10 Lessen na 10 jaar Nederland na 15 jaar Aruba

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Deze week is het 10 jaar geleden dat ik – met mijn leven in twee koffers en mijn kussen (en ziel) onder mijn arm – het vliegtuig instapte en naar Nederland kwam. Afscheid nemen van mijn familie, mijn vrienden en mijn eiland was alles behalve makkelijk en het duurde echt wel even voor ik mijn draai vond in Nederland, maar het was voor het goede doel: ik ging studeren. 

Al van jongs af aan wist ik dat die dag zou komen, want iedereen die op Aruba woont en wil (ahum, moet) studeren, vertrekt. Inmiddels zijn er meer mogelijkheden, maar 10 jaar geleden kon je er op HBO-niveau 2 jaar rechten studeren (om daarna alsnog naar Nederland te gaan) en iets financieels (hahahahaha. Nee.) en op MBO-niveau toerisme, horeca. Veel keus was er niet, zeker niet voor iemand die al jaren wist dat ze naar een Dansacademie wilde.

Eigenlijk had ik me voorgenomen om nooit naar Nederland te gaan – die paar keer dat we bij familie op vakantie waren vond ik het alles behalve spectaculair, terwijl de vakanties naar Amerika me altijd bijzonder goed bevielen. Helaas is in Amerika studeren voor kinderen van gemiddeld verdienende, niet-krom-willen-liggende ouders vrijwel onmogelijk. Voor een beetje school betaal je minimaal 15.000 dollar. Per jaar. Ik moest die droom dus laten varen en focuste me op Nederland. Auditie, check. Aangenomen op de Dansacademie, check. Kamer gehuurd, check. Vliegtuig in en gaan.

10 jaar later…

Inmiddels zijn we 10 jaar verder: ik heb meerdere diploma’s op zak waarvan ik er geen enkele nog gebruik, ik woon tegen ieders verwachtingen – waaronder die van mezelf – nog steeds in Nederland en stiekem heb ik best een beetje heimwee. Daarom: een lijstje van de 10 dingen die ik leerde in de 10 jaar dat ik nu in Nederland woon!

Mocht je het je afvragen, hier ligt Aruba:Screen Shot 2016-08-05 at 19.07.33.png

Aruba-map.png

Screen Shot 2016-08-05 at 19.10.11.png

1. Home is where you want it to be.

Het duurde even voor ik dit doorhad, maar na jaren van omzwervingen van zowel mezelf als mijn ouders realiseerde ik me dat “thuis” geen vaste plek hoeft te zijn. Thuis zit ‘m in de mensen waar je mee bent (die overigens geen letterlijke familie hoeven te zijn), in de dingen waarmee je je huis inricht (toen mijn ouders bijvoorbeeld vier jaar na mij ook naar Nederland kwamen en hun huis inrichtten met veel van dezelfde spullen als die op Aruba in huis stonden, voelde het al snel als thuis) en de plek(ken) waar je je op je gemak voelt.

2. Sta open en laat verwachtingen en vooroordelen los.

Sta open voor nieuwe mensen, voor verassingen, voor nieuwe smaken, ontdekkingen, ervaringen, lessen. Probeer dingen die je niet kent, omring je met andere mensen dan enkel ‘je eigen soort’ en zoek de grenzen van je comfort zone op – je zult zien dat ze best nog een stukje meerekken, dat juist daar de magie gebeurt en dat veel van de dingen die je van te voren eng, vies of gek zou vinden dat helemaal niet zijn.

3. Koop een paraplu en een agenda en kom op tijd.

Of lees punt 4 en doe het niet. Zoals ik.

4. Blijf trouw aan jezelf.

Zeker wanneer je in een nieuwe cultuur komt en nieuwe mensen leert kennen is het makkelijk om je erin te laten meeslepen. Je wilt er immers graag bijhoren, inburgeren. Toch is het soms ook OK om dingen niet te doen of te willen, omdat het niet past bij wie je bent. Ik houd van spontaniteit en zal dus nooit mijn agenda (die toevallig op mijn telefoon staat en soms wel handig is, omdat ik helaas niet alles kan onthouden…) volstouwen met allerlei verplichtingen, afspraken en wat nog meer waar de gemiddelde Nederlander zo blij van lijkt te worden (hoe dan?!). Als het regent blijf ik thuis – tenzij het echt niet anders kan, dan kom ik met de auto. En op tijd komen? Forget it. Zelfs toen ik op Aruba op 50 stappen van school af woonde, lukte het me niet daar op tijd te zijn. Schijnt een kenmerk van creatieve mensen te zijn 😉

5. Houd een ‘vakantie-gevoel’ in je leven.

Toen ik net in Nederland was had ik constant het gevoel dat ik op vakantie was. Alles was nieuw, ik leerde elke dag weer iets bij en alles was voelde tijdelijk. De wereld was ineens zóveel groter! Ergens, gedurende de jaren, ben ik dat gevoel kwijtgeraakt: ik kwam in een sleur, ontdekte weinig nieuwe dingen meer, kwam amper buiten mijn bekende wereldje. De laatste tijd begint het weer een beetje terug te komen, zeker nu ik voor mezelf werk: ik moet weer ontdekken, kom op nieuwe plekken en ga er soms zelfs op uit om binnen de stad waar ik nu toch alweer 6 jaar woon dingen te beleven die ik nog nooit had gedaan/gezien. Ik wens een eeuwige toerist te zijn!

6. Ga er nooit van uit dat je bij een Nederlander mee kunt eten.

Tja, van de Antilliaanse gastvrijheid kunnen veel Nederlanders nog wel wat leren 😉

7. Ik wil dicht bij de zee wonen. En die zee moet blauw zijn.

Dit is pas sinds een tijdje een wens die ik heb en eentje die ik in de categorie “lange-termijn-plannen” heb geschaard. Ergens wonen waar ik, binnen maximaal 10 minuten dat ik het idee heb opgevat dat ik de zee in wil, dat ook kan doen. HEER-LIJK. Misschien wel het ultieme gevoel van vrijheid voor mij.

8. Het is okay als dingen niet lopen zoals je had bedacht/gepland.

Ik had nooit gedacht dat ik hier zou zitten. Dat ik niks meer zou doen met mijn Dansacademie-diploma. Dat ik Storemanager van een sneakerwinkel zou zijn geweest. Voor mezelf zou beginnen. Dat ik na 10 jaar nog steeds in Nederland zou wonen. Dat ik nog steeds geen concreet plan heb van wat ik wil met mijn leven. De beste dingen zijn me onverwachts overkomen en hebben me geleerd flexibel te zijn. Te vertrouwen op het leven, het universum, mezelf.

9. Vergeet nooit waar je vandaan komt.

Dit lijkt misschien een inkoppertje aangezien ik van een prachtig, tropisch eiland af kom en simpelweg niet WIL vergeten waar ik vandaan kom, maar deze geldt voor iedereen. Alles wat je hebt gedaan, overal waar je bent geweest, iedereen die je hebt ontmoet heeft je gevormd tot wie je bent. Wees daar dankbaar voor en kijk er met liefde op terug.

10. Breng een tijdje door in het buitenland.

Stage, reizen, werken, lange vakantie; maakt niet uit. Ga er (het liefst in je eentje!) op uit en je zult zien dat je jezelf – en de wereld – in rap tempo leert kennen. Ik kan het iedereen aanraden. Vind dat het verplicht zou moeten zijn. Maar goed.

Bonustip: Nederland is best okay. Ik ben nog steeds niet van plan om hier de rest van mijn leven te blijven, maar nu ik er toch ben… Ik zal mezelf nooit helemaal Nederlander noemen en altijd een eilandmeisje blijven (wat je kunt zien aan mijn liefde voor flamingo’s, ananassen, palmbomen, cactussen, slippers, bikini’s, zon, zee, strand), maar we hebben het in Nederland prima voor elkaar. Er zijn veel mogelijkheden en er is veel diversiteit, waar ik van houd – en wat ik nooit echt kende voordat ik hier naartoe kwam. Kijk eens om je heen: wat vind jij mooi aan Nederland?

Heb jij weleens langere tijd in het buitenland gewoond? Wat heb je daarvan geleerd? En nog leuker: ben je weleens op Aruba geweest?!

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. Jerry van Steenoven

    Aiiiii nos tin dushi bida!!! 🙂 Ik ook een periode van 7 jaar terug geweest in Nederland, na een hele periode Aruba. Veel dingen zijn herkenbaar. Ik ben dan geen ‘eiland-meisje’, maar ik kan me zeker vinden in zon zee strand (en bikini’s, om naar te kijken dan, hihi). Na mijn studie direct teruggekeerd naar Aruba. Geen dag spijt van gehad. Leuk artikel!! Groetjes uit de Caribbean.

    1. merellamboo

      Hey stranger, conta cu bida!? Leuk om van je te horen, hope all is well!

Geef een antwoord

Populaire posts