Dit wil je: op Inspiratiesafari met Marcella

Jessica-Stockholder-Centraal-Museum
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Een tijdje terug was ik in Utrecht op Inspiratiesafari. Op watte? Inspiratiesafari! Mijn Instagramturned-real-life vriendin Marcella neemt je dan mee naar een museum om inspiratie op te doen. Neem het maar van mij aan: dit wil je. 

We gingen naar de tentoonstelling “Stuff Matters” van Jessica Stokholder. Meteen outside m’n comfort zone, want ik had deze tentoonstelling zelf nevernooit uitgezocht. Mij, op het eerste oog, veel te abstract. Toch vond ik het prachtig en haalde ik er onverwachtse inzichten uit. Ik heb ze hieronder (sort of) voor je op een rijtje gezet.

Stuff Matters

De tentoonstelling is letterlijk een samengeraapt “zooitje”. Stockholder heeft zo’n 60 objecten van verschillende kunstenaars uit de archieven van het Centraal Museum gevist en die, vaak in totaal onverwachte combinaties, bij elkaar gezet. Hele oude stukken worden op een moderne manier tentoongesteld en stukken die normaal niet als kunst worden gezien, zijn dat nu ineens wel. Zoals het museum het zelf zegt: het zet je bestaande ideeën over het waardeloze en waardevolle op losse schroeven.

Ik vind abstracte kunst maar moeilijk, dat mag je best weten. Daarom besloot ik niet één, maar twee keer door de tentoonstelling te lopen. De eerste keer vond ik het namelijk maar vaag, veel en sommige stukken ronduit lelijk. Ik was vooral onder de indruk van de kleurtjes op de muur (als in: stuur effe het kleurnummer want dan kan het in m’n huis) en verder eigenlijk niet zoveel.

Alles is kunst

De tweede keer viel het meer op z’n plek. Ik weet niet meer wat Marcella zei toen ik langsliep, maar het werkte. Ik keek meer naar the big picture, wat blijkbaar de bedoeling was van de kunstenares. Als in: alles is kunst. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Juist die kleur op de muur, maar ook de zuilen waarop kunst normaal wordt tentoongesteld. Door er anders naar te kijken sloeg het bij me in als een bom:

mijn hele leven is een kunstwerk.

via GIPHY

Eerlijk gezegd weet ik nu niet meer precies waarom dat me zo raakte but it did. Dus.

Andere kunstenaars in de spotlight

Ook vond ik het mooi dat Stockholder in veel stukken de nadruk legde op de assist: sommige werken zouden niet bestaan zonder de ondersteuning van een ander stuk/hulpmiddel.

Misschien vond ik het allertofste nog wel dat ze andere kunstenaars in de spotlight zet. Iedereen van de techniek tot de bouwers komt aan het woord en geeft een stukje inzicht over wat er allemaal bij het optuigen van zo’n tentoonstelling komt kijken. Het is geen one-man-show, maar vaak vergeten we dat wanneer we werk van “grote” kunstenaars bezoeken. Ik vond het uitermate sportief van Jessica dat ze er bewust voor koos om dit anders aan te pakken. En: het inspireerde me enorm.

Misschien is assisten wel effe prima

Want ook ik ben momenteel vooral aan het assist-en. Ik help andere ondernemers, merken en mensen om hun verhaal te vertellen, vaak zonder daar credits voor te krijgen. Lang dacht ik dat ik zelf in de spotlight moest staan om iets bij te kunnen dragen, maar door deze tentoonstelling zag ik in dat ik ook vanaf de zijlijn – of waar ik dan ook sta – wel degelijk iets beteken.

(Leuk detail, beide gelinkte blogs, hierboven, over werken als ghostwriter en niet meer beroemd willen worden, zijn al dan niet direct geboren door deze tentoonstelling!)

Inspiratiesafari

Nadat we uitgekeken waren nam Marcella ons (Dainahara van Explore Utrecht was er ook bij!) uiteraard eerst mee om een ijsje te eten, daarna zetten wij ons op een terras om de tentoonstelling en de bijbehorende inzichten te bespreken. Marcella had een paar schrijfoefeningen voorbereid die mij hielpen om de inzichten op een rijtje te zetten en makkelijker bespreekbaar te maken. Ze kan als geen ander doorvragen en de juiste informatie bovenhalen, dus wees gewaarschuwd (grapje, is leuk!).

Als je zo’n persoon zou zijn zou je tijdens de nabespreking de opgedane inspiratie om kunnen zetten in actiepunten, maar zoals je misschien kunt raden had ik daar geen zin in – en gebeurde het later toch want hallo effe drie blogs + major attitude adjustment naar aanleiding van de hele happening. 

Dit wil je: alle inspiratiesafari-info op een rijtje

Kortom: zowel de tentoonstelling als de Inspiratiesafari an sich is een dikke aanrader. Je kunt nog naar de tentoonstelling (in het Centraal Museum in Utrecht dus) tot 1 september. Hier vind je alle info: https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/jessica-stockholder

De inspiratiesafari van Marcella staat nog niet op haar site, maar die is wel heel leuk. Hier hebbie de link: https://www.marcellavanderwilt.nl/. Mocht je ook een keer op safari willen kun je Marcella volgen op Instagram, daar kondigt ze hem altijd aan!

Foto: Centraal Museum

PS.

Rode draad

Leuk detail 2: een paar weken na onze inspiratiesafari was Marcella weer bij dezelfde tentoonstelling, waarna ze me dit stuurde:

rode draad

Door de tentoonstelling loopt namelijk een “rode draad” (zie foto 1). Weer wat geleerd (zie uitleg!). Ook jouw Rode Draad vinden? Boek dan HIER een Rode Draad Sessie!

Geef een reactie

Populaire posts