Dé trend in bedrijfsnamen en slogans, en waarom die precies niks voor je doet

de trend in bedrijfsnamen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

De laatste tijd valt me iets op bij bedrijfsnamen en -slogans. Ik vind het potentieel de meest domme trend die er is. Wat mij betreft sla je er namelijk de plank volledig mee mis. Je legt – vrij letterlijk – de nadruk verkeerd. Niet handig dus. Welke trend ik bedoel (en wat je volgens mij beter kunt doen) lees je in dit artikel.

Dé trouwfotograaf. Dé bedrijfsjurist. Dé leasemaatschappij. Dé oplossing voor xyz. Zie je hem al?

De trend is inderdaad “dé” MET ACCENT en dan wat je doet. Want daarmee geef je aan dat je… ja, wat zeg je hiermee eigenlijk?

Wat zeg je eigenlijk?

Je legt de nadruk letterlijk op het verkeerde woord. Je wilt natuurlijk zeggen dat je de beste, de leukste, de grappigste, de snelste, de [vul maar in] bent in jouw vak. Maar waarom zeg je dat dan niet gewoon? Want nu zeg je net niks. En je bereikt er ook nog eens niks mee, kijk maar. Ik heb voor de grap even gegoogle-d op “dé”. Dit is het resultaat:

Niks dus. Als ik alleen “dé” intyp, krijg ik een hele rits aan verklaringen in allerlei talen van hoe je dat schrijft. En als ik er iets achterzet, zoals “bedrijfsjurist”, verandert mijn computer het gewoon naar “de” zonder accent. Leuk detail: ik kwam daarbij op de eerste drie pagina’s van Google niet die ene jurist tegen die op hun poster had gezet dat ze “dé bedrijfsjurist” zijn. Vrij zinloos dus, dat accentje.

via GIPHY

Maar hoe moet ik dan uitleggen dat ik dé [XYZ] ben?

Als ik jou was, zou ik eerst even bedenken wat je eigenlijk bent. De leukste? De snelste? De meest enthousiaste? De langste/dikste/met paars haar? Als dit per se is hoe je jezelf en/of je bedrijf wil definiëren, zeg het dan gewoon. Use your words. Als je dit niet doet, gaan mensen het invullen. Neem het maar van mij aan: da’s nooit een goed idee.

Never forget.

Misschien zag jij de titel van dit artikel en dacht je “dit MOET ik lezen, want nu krijg ik allemaal tips over hoe ik mijn bedrijfsnaam moet kiezen!”. Of je dacht juist “ik doe niet aan trends, maar ben wel nieuwsgierig.” Mocht je gedacht hebben “dit wordt een artikel over de domste trend die er is”, laat het me dan even weten in de comments 😉

Dit bedoel ik met invullen: iedereen reageert anders op “dé” en het is 9 van de 10 keer niet wat ik als schrijver voor ogen had.

Welke copywriter is hier guilty aan?

Over schrijvers gesproken: ik mag toch hopen dat deze “dé” niet uit de pen van een copywriter komt, en dat die juristen/trouwfotografe hier niet voor betaald hebben. Minimal effort, namelijk. Weinig creativiteit ook. FOEI.

Kijk, ik weet dat mij dit meer opvalt dan de meeste mensen, en dat er een hoop mensen zijn die hier niet van wakker liggen. Toch wilde ik je even laten weten dat ik er wél wakker van lig. Nee hoor, zo erg is het nou ook weer niet. Ik vind het wel echt doodzonde als je ervoor kiest om jezelf dé whatever te noemen, want het doet niks voor je. Echt niet. Hooguit dat mensen zoals ik je wel onthouden, maar niet om de juiste reden.

Repeat after me: je hebt niks aan dé. Verzin iets anders. Je mag me bellen als je er niet uitkomt!

Foto: Saskia Beek Fotografie

P.S. All of the above geldt ook voor “hét”, uiteraard.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Frank

    Verzin altijd een korte duidelijke herkenbare naam, bijv nu Dream voor een nieuw lingerie merk. Kies het lettertype zorgvuldig alsmede de kleurbinding van het logo!

Geef een antwoord

Populaire posts