“Oh jee, ze heeft weer een idee” (en 11 andere dingen die je beter niet tegen een multipassionate kan zeggen)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Sorry dat ik niet zo enthousiast ben”, zegt ze, “maar ik weet hoe dat gaat bij jou. Vandaag heb je iets leuks bedacht en dan werk je er een paar weken aan, en dan is het weer over. Eerst maar eens zien hoe lang het dit keer duurt.”

Ik hoor het haar nog zeggen. Ik had net de domeinnaam voor een nieuw blog – over de Quarter Life Crisis – gekocht en deelde dit vol trots. Duurde niet lang, zoals je je kunt voorstellen, nadat ze haar “oh jee ze heeft weer een idee”-speech op me afvuurde. (De vriendschap uiteindelijk ook niet, maar dat is een ander verhaal.) Zó vaak heb ik gedacht dat er iets mis was met mij door dit soort opmerkingen. Stiekem denk ik dat ík nooit echt moeite heb gehad met mijn wisselende interesses, maar omdat ik zelf niet helemaal snapte waar het vandaan kwam en ook nog eens weinig voorbeelden zag van mensen die “het ook hadden”, kon ik me moeilijk verweren tegen dit soort negativiteit.

Inmiddels lukt me dat een stuk beter – want hé, dit is wie ik ben en als je daar niet mee om kunt gaan is daar de deur – maar loop ik er nog steeds tegenaan dat mensen geen idee hebben hoe ze om moeten gaan met iemand die multipassionate is. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt van dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand die als een enthousiaste puppy z’n nieuwsgierigheid achterna rent. Tenminste, als je die persoon in je leven wilt houden.

11 dingen die je beter niet tegen een multipassionate kan zeggen

 1. Zo word je nooit succesvol.

  Blijkbaar kun je niet succesvol zijn of ergens in excelleren als je meer dan één ding interessant vindt of goed kan. Maar says who? Ik “ken” legio succesvolle mensen die meerdere interesses hebben/hadden:

  – Leonardo Da Vinci bijvoorbeeld, die het als architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist toch aardig ver heeft geschopt.*

  – Sir Isaac Newton, die zijn tijd verdeelde tussen natuurkunde, wiskunde, astronomie, natuurfilosofie, alchemie en ook nog muntmeester en theoloog was.**

  – Aristoteles schreef over natuurkunde, biologie, metafysica, logica, ethiek, esthetiek, poëzie, theater, muziek, retoriek, psychologie, taalkunde, politiek.***

  – Steve Jobs, die zichzelf entrepreneur, business magnaat, uitvinder, en industrial designer noemde.****

  – Misschien wel mijn lievelingsvoorbeeld (want vrouw en niet dood dus iets meer relatable): Marie Forleo. Begon ooit als danseres, maakte fitness dvd’s, schreef een boek over hoe je de ideale man vindt en runt nu een succesvol online miljoenenbedrijf van waaruit ze werkt als life coach, motivational speaker, auteur en online TV host.*****

  Dus.

 2. Je hebt gewoon geen doorzettingsvermogen/discipline/focus/kunt je niet committen.

  Auw. En also: bullshit. Eens, ik vind het leuker om nieuwe dingen te beginnen dan ze “af te maken”, maar wat betekent dat? Dat ik er de rest van mijn leven iets mee moet doen? Voor wie? Geloof me, als ik iets wil stop ik niet voordat het is gebeurd en kan ik rustig de rest van de wereld even helemaal vergeten. Volgens mij is dat de definitie van doorzettingsvermogen/discipline/focus. En over commitment gesproken: als ik ergens voor ga, ga ik er voor de volle honderd procent voor. Mijn commitment aan projecten en/of banen is misschien niet levenslang, maar wel puur en oprecht.

 3. Je bent verwend.

  Hahahaha. Dat klopt. Ik ben opgegroeid in een tijd waarin alles kon en mocht. Mijn ouders hadden rustig een taxibedrijf op kunnen zetten om mij en mijn broertjes en zusje naar al onze verschillende activiteiten te brengen. Wij leerden dat je alles kon worden wat je maar wilde. (Waarom dat niet zo handig is om tegen je kinderen te zeggen lees je hier.) En dan vindt diezelfde generatie het “moeilijk” om met ons te werken, of dat we “verwend” zijn. Okay.

  via GIPHY

 4. Iedereen kan toch kiezen, waarom jij niet?

  Ah, kiezen. De kryptonite van elke multipassionate. Want weet jij wel hoeveel leuke en interessante dingen er zijn op de wereld? Heb jij enig idee hoe ongelukkig je me maakt door te zeggen dat ik móét kiezen en dat ik dat dan ook nog eens voor aaaaltijijijd doe? Ik slaap nog liever elke dag op een spijkerbed doordrenkt van koeienvlaai dan dat ik één “ding” moet kiezen waar ik de rest van mijn leven geld mee verdien. Maar aangezien ik heb omarmd dat ik gewoon veel wisselende interesses heb, hoeft dat niet en kies ik er voor om gewoon lekker mijn eigen ding te doen en me niks aan te trekken van je vraag. Move along. 

  (LET OP: in deze vraag schuilt het gevaar om je te willen vergelijken met anderen. Is menselijk, doen we allemaal, maar laat je niet gek maken. Do you.)

 5. Het leven kan niet alleen maar leuk zijn.

  Daar ben ik het, voor de verandering, helemaal mee eens. Alleen maar hoogtepunten gaan op den duur vast vervelen. Maar ik heb nooit gezegd dat ik als multipassionate een leven wil dat alleen maar bestaat uit hoogtepunten. Wat ik wel wil, is doen waar ik blij van word. Dat zijn toevallig een heleboel verschillende dingen. #SorryNotSorry als mijn leven daardoor leuker is/lijkt dan dat van jou.

  via GIPHY

 6. “Jack of all trades, master of none.” Oftewel: alleskunners kunnen niks. Ook weleens verstopt in “je kunt niet overaal goed in zijn”.

  Ik weet nog dat ik afstudeerde als Docent Dans en dat mensen aan me vroegen welke soorten dansles ik dan kon geven. “Van alles een beetje,” was mijn standaard antwoord, en ik haatte het. Want inderdaad: ik wist van alles wel een beetje maar van niks genoeg om me echt specialist te kunnen noemen. Had ik daar dan voor gestudeerd? Op de een of andere manier zijn we gaan geloven dat je, om iets écht goed te kunnen, je alleen dat kan doen. Terwijl de meeste multipassionates die ik ken zich vaak steeds opnieuw helemaal vastbijten in een onderwerp, net zo lang tot ze er alles over weten. Uiteindelijk doen ze misschien niks met die kennis, maar zeggen dat ze daardoor niks kunnen is je reinste onzin. We kunnen vaak veel meer dan je denkt (maar lopen er niet altijd mee te koop omdat we weten dat heel veel mensen dat simpelweg niet snappen én omdat veel van ons er op uitgekeken zijn tegen de tijd dat wíj het snappen).

 7. Maar waar ligt dan je échte passie? (Lijkt op maar is niet hetzelfde als nummer 4 en nummer 8.)

  Oh, mijn échte passie… Nee, had dat meteen gezegd! Hadden we heel dit gesprek niet hoeven hebben. *eye-roll*

  Maar even eerlijk? Ik vind “passie” een moeilijk ding. Van je passie je werk maken is al helemaal een issue. Het feit dat ik mezelf als multipassionate bestempel (en niet als multipotentialite of iets anders, lees hier alles over de verschillen) heeft er meer mee te maken dat ik van heel veel dingen “aan” ga. Maar wist je dat het woord “passie” van origine letterlijk “lijdensweg” betekent? Veel mensen met een echte passie “lijden” daar ook voor (of onder): ze maken onmenselijk lange dagen, steken er al hun geld, tijd en energie in en doen en laten er vaak meer voor dan ze (of hun omgeving) lief is. Call me crazy, maar daar pas ik voor. Juist omdat ik weet dat ik heel veel dingen maar tijdelijk ZO interessant vind. Waar ik me liever door laat leiden (en dus niet lijden) is mijn nieuwsgierigheid en plezier. Is het interessant en leuk? Dan duik ik erin. Voor hoe lang het ook maar duurt.

 8. Waar verlang je naar/wat wil je nou echt?

  Een tijdje terug zat ik – weer – bij mijn coach. “Waar verlang je nou écht naar?” vroeg ze.
  Gefrustreerd antwoordde ik: “dat ik antwoord kan geven op die k*tvraag.”
  Ze keek me aan en lachte. “Waarom wil je daar antwoord op kunnen geven?”
  “Omdat iedereen er antwoord op kan geven en ik me een mislukkeling voel omdat ik het niet kan.”

  Passie, verlangen, dromen, doelen. Al die nieuwetijdse hippe woorden geven me de heebeegeebees. En wel hierom: het gaat allemaal over later. En ik leef niet later. Ik leef NU. En wat ik NU echt wil is dat je stopt met vragen stellen waar ik geen antwoord op kan geven en dat je me mijn ding laat doen. Okay? 

 9. Je kunt ook gewoon tevreden zijn, hè?

  dingen die je beter niet tegen een multipassionate kan zeggen

  Who says I’m not? Sterker nog, ik ben jarenlang niet zo tevreden geweest! Pas toen ik stopte met vechten tegen hoe ik werkelijk in elkaar zit, kwam er een soort rust en algemeen gevoel van geluk over me heen. Dat is toch wat je bedoelt?

 10. Wordt dit het dan wél?

  Vast. Voor nu. En daarna weer niet. Of wel. Wie weet. Blijf kijken!

 11. Wat doe je eigenlijk?

  *ERROR* De gemiddelde elevator-pitch duurt 30 seconden, dan ben ik net bijgekomen van de sneltrein die door mijn hoofd dendert als deze vraag wordt gesteld. Want waar begin ik en hoeveel tijd heb ik en wat is voor degene die het vraagt écht interessant en wat vind ik eigenlijk het allerleukste en ALLEMEMACHIES wat doe ik eigenlijk met mijn leven?!

  Mijn oplossing: een “elevator yell“. Als mensen mij vragen “wat doe je eigenlijk” zeg ik: ik vertel verhalen van gewone mensen die buitengewone dingen doen. (Heb ik ook net pas bedacht hoor, geef jezelf de tijd!) Vaak zie je ze dan even denken – geen idee wat dit betekent. Het is handig omdat a. je wel een antwoord kunt geven op die verschrikkelijke vraag en b. omdat je meteen filtert tussen de mensen die dat interessant vinden en degenen die dat niet doen. Hoef je ook niet het hele verhaal telkens weer uit te leggen, maar bewaar je het voor degenen die oprecht geïnteresseerd zijn – en die snappen vaak ook wel dat het even duurt voordat je alles hebt opgenoemd wat je doet.

Take me as I am or leave

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik heb nog meer te doen – en jij ook. Waar het op neerkomt is dit: vraag me alles wat je wilt als je niet begrijpt waarom ik wéér iets anders doe of hoe ik in elkaar zit. Ik leg het je met liefde (en een tikkie sarcasme, maar hé, it’s a package deal) uit. Maar probeer – probeer! – om me niet te veroordelen omdat ik niet zo ben zoals jij. Doe ik ook niet bij jou. We worden er allebei leuker en gelukkiger van als we elkaar steunen en aanmoedigen. En als je dat niet kan, ga dan. I don’t need that kind of negativity in my life. 

Kun jij dit lijstje aanvullen met nog meer dingen die weleens tegen jou gezegd zijn? Laat het me weten in de comments!

________________________________________________________________________

*bron: Wikipedia

**bron: Wikipedia

***bron: Wikipedia

****bron: Wikipedia

*****bron: Wikipedia

Photo by Drew Hays on Unsplash

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Marieke Blokland

  Geweldige blog! Herkenbaar, rn ook zo leuk geschreven. En, dito Marie Forleo fan, zo goed is zij. Liefs!

  1. merellamboo

   Hahaha thanks! En ja, Marie Forleo = goddess. 😉

 2. Charlotte notenboom

  Aah Merel bedankt! Zo herkenbaar dit.. voelt vaak als een mislukking inderdaad, goed om hem eens omgedraaid te zien 😉

  1. merellamboo

   <3 Welcome to the weird side!

Geef een antwoord

Populaire posts