Dood aan de content kalender! (Waarom ik geen content kalender gebruik – maar het wel adviseer aan mijn klanten)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Toen ik in mijn Instagram Stories vroeg wat mijn volgers willen weten over content (marketing), kreeg ik een leuke opmerking: DOOD AAN DE CONTENT KALENDER EN INHAKERS*! Door mijn eigen gebrek aan een dergelijke kalender had ik de ruimte om hierop in te haken (oh no she didn’t) en je te vertellen waarom ik niet werk met een content kalender – maar het wel adviseer aan mijn klanten.

First things first: wat is een content kalender? Je raadt het misschien al: een content kalender is een kalender (joh) waarop je je content inplant. Verrassend, niet? Content kalenders zijn handig voor diegenen die graag structuur aanbrengen in de content die ze naar buiten brengen. Of voor mensen die wél willen inhaken, op feestdagen bijvoorbeeld.

Een content kalender kan je namelijk helpen bij het plannen, organiseren en daadwerkelijk publiceren van je content. Er zijn mensen die er creatiever van worden: het kan de spreekwoordelijke stok achter de deur zijn die je laat inzien waar de gaten in je content/kalender zitten. Zo weet je meteen wanneer er nieuwe content geproduceerd moet worden – en als je een hele uitgebreide kalender hebt, ook door wie, en wat. Hierdoor kan de content kalender zorgen voor meer rust en efficiëntie.

Waarom ik zelf geen content kalender gebruik

Alle voordelen op een stokje: ik gebruik zelf geen content kalender (stay tuned om erachter te komen waarom ik ‘m wel vaak adviseer voor klanten!). In de categorie “met de billen bloot” – dit is waarom:

  • ik heb geen duidelijke content strategie uitgezet voor deze website
  • ik word er niet creatiever van
  • ik haat kalenders in general
  • ik ben nog te afhankelijk van inspiratie om te kunnen schrijven voor mezelf. Waarom ik dat wel op commando voor klanten kan is een raadsel waar ik in een ander blog nog eens op terug ga komen
  • rust en efficiëntie – hahaha. Have you met me?

Ik zeg hiermee niet dat ik nooit een content kalender ga gebruiken voor mijn eigen werk – hoewel ik denk dat het voor deze website nooit gaat gebeuren. Een eventueel niet-nader-te-noemen volgend project *kuch*WE LIKE LIVING*kuch* zal er wellicht wel baat bij hebben. Ik sluit het niet uit. Maar: voor deze site, die veel meer over mij gaat dan over mijn klanten, wil ik graag de vrijheid houden om te kunnen schrijven over wat ik wil en niet vast zitten aan een kalender. #Sorrynotsorry

Waarom adviseer ik dan wel een content kalender aan mijn klanten?

Desondanks adviseer ik mijn klanten vaak wel om een content kalender te maken en werk ik er zelf voor klanten ook mee. Als je continuïteit in je content wilt, als je een duidelijke contentstrategie hebt, als je af en toe een schop onder je hol nodig hebt om te zorgen dat je content geen ondergeschoven kindje word… is het gewoon handig. Het helpt je nou eenmaal om je verhaal op structurele wijze onder de aandacht te brengen bij je (potentiële) klant.

Helemaal dood hoeft de content kalender van mij dan ook niet. Inhakers ook niet! Ik zou wel waken voor het geforceerde effect wat ze allebei kunnen hebben. Don’t try too hard – dat werkt nooit. Laat vooral wat ruimte voor spontaniteit in je content planning, zodat je juist kunt inhaken op dingen die voorbij komen en waar je wat mee kunt/wilt.

via GIPHY

Moet ik nou wel of geen content kalender?!

Je komt er maar op één manier achter of een content kalender voor je werkt of niet. Probeer het daarom vooral zelf – don’t take my word for it. Je kunt ze op allerlei sites downloaden, of er zelf eentje maken (ik maak ze bijvoorbeeld vaak in Google Sheets). Een zoekwoordenonderzoek of een duidelijk doel waar je naartoe wilt werken helpt je om content te bedenken en in te plannen.

Of blijf lekker freewheelen, net als ik.

Je moet niks.

*Degene die me deze uitspraak stuurde wilde graag na het lezen van dit artikel rectificeren dat hij vooral de content kalenders die vol staan met inhakers bedoelde. Dus: op Valentijnsdag een gevatte opmerking over de liefde, op Halloween iets engs, etc. Me dunkt dat je ook daarbij alleen zelf kunt bedenken of het bij je (bedrijf) past of niet. Ik ben altijd fan van een goede inhaker – maar dan wel alleen een goede. Een inhaker om het inhaken is vrijwel nooit een goed idee.

Werk jij liever wel of niet met een content kalender (met-of-zonder inhakers)? Laat het me weten in de comments!

Photo by rawpixel on Unsplash

Geef een reactie

Populaire posts