Bloggen voor je bedrijf: waarom je het echt wilt doen (ja, ook jij en ja, ook nu!)

bloggen voor je bedrijf
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

BLOGGEN IS NIET DOOD! Hoewel steeds meer mensen lijken te denken dat bloggen echt iets uit het jaar 2000 is, onderschatten zij de kracht van bloggen, met name als we het hebben over bloggen voor je bedrijf. Doodzonde, want als je het mij vraagt zou elk bedrijf dat moeten doen. Vaak hoor ik dan “ja dat weet ik wel, maar waarom dan?!” Het antwoord op die vraag is tweeledig: zowel voor je marketing en naamsbekendheid als voor Google. In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit!

Waar bloggen ooit (lees: 1998) begon als een soort “online dagboek”, is het inmiddels uitgegroeid tot een industrie op zich. Er zijn anno 2019 (bron) zo’n 500 miljoen blogs of blog-achtige websites in de wereld. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk zelfs hoger, omdat niet alle platformen hun data publiekelijk delen. Kortom: VEUL blogs. Voor degenen die het nog zien als online dagboek is het inderdaad wel een beetje passé, maar als je het ziet als onderdeel van je marketing…

via GIPHY

Bloggen voor je bedrijf is in principe gratis marketing

Als je zelf je artikelen schrijft en ze niet allemaal promoot met een advertentiebudget, is bloggen in principe gratis marketing. Je kunt er je verhaal in kwijt, je lezers vertellen hoe je je voelt, je boodschap in delen, je aanbod in prijzen, noem maar op. Zoveel blogs, zoveel opties. In tijden van crisis gaan veel bedrijven als eerste schrappen in de marketing, terwijl dit juist het moment is om daarin te investeren. Want:

1. In gesprek blijven met je lezers en (potentiële) klanten

 • je wilt in gesprek blijven met je volgers/lezers/potentiële klanten. Ook al kopen ze nu niks bij je, je wilt dat ze weten dat je er nog bent. Consistentie, maar ook herkenning, is alles in deze gekke tijden. Én, ook niet geheel onbelangrijk: bloggen is een goede manier om je klanten te vertellen wat je ze kunt bieden. Juist nu. Misschien kom je er wel achter dat je je dienst kunt aanpassen omdat één klant op een blog reageert met antwoord op de vraag “wat kan ik voor je doen”. Of zorg je voor herkenning door te schrijven over wat je bezig houdt (maar let op de balans tussen zakelijk en privé. Zoals Zarayda altijd zegt: “Share the message, not the mess.”).

  Sidenote: nu denk je wellicht “ja maar dat kan toch ook op social media”. Ja, dat klopt. Maar mensen “trainen” in het bezoeken van je website helpt je ook wat minder afhankelijk te worden van sociale media. Wat als Facebook er ineens uitklapt of Instagram stopt te bestaan? Je eigen site heb je (voor zover mogelijk) volledig zelf in de hand.

2. Zeven “touch points”? Gebruik je blogs!

 • ken je die mythe dat klanten tot 7 keer iets van je moeten zien, horen of ervaren voordat ze overgaan op een aankoop? Dat is niet echt een mythe. Hoe kwalitatiever de zogenaamde touch points, daar waar een (potentiële) klant in aanraking komt met je bedrijf, zijn, hoe meer kans dat ze uiteindelijk iets bij je kopen. Hoe handig is het dan om je blogs in te zetten voor die touch points? Juist: heel handig.

But wait, there’s more redenen te bloggen voor je bedrijf

3. Vertel me welke waarde je levert

 • veel (kleine) ondernemers durven nu niet hun dienst of product te promoten, of zijn onder de indruk dat het alleen gratis kan. Niets is minder waar: als jij duidelijk kunt maken wat jouw aanbod de klant oplevert, zijn er mensen bereid ervoor te betalen. Daarnaast: minder concurrentie!

4. Over bedrijven die in een crisis wél investeren in marketing

 • Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die tijdens eerdere recessies wél bleven investeren in marketing en reclame er aan het einde van de crisis beter uitkwamen dan bedrijven die dat niet deden. HIER vind je een tof artikel waarin dat allemaal wordt uitgelegd.

Hoe zit dat dan met Google?

bloggen voor je bedrijf: google is your friend

Repeat after me: Google is my friend. Ook voor Google is het namelijk fijn als jij lekker loopt te bloggen. Elke keer dat jij je site update, bijvoorbeeld door een blog te plaatsen, krijgt Google namelijk een reminder dat je “leeft”. Dit zorgt ervoor dat het jouw site als relevanter ziet dan die van een concurrent die niet zo’n actieve website heeft.

Nu is het wel zo dat Google met de jaren een stuk slimmer (en wispelturiger, daarover lees je later meer) is geworden. Met andere woorden: waar je voorheen nog wegkwam met een blogkots van 100 posts per dag, betekent dit nu absoluut niet dat je hoger rankt. Sterker nog: Google kan je zomaar aanmerken als “spam”, en dan ben je nog verder van huis. Onthou: kwaliteit over kwantiteit! Liever minder blogs – maar wel hele goede – dan een hele hoop die nergens over gaan.

Begin meteen met bloggen voor je bedrijf

Dus of je nu helemaal from scratch moet beginnen met bloggen of aan de slag gaat met het updaten van je oude berichten: DOE IETS! Gebruik bloggen voor je bedrijf maximaal in je voordeel. Zeker als andere bedrijven het níet doen…

Als je er nou echt niet uitkomt, stuur me dan effe een berichtje. Help ik je op weg!

Photo by Plush Design Studio on Unsplash

Hoe zit het bij jou: blog jij voor je bedrijf? En zo nee: waar wacht je op?! Leuk als je meepraat in de comments

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Merel, wat een super fijne blog weer! Makes me wonder of ik ook niet weer lekker in de pen wil kruipen.

  1. Merel

   Whatcha waiting for… Put ya pen in it! – Nee wacht: put yaself in it 😉

Geef een reactie

Populaire posts