7 dingen die je nu én na de crisis kan doen om ondernemers in jouw buurt te helpen

Ondernemers in jouw buurt te helpen
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Het is crisis. Coronacrisis, om precies te zijn. Het land ligt op z’n gat, de zorg staat op z’n kop en de kinderen zitten thuis. Als klap op de vuurpijl zei onze minister van Economische Zaken – we noemen hem vanaf nu kWiebes – dat zzp’ers “zelf gekozen hebben voor het risico van ondernemen”. Los van dat dit in veel gevallen niet waar is – denk maar eens aan al die mensen die ontslagen werden maar wel als zzp’er hun werk “mochten” blijven doen van diezelfde minister – heeft niemand er wat aan om nu te denken: eigen schuld. Er komt hulp vanuit de overheid, maar we moeten allemaal ons steentje bijdragen om de economie draaiende te houden. Daarom: een lijstje van 7 dingen die jij nu en ná de crisis kan doen om ondernemers in jouw buurt te helpen.

Met ondernemers in mijn buurt denk ik aan mijn favoriete koffietentje, maar ook aan m’n vader die bijklust als zzp’er omdat ‘ie te oud is voor een vast contract. Ik denk aan mijn vriend, die DJ is en in één persconferentie 20 boekingen armer was. Vrienden in de kunstsector, die al jaren gekort worden en nu helemaal lamgelegd zijn. Maar ook mensen in de zorg, die juist nu op de voorlinies staan. Collega-ondernemers die events hadden georganiseerd die niet doorgaan. Restaurants die dicht moeten, osteopaten die afspraken moeten verzetten, kappers die nog maar beperkt mensen binnen kunnen laten – en dit is alleen uit mijn eigen omgeving.

Als je er eens goed voor gaat zitten ken je waarschijnlijk zelf meer ondernemers dan je in eerste instantie denkt. Vooral voor niet-ondernemers is dat vaak even met een andere bril kijken naar de wereld om je heen. Dat is oké: dit is je kans om al die ondernemers beter te leren kennen én meteen te helpen!

Hoe kun je ondernemers in jouw buurt helpen?

Hier een lijstje met dingen die ik de afgelopen dagen (niet) heb gedaan. Niet omdat ik nou zo geweldig ben, maar ter inspiratie:

1. TEKEN DE PETITIE

Onze minister kWiebes en z’n uitspraken moeten duidelijk even met de neus op de feiten gedrukt worden. Daarom is er een petitie opgezet die je kunt ondertekenen. Kost je nog geen minuut, doet een hoop. Teken ‘m hier: https://zzpernacoronacrisis.petities.nl/

2. KOOP IETS DAT GEEN TOILETPAPIER IS

Om de economie draaiende te houden helpt het als je je geld laat rollen. Zo kocht ik deze superleuke kaartjes. Ik ben helemaal geen kaartenstuurster maar hiermee maak ik dubbel blij: kunstenaar Carmen heeft inkomen en opa en oma straks een lief kaartje in de bus van hun favoriete kleinkind.

via GIPHY

Ik kocht ook een kaartje voor een online masterclass bij Melanie van Bluepurple Events. Wilde ik toch al aan meedoen, heb nu toch tijd zat… Weer een dubbele blij: ik leer iets nieuws en Melanie heeft gewoon inkomen.

Zo kun je natuurlijk nog honderd dingen bedenken. Boodschappen doen bij je lokale groenteboer in plaats van de leeggehamsterde super. Een cadeaubon halen bij die massagesalon voor na de crisis – you know you’re gonna need it. Mijn favoriete restaurant (en met hen nog veel anderen in Breda) gaat bezorgen deze weken – drie keer raden waar ik sowieso deze week ga bestellen?

Zie je een ondernemer z’n diensten (tijdelijk) gratis aanbieden – om wat voor reden dan ook? Vraag dan gewoon of je er alsnog iets voor mag betalen. Hoeft niet veel te zijn, het gaat meer om het idee en het gevoel van steun.

Kortom: als je het kunt missen, laat dan je geld een beetje rollen in de richting van ondernemers bij jou in de buurt. Vaak is het een win-win!

3. MAAK RECLAME – LIKE, DEEL, VERTEL

Ken je een ondernemer die nu iets tofs doet, een hart onder de riem nodig heeft of gewoon hulp nodig heeft? Maak reclame voor ze! Schreeuw er iets over op je social media kanalen, vertel het aan iedereen die je (digitaal) spreekt, hang desnoods een spandoek aan je balkon. Dit wordt enorm gewaardeerd – en niet alleen in tijden van crisis.

via GIPHY

4. BIED AAN OM TE HELPEN

Ondernemers zijn stikeigenwijs, dat weten we zelf ook wel. We zijn niet zo goed in hulp vragen, maar vinden het super fijn als je het aanbiedt – dan kunnen we het namelijk afslaan. Nee, grapje (not really). Zeker in tijden van crisis is alle hulp welkom: of je nu een keer eten voor de deur neerzet, een wasje voor me draait of aanbiedt om een deel van mijn huur te betalen – laat weten dat je er bent en dat je wilt helpen. Als is het maar voor het idee.

wat kun je doen om ondernemers in jouw buurt te helpen?

Samen met Marthe, met wie ik het project “Hoe word ik een baas” doe, zijn we een actie begonnen op ons Instagramaccount: “Will you be my quarantine?” We nodigen je uit om jezelf aan te bieden als sparringspartner en/of een oproep te plaatsen voor een sparringspartner. Zo hoef je deze quarantine niet alleen door!

5. VRAAG HOE HET GAAT – EN LUISTER ECHT

Social distancing betekent niet dat we allemaal maar in ons uppie moeten vertoeven de hele dag. Organiseer een digitale lunch via Zoom (let op: affliate link!), Facetime of Skype, waarbij je gewoon eens vraagt hoe het gaat – en echt luistert. Ook al snap je er niks van. Ook al boeit het je geen reet. Laat je ondernemer lekker even tegen je aan praten over de dingen die goed gaan, de dingen die minder goed gaan en alles ertussenin. Vraag desnoods om uitleg over de dingen die je niet begrijpt – wellicht leer je ook nog iets! 

6. VERZET JE AFSPRAAK – CANCEL HEM NIET

Ik heb binnenkort een afspraak bij de kapper. Nu blijft die (voorlopig) gewoon open, maar zij moeten ook maatregelen nemen en laten o.a. minder klanten tegelijkertijd binnen. Nu zit ik daar gemiddeld 7 uur… Ik heb ze dus even gebeld om te laten weten dat het voor mij geen probleem is om volgende maand te komen als dat betekent dat ze in dezelfde tijd meer mensen kunnen helpen (lees: meer geld kunnen verdienen).

Same goes voor m’n afspraak bij de osteopaat. Voor mij zijn dit beide wel redelijke essentials, maar het gaat om het idee: zowel de kapper als de osteopaat weten dat er, zodra het weer kan, in ieder geval één klant komt in plaats van “we zien wel”. Toch fijn.

7. GEEF OPDRACHTEN

Dit is misschien een open deur, maar dat maakt ‘m niet minder belangrijk. Ik kreeg op de eerste dag van de crisis akkoord op twee opdrachten. Je wilt niet weten HOE FIJN DAT IS. Hoeveel hoop dat geeft. Hoe motiverend het is. Hoeveel het zegt over onze samenleving. Want uiteindelijk:

via GIPHY

Dus blijf opdrachten geven. Blijf mensen betrekken bij je business. Kijk of je een ondernemer bij jou in de buurt kunt helpen door ze juist nu in te huren. Spreek desnoods een betaalplan af, maar laat de boel niet stil liggen. Daar heeft uiteindelijk, net als aan de woorden van minister kWiebes, helemaal niemand wat aan.

En als het straks voorbij is?

Uiteindelijk gaat deze crisis weer voorbij. Hopelijk zijn we dan als samenleving wat beter op elkaar ingespeeld en hebben we in korte tijd veel dingen efficiënter gemaakt in ons landje. Wanneer we dan de boel weer gaan opbouwen, kun je alle dingen hierboven gewoon blijven doen om ondernemers in jouw buurt te helpen. Meedenken, hulp aanbieden, geïnteresseerd zijn in het reilen en zeilen van de onderneming. Namens alle ondernemers van Nederland zeg ik alvast BEDANKT!

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Wat doe jij in deze gekke tijden (en daarna) om ondernemers in jouw buurt te helpen? Of, als je ondernemer bent: waar heb je behoefte aan? Share jouw verhaal in de comments!

Geef een antwoord

Populaire posts