokken in je agenda waarin je gaat schrijven/tekenen/hardlopen/swipen op [insert dating site] op zoek naar de ware 😉
  • een dienst toevoegen aan je bedrijf waar je meteen geld mee kunt verdienen (laaghangend fruit baby, laaghangend fruit! Waar hebben jouw ideale klanten NU behoefte aan?).

Waar je ook heen wilt, die eerste stap is ✨cruciaal✨. Maak hem klein, zo klein dat je denkt “pfff, zo gepiept!”. Zolang je dat gevoel niet hebt, is het niet klein genoeg. Maak ‘m kleiner. You can do it.

En als je er echt niet uit komt, stuur me dan effe een berichtje. Ik denk graag met je mee!

Bericht delen? Vind ik leuk!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ik ben merel

Positioneringsexpert, marketeer & business designer voor Multimensen: mensen die veel kunnen, doen en willen.

Ik denk mee over hoe je jouw bedrijf zó inricht dat je al die dingen kunt doen die je leuk vindt, én hoe je jezelf zo in de markt zet dat je (toekomstige) klanten snappen waarvoor ze je moeten bellen.

Nieuwste nieuws

Meer lezen